Právě čtete

Děti kreslí vysněné prázdniny

3384  
Sdílet: 

Děti kreslí vysněné prázdniny

Prázdniny jsou tu coby dup a s nimi přichází i období výletů a dovolených. Někteří rodiče plánují kvalitní čas pro své děti, jiní samozřejmě neplánují víc než klídek a pohodu. Jak si ale ideální dovolenou představují děti? Jak moc se liší jejich představy od těch dospěláckých? Na to jsme se zeptaly našich dětí a jejich kamarádů.

13. 7. 2016 5 min. čtení Sexy Mamas
Děti kreslí vysněné prázdniny

Děti dostaly za úkol namalovat ideální prázdniny a říct, na co se nejvíc těší. Své obrázky popisují takto:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oliver (4,5 roku)

Oliver namaloval 2 obrázky. Nejdřív jeden u moře, a když zjistil, že k moři nemůže vzít svého psa a kočku, namaloval ještě jeden na chatě.

Tady nahoře je máma a táta. Maminka má křídla a hůlku, protože je víla. Má taky namalovanou pusu, aby jí to slušelo. Líbí se mi, když má namalovanou pusu. A náušnice. Vedle stojí táta a kouká, ale moc se mi nepoved. Já plavu na lehátku a Viktorka (sestra) plave v moři. V hlubině jsou žraloci, ale ty hodný, malý… A taky tam je Sponge Bob a Garry a ananas. A tam jak je ten kříž, tak tam je poklad.

Tady jsme na chatě i s Bíbou (pes) a Herietkou (kočka). Chata je duhová, je hezká, že? Tady stojím já a Vika (sestra). Viktorka má čepici jako umělec a já narozeninovou. Asi mám narozeniny. Máma a táta odpočívají. Mám tam kolo a auto. To jezdí samo, víš? Tady (vpravo vedle chaty) je stůl a klouzačka. Jsou oranžové mraky a slunce moc pálí.

Těším se k moři a na Moravu za bábou a dědou. Mají kočky a psy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viktorka (6 let)

To jsem já, moje kamarádka a moje malá sestřenička (která se má narodit v červenci). Jsme u moře. Vzadu jede bráška a máma a nesou nám nanuky. Tatínek je v restauraci, pije kafíčko. Máme tam deku a na ní svačinu. Vlastně je to batoh a v něm svačina – jablíčka, koblihy a pití. A kokosová tyčinka pro Olivera (bratr).

Nejvíc se těším na moře, až budu plavat, a na zábavu. Bude tam diskotéka, mami?

bela

Bela (4 roky)

Nakreslila jsem mořskou pannu, to jsi ty, mami, a bazén s vodou. Je tu i koza, kterou máme u sousedů.

Těším se, až pojedeme k moři a na chalupu, kde se budeme koupat v bazénu. Taky na to, že si budu hrát s Tinkou a klukama, to mě baví nejvíc. Nejlepší prázdniny by byly, kdybych byla s kamarády u babičky a koupali jsme se v bazénu. Nebo by s námi mohli jet k moři, viď mami? To by bylo super, stavěli bychom hrad z písku a pak skákali do bazénu nebo lítali do moře… Pak bychom spinkali a zase znova. Taky bych chtěla vidět o prázdninách u moře mořskou pannu a plavat s ní, ale to bych asi potřebovala taky ocas. Já ho totiž nemám. A proč jsem se nenarodila s ocasem, jako má ta mořská panna? No a taky bych si přála, aby Tinka s námi jela k babičce, až budeme hlídat Áju (pes), to bychom spolu spinkaly v ložnici, běhaly na zahradě a pak jely na chaloupku.

tína

Tina (4 roky)

To malý jsem já, pak tam je Davča a taťka. Ten je velkej! A je tam moře a jsme na dovolený. Nejlepší prázdniny by byly, že bych si hrála s Bibinkou s panenkou a že bych si hrála s Elsou a s Annou.

A těším se i na dovolenou na obrázku, jak mám. A chtěla bych jít o prázdninách i do kina. A pojedu taky s vámi k babičce a budu tam spát!
Bela: „No já tam budu spát s Tinkou, aby se nebála!“

davidek

Davídek (7 let)

Na obrázku jsme v bazénu a na tobogánu v Řecku. A je tam Tina (sestra), taťka a máma.
Nejvíc bych chtěl jezdit na tobogánu, takže se nejvíc těším na dovolenou u moře. A chtěl bych si u moře zahrát třeba volejbal a koupat se. Ten volejbal bychom ale mohli hrát i v Černošicích.
Ještě se těším na soustředění hokeje a těším se, že tam můžeme hrát ten volejbal. Jo a ještě se těším do Chorvatska, tam taky pojedeme a tam budeme v hotelu u bazénu, to bude super!

Karolinka1

Karolínka (4,5 roku)

To je jezdkyně a má hodně koníčků. Každý má jinou barvu a jinak se jmenují – Blesk, Zlata, Morana, Ghoma. Já bych chtěla být s koňmi celé prázdniny, chodit s nimi na pastvu a starat se o ně.

Evelinka2

Evelínka (2 roky)

Evel zatím nekreslí žádné konkrétní obrázky, ale jelikož viděla kreslit Karolínku, chtěla samozřejmě také namalovat svoje prázdniny. Zatím tedy spíše abstraktní tvorba. ☺

Evelku bavilo míchat barvy dohromady a obtiskovat dlaně namazané barvou. Barvy léta jsou podle ní žlutá, zelená a modrá, jiné nechtěla použít.

Elenka

Elenka (3 roky)

Rozhovor: Víš, co to jsou prázdniny?
E: No, myslím, že by to mohlo vypadat třeba jako kolečko kulatý!
P: Prázdniny jsou čas, kdy já ani táta nemusíme do práce a budeme něco všichni
dělat společně. Namalovala bys mi, jak si to představuješ? (Z vodovek jsem
nenápadně vyloupla černou barvu.) A povídej, prosím, co to je, jo?
E: Tohle je les a bude tam domeček a v něm budou věci.
P: Tak jako u nás na chatě?
E: No třeba. Ale bude tam lantovka? (lanovka – jezdíme pravidelně do Rakouska)
P: To oranžové je taky les?
E: Ne, to je Sidýs (nikdo nevíme, kdo je Sidýs, ale pravidelně s námi jezdí
autem, jmenují se tak panenky a občas si na Sidýse hraje Elenka)
P: A tohle je tedy les?
E: Ne, to je rámus, to je to kolečko.
P: Kolečko, myslíš prázdniny?
E: Jo jo, prázdniny.


Na vysněné prázdniny jsme se zeptali i dětí v 1.třídě ZŠ Petra Strozziho. Jaké ony vidí vysněné prázdniny?

Nela

detske_obrazky

 

Aliza

detske_obrazky-2

 

David

detske_obrazky-7

.

Eli

detske_obrazky-13

 

Lea

detske_obrazky-10

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články