Právě čtete

Fungují chytré návody na balení dárků?

7071  
Sdílet: 

Fungují chytré návody na balení dárků?

Když už má konečně člověk na Vánoce vše nakoupeno, naklizeno, napečeno, navařeno, tak než si hodí nohy nahoru, zbývá tu ještě jeden zásadní úkol ‒ zabalit dárky.

18. 12. 2019 7 min. čtení Eva Došková
Fungují chytré návody na balení dárků?

Jestli něco fakt neumím, je to právě balení dárků. Normálně jsem relativně zručný člověk, ale jak přijde na tohle, magicky se ze mě stává jednoruký šimpanz olepený od hlavy až k patě izolepou, zamotaný do stužek a nešťastně koukající na to náhodné seskupení zmuchlaného papíru, které hodlám vydávat za zabalený dárek. Ale protože „ruční práce“ mám dokonce i v kolonce koníčky ve svém životopisu, tento rok jsem se rozhodla to nevzdat a vyzkoušet raději návody šikovnějších baličů.

Internet je naštěstí kouzelné místo, plné návodů na cokoliv, a tak jsem jich pár vyzkoušela, abyste vy už nemuseli. Testováno na zvířatech ‒ doslova. :-)

1) Diagonální balení

Tenhle hack sdílelo v posledních dnech asi 120 mých kamarádů jako vychytávku, která vám zaručeně zjednoduší život. Znělo to trošku jako Tinder mezi balicími papíry, a tak to byl hned první návod na mém listu. Videí existuje nespočet, ale tohle bylo asi nejpopisnější a určitě srozumitelné, i pokud třeba neumíte anglicky.

Přehrát znovu

O co jde?

Tento hack by vám měl pomoci ušetřit hromady a hromady papíru jen tím, že budete dárek obalovat místo klasicky rovně napříč do diagonály. Ušetřit byste měli až dvě třetiny papíru.. Bonusem by měl být výsledný dárek v úhlednější a elegantnější podobě.

Diagonální balení dárků

Jak to šlo?

No… takhle. Papír to šetří, to určitě. Ale počítejte s tím, že aspoň o dvě třetiny víc ho budete potřebovat, než pochopíte, jak to teda funguje. Video vypadalo snadno, ale když jsem se pustila balení, přišla jsem si, jako když vyplňuju daňové přiznání. Tedy, dejme tomu, minimálně lehce zmatená. Než jsem to konečně dokázala poskládat správně, v troubě se mi upekla večeře a moje baličské sebevědomí se vrátilo k jednorukému šimpanzovi. Co se výsledného efektu týče, vypadalo to jen o něco málo hůř než moje běžné příšernosti. Slibovaná úhlednost se mi tímto pokusem prokázat nepodařila.

Na co si dát pozor?

Odměřování papíru je hezky vysvětleno ve videu (stačí, aby o kousek přečuhoval), a funguje. Pozor si dejte na instrukce u skládání rohů ‒ vždy si roh naznačte nehtem a až poté skládejte, ušetří vám to plno nervů a potenciálních slziček.

Celkové hodnocení

Doporučuje 1 šimpanz z 5

Kromě ušetření papíru nebyla zpozorována žádná zásadní estetická či náročnostní výhoda oproti balení klasickému. Pokud nemáte už jen poslední zbytky materiálu, nebo velkou chuť trénovat něco nového, tento hack nejspíš nepotřebujete.

2) DIY papírová taška

Na dárky nestandardních tvarů, nebo pro nás lidi nestandardních balicích neschopností, jsou dárkové tašky přímo vykoupením ‒ stačí jen najít nějakou alespoň relativně hezkou a je zabaleno. Co když ale chcete mít tašku vážně svoji? Tento návod popisuje, jak na to.

O co jde?

Vezmete svůj oblíbený balicí papír a během pár minut z něj slepíte tašku přesně o rozměrech dárku.

Vaše vlastní papírová taška

Jak to šlo?

Hurá! Tento návod je jednoduchý a skvěle funkční. Papír podle rozměrů dárku slepíte v polovině, čtyřmi tahy složíte dno a máte skoro hotovo. Výroba trvá skutečně jen pár minut a po zkrocení kroutícího se materiálu nestojí v cestě žádná překážka. (Mimochodem, kdybyste někdo hledali podnikatelský nápad, tento ode mě máte zdarma: balicí papír, který se nekroutí! Není zač a předem děkuji.) Oproti návodu jsem si trošku upravila finiš a místo přehnutí celého horního okraje jsem tašku udělala otevřenou. Stačí jen pár centimetrů papíru nahoře po celém obvodu přilepit dovnitř tašky. Pokud vaše domácnost nedisponuje děrovačkou, dírky na provázek či stužku jdou v pohodě proděravět nůžkami s ostrým hrotem. Poslouží i malý křížový šroubovák, který určitě taky nosíte v kabelce. (Že jo?)

Na co si dát pozor?

Aby taška dobře držela tvar, je lepší použít tužší papír. Hlavní spoj tašky se nebojte přilepit i zevnitř, bude to úhlednější. A na dnu určitě izolepou nešetřete ‒ čím víc ho oblepíte, tím spíš se nebude nikde otevírat, a to i pokud byste někomu měli potřebu darovat, třeba, co já vím, písek – ani zrnko neprojde!

Celkové hodnocení

Doporučuje 5 šimpanzů z 5

Snadné, praktické, hotové za pár minut a tašku můžete v klidu vy nebo obdarovaný použít i příští rok.

3) Bambulka jako mašle

Tento návod je spíše nápadem na ozdobení dárku, který jinak zabalíte tak, jak jste zvyklí. Pod velikou bambulí se toho ale plno schová.

O co jde?

Místo tradiční mašle, nebo pořezání rukou při pokusu nakroutit správně nůžkami stužku, použijete vlněnou bambuli, kterou si sami vyrobíte ze zbytků vlny.

Bambulka jako mašle

Jak to šlo?

Bambulí jsem už za svůj život navyráběla nespočet, a nepřestane mě bavit, jak jednoduché to je. Jen párkrát omotáte vlnu kolem knížky, židle nebo kusu tvrdého papíru, v polovině svážete, rozstřihnete okraje a pak už jen upravujete kulatost. Trvá to v zásadě pár minut, ale kdybyste tak balili dárky pro početnou rodinu, nějakou tu chvíli to už (dohromady) zabere.

A občas taky upravujete kulatost tak dlouho, až vám z původní obří bambule zbyde jen malinkatý šišoid. Větší rizika ale nehrozí, a navíc je vlna skutečně mazleníhodný materiál.

Na co si dát pozor?

Nepoužívejte příliš tenkou vlnu, nebo dokonce bavlnku, místo bambule by vám vznikl jen smutný cucek. Na počtu omotání určitě nešetřete, čím víc omotání, tím vyšší „ňuňavost“. Svázání v polovině také nepodceňte ‒ tento uzel vám bude celý výrobek držet pohromadě.

Celkové hodnocení

Doporučují 4 šimpanzi z 5.

Líbí se mi, že výsledný dárek vypadá tak nějak „oblečeně“, navíc adekvátně sezóně. Výroba je vcelku snadná, ale pro větší počet dárků relativně časově náročná.

4) Harmonika

Jsem zásadní odpůrce papírů se šílenými vzory, třpytivým povrchem a podobně. Tento návod mě proto zaujal tím, že i obyčejnému jednobarevnému papíru dodá slavnostní vzhled.

Přehrát znovu

O co jde?

Papír před balením poskládáte do harmoniky, a dodáte mu tak elegantní 3D efekt.

Ozdobná harmonika

Jak to šlo?

Upřímně, čekala jsem, že to bude náročnější. U skládání záhybů jsem se možná jednou nebo dvakrát zasekla, ale to přikládám spíš chvilkové zabedněnosti. Ve skutečnosti je to docela přímočaré. Sklad sem, sklad tam. Výsledný efekt mě nadchnul, v kombinaci se zlatým papírem to vážně vypadá, jako by dárek balil někdo zručný. Jen toho papíru se spotřebuje více, než by se našim lesům líbilo, a trvá to nejméně tři písničky.

Na co si dát pozor?

Je dobré snažit se, aby záhyby byly alespoň podobně stejně veliké. Určitě nešetřete na jejich pořádném vyrýsování a taky doporučuju si harmoniku na okrajích průběžně přichytávat izolepou, práci to výrazně usnadní. Jo, a taky možná budete chtít harmoniku začít skládat až dále od okraje papíru ‒ finální balení si zjednodušíte, pokud nebudete mít všude hromadu papíru pod sebou. Odměřte si úsek, který bude na horní straně dárku, a složte jen ten.

Celkové hodnocení

Doporučují 3 šimpanzi z 5.

Dva body strhávám za časovou náročnost a spotřebu materiálu.

5) 3D vločka na ozdobu

Harmonikový dárek mi připadal trošku neúplný, ale nechtělo se mi ponižovat ho klasickou stužkou s mašličkou. Narazila jsem na tento návod, který slibuje 3D vločku. Je sice v italštině, ale obrázky jsou více než návodné.

O co jde?

Pamatujete na ty vločky, co jsme z poskládaného papíru vystřihovali na základce v pracovních činnostech? Tak přesně to, pouze v 3D verzi.

Ozdobná vločka

Jak to šlo?

Inu, vrátila jsem se doby, kdy jsem coby malé šimpanze zápasila s nůžkami. Než jsem si na tohle vzpomněla, připadalo mi to vlastně i snadné, leda jen, že kancelářská čtvrtka nebyla ten ideální materiál – a pak jsem viděla výsledek. Mám v plánu vydávat ho za ozdobu, kterou tvořily moje děti. Tedy, moje velmi imaginární děti.

Na co si dát pozor?

Především na to, abyste skutečně měli děti, na které můžete výsledek svést, nebo to s nimi reálně i tvořit. :-) Humory stranou ‒ návod není nijak složitý a děti to určitě bavit bude. Dejte pozor na to, aby váš materiál nebyl moc tuhý (kancelářská čtvrtka je), a oba okraje slepte pořádně dohromady, postačí i lepidlo v tyčince. Při skládání papíru dbejte na to, aby se záhyby přesně překrývaly, vzor bude jednotnější. Čím více prostřihů, tím elegantnější výsledek.

Celkové hodnocení

Doporučují 2 šimpanzi z 5.

Jeden minusový bod za časovou náročnost, jeden minusový bod za obrovský nepořádek všude kolem, poslední minusový bod čistě kvůli mé vlastní sobecké nespokojenosti s elegancí výsledku.

6) Furoshiki – japonské látkové balení

Furoshiki jsou podle Wikipedie jakési japonské „šátky“, které slouží k balení a přenášení dárků či jakýchkoliv jiných výrobků. Existuje plno návodů na jejich motání, tento je krásně přímočarý.

Přehrát znovu

O co jde?

Skutečně udržitelný způsob balení ‒ místo papírů, které houfně končí 25. v popelnici, využijeme na balení buď originální japonský šátek, nebo jakoukoliv jinou látku vhodné velikosti. Ta se pak dá použít znovu a znovu.

Furoshiki

Jak to šlo?

Skvěle! Za půl minuty bylo zabaleno, za tři minuty i se stříháním čtverců látek. Suverénně ten nejrychlejší způsob balení a s výsledkem jsem víc než spokojená. Myslím, že letos už snad jinou techniku ani nepoužiju. Moje srdce plesá, že u tohoto návodu snad ani neexistuje způsob, jak ho zkazit, ať se snažíte, jak se snažíte.

Na co si dát pozor?

Především na odměření látky ‒ dárek položte diagonálně doprostřed látky a dbejte na to, aby se roh po přeložení vrchní hrany dárku dokázal několika centimetry schovat i pod tu spodní. Větší je lepší než menší. Využila jsem zbytky látek ze šití a osvědčily se mi pružné tenké materiály (na fotce je tenoučký elastický satén, dobře se mi balilo i do tenoučké pružné teplákoviny). S pružnými materiály se lépe pracuje a ukryjí i drobné nedostatky. Silné materiály by se vám mohly nepěkně hromadit na okrajích. Pokud také místo šátků použijete zbytky látek, vyberte ty, které se netřepí, případně jim zaentlujte okraje.

Celkové hodnocení

Doporučuje 6 šimpanzů z 5.

Moje nadšení je nezměrné. Poměr čas versus výkon? Spektakulární. Látka je materiál, který odpustí mnohé, a hlavně nemusí skončit v koši. Můžete použít jen kus látky, kterou obdarovaný, je-li aspoň trošku „bydlenka“, snadno využije dále, nebo přímo šátek, který vlastně slouží i jako dárek č. 2. Dárek v dárku? Báječné.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články