Právě čtete

Devítiletá školní docházka je poměrně nová věc

4421  
Sdílet: 

Devítiletá školní docházka je poměrně nová věc

To, že díky Marii Terezii chodíme do školy, víme z hodin dějepisu, a to, jak to ve škole vypadalo po válce, si dokážeme představit díky filmu Obecná škola. Bylo to ale skutečně tak, jak nám popisují filmy a učebnice dějepisu?

1. 9. 2016 3 min. čtení Kristina Zábrodská
Devítiletá školní docházka je poměrně nová věc

Je poměrně rozšířená znalost, že povinnou školní docházku zavedla Marie Terezie. Není ale úplně správná. Marie Terezie celoplošnou školní docházku jen doporučovala, věděla, že na ni nebyly prostory ani potřebné množství učitelů. Děti tedy do školy chodily podle úsudku rodičů, třetina z nich ji dokonce nenavštěvovala vůbec. Všeobecnou povinnou školní docházku na území Rakouska-Uherska ustanovil zákon až v roce 1869 a od té doby hrozilo rodičům vězení, když děti do školy neposílali. Děti se v té době učily číst, psát, počítat, náboženství, stejně jako dnešní děti si nosily do školy svačiny a občas se nevyhnuly ani tělesným trestům.

(GERMANY OUT) Austria-Hungary / Imperial and Royal Austrian Empire (Cisleithania) - Oesterreich unter der Enns (Austria beneath the Enns) (Lower Austria) - Wien (Vienna) School at the Hohe Warte in Vienna-Doebling. School-garden lessons. Scholars water the beds. - Published by: 'Praktische Berlinerin' 46/1913Vintage property of ullstein bild (Photo by ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)
V době Rakousko-Uherska byly součástí výuky i výlety do okolí. (Zdroj: ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)

Od vzniku Československa se vláda snažila, aby se děti v dějepise učily více o Slovanech a méně o Habsburcích, ale až v roce 1920 uzákonila používání českého jazyka ve školách.

9th January 1939: Czech refugees from the Sudetenland having an english lesson in the Welsh town of Barry. (Photo by Maeers/Fox Photos/Getty Images)
Sudentské děti při hodině jazyků. (Zdroj: Maeers/Fox Photos/Getty Images)

Devítiletá školní docházka je poměrně novinkou

Až komunisté po převratu v roce 1948 zavedli devítiletou docházku pro děti od 6 do 15 let, mezi povinnými předměty se objevila politická výchova. Na pět let se dokonce zrušilo psaní, což mělo zvýšený vliv na (ne)gramotnost obyvatelstva. Od 60. let předmětů přibývalo – tělocvik, hudebka, výtvarka, pracovní vyučování a ruština.

circa 1970: A young girl at the Basic school in Prague, Czechoslovakia, has a question. (Photo by Keystone/Getty Images)
V 70. letech došlo ke zrušení deváté třídy, ale povinná školní docházka se prodloužila na deset let, tudíž každý žák musel po základní škole pokračovat na gymnázium, střední odborné učiliště nebo střední odbornou školu. (Zdroj: Keystone/Getty Images)

Škola, jak ji známe dnes

Dnes je povinná školní docházka devítiletá, ale základní školu mohou děti navštěvovat nejvýše do 17. narozenin. Domácí vzdělávání se opět vrací (bylo rozšířené mezi měšťanským obyvatelstvem v 18. století), i když pouze pro první stupeň, tělesné tresty jsou striktně zakázány. Jak by se asi dnes děti tvářily, kdyby je všem předmětům učil válečný invalida, bývalý důstojník, náhodně vybraný soused nebo mladík, který dokázal číst a psát, jak v počátku školství bývalo běžné?

circa 1935: A little girl at a Czech school obviously enjoys her lesson. (Photo by General Photographic Agency/Getty Images)
V roce 1922 byly zavedeny společné třídy dívek a chlapců na všech stupních škol, zrovnoprávnilo se postavení učitele a učitelky (do té doby měly učitelky až o 30 % nižší plat a nesměly se vdát) a snížil se počet dětí ve třídě – na 80 a po roce 1948 na 50. V dnešní době dochází vzhledem k malému počtu žáků dokonce ke sjednocování tříd, s tehdejší situací se to tedy nedá srovnat. (Zdroj: General Photographic Agency/Getty Images)
A 'crocodile' of schoolchildren in Bohemia, Czechoslovakia, circa 1960. (Photo by Archive Photos/Getty Images)
Československé předškolní děti na vycházce v roce 1960. (Zdroj: Archive Photos/Getty Images)
Student wearing uniforms line up and perform exercises in their physical education class. Their school is in the background.Subcarpathian Ruthenia, Czechoslovakia. | Location: Subcarpathian Ruthenia, Czechoslovakia. (Photo by Jar. Novotny/Scheufler Collection/Corbis/VCG via Getty Images)
Tělocviky se moc nezměnily, zato sportovní úbory velice. (Zdroj: Jar. Novotny/Scheufler Collection/Corbis/VCG via Getty Images)
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články