Právě čtete

Hravý dárek: vyšívaný sešit

2323  
Sdílet: 

Hravý dárek: vyšívaný sešit

Vlastní originální „vyšívaný sešit“ se bude hodit na recepty, na tajné záznamy i jen tak na poznámky. Uděláte s ním radost kamarádce, ségře nebo dalším blízkým. A já si u jejich výroby vždycky i skvěle odpočinu.

11. 11. 2019 2 min. čtení Erika Pilátová
Hravý dárek: vyšívaný sešit

Jak vyrobit vyšívaný sešit?

Obyčejný sešit i starý blok může udělat v novém kabátku ještě spoustu radosti a je to krásný rukodělný dárek nejenom na Vánoce. Darovat ho můžete prázdný i vyplněný (třeba jako sborník oblíbených receptů).

Budete potřebovat:

  • barevné čtvrtky
    Barevné čtvrtky běžně koupíte v každém papírnictví. V těch lepších pak koupíte pevné papíry s různou strukturou, s leskem apod. Kreativnější duše se mohou ve vyšívání odvázat a pustit se do menších vzorů nebo ornamentů.
  • nůžky
  • obyčejnou tužku
  • bílý fix na popisky
  • větší jehlu na přípravu dírek a vyšívání
  • bílou bavlnku na vyšívání
  • tavnou lepící pistoli na přilepení obalu, případně i kvalitní lepidlo na papír pro přilepení štítků
  • sešity

Postup:

Na sešit vytvoříte barevný obal a ten ještě ozdobíte „vyšívaným“ štítkem. Pokud máte k dispozici jednobarevný sešit, nutnost vytvořit obal samozřejmě odpadá. :-)

  1. Na čtvrtky si nakreslete různé štítky, které budete chtít na sešity použít. Mohou to být obláčky, čtverečky, ovály, zkrátka co se vám bude líbit. Pak je všechny vystřihněte.
  2. Pomocí bílého fixu je nadepište podle toho, k čemu by měly budoucí sešity sloužit. Použijte ozdobné písmo, různé malé obrázky apod.

  1. Z jiné barvy čtvrtky vystřihněte obal ve velikosti vybraného sešitu. Přehněte ho a do ohybu naneste vrstvu lepidla. Přeložte hranu sešitu a nechte zaschnout.
  2. Na obal nalepte vyrobené štítky. Použila jsem opět tavnou pistoli, ale tady dobře poslouží i dobré lepidlo na papír.
  3. Každý štítek pak po okrajích propichujte jehlou podle toho, jak budete chtít mít velké stehy na výšivku. Do předem připravených vpichů se vám pak bude lépe používat jehla s bavlnkou.
  4. Když dokončíte stehy s bavlnkou, poslední steh udělejte tak, aby jehla vyjela ze zadní strany. Bavlnku ustřihněte a její konec přilepte z vnitřní strany.

Pokud se budete pouštět do odvážnějších výšivek, doporučuju navléknout si na ruce tenké bavlněné rukavice (pořídíte za pár korun v pracovních potřebách). Čím více se totiž budete papíru dotýkat, tím více mastných stop na něm zanecháte, i když máte ruce čisté.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články