Právě čtete

Dětské knížky jsou ideálním dárkem na poslední chvíli

2789  
Sdílet: 

Dětské knížky jsou ideálním dárkem na poslední chvíli

Není snad příhodnější doba na čtení než sychravá odpoledne a dlouhé zimní večery. Lásce ke knihám se děti mohou naučit jen v dětství, kdy jim ji zprostředkují rodiče. Pokud tento čas propásnete, vaše děti přijdou o chvíle plné fantazie a radost z toho, jak příběh dopadne, o náhled do zajímavých životů jiných lidí. Zajímavou knihu můžete věnovat i prarodičům pro společné čtení s vnoučaty.

22. 12. 2015 4 min. čtení Kamila Šemberová
Dětské knížky jsou ideálním dárkem na poslední chvíli

Je to jeden také z ideálních dárků, co můžete koupit na poslední chvíli, protože mnoho knihkupectví má otevřeno i na Štědrý den dopoledne.

Doba, po kterou se dítě dokáže soustředit, se s věkem prodlužuje. Začít s prohlížením knížek a předčítáním krátkých básniček se dá již v prvním roce dítěte, ale samozřejmě jen pár minut, než dítě zaujme něco jiného. Předškolák vydrží poslouchat cca deset minut, školák i hodinu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nedílnou součástí rituálu předčítání je si o přečteném povídat. Jen tak můžete zjistit, co vaše dítě chápe, co si o jednotlivých situacích myslí, také co je schopné si z přečteného zapamatovat. Vodítko pro výběr knihy je jediné – měla by děti bavit, měly by se na ni těšit. Jedině tak objeví báječnou formu zábavy a věrného společníka. S knihou člověk není nikdy sám, a také má jednu nezanedbatelnou výhodu – nikdy jí nedojdou baterky.

Tipy pro nejmenší děti

Nejmenší děti milují knížky o zvířátkách, mají rády interaktivní leporela, rýmované básničky či říkanky, pěkné a kvalitní ilustrace. U holčiček nic nezkazíte pohádkami všeho druhu, chlapečky baví příběhy, které znají z Večerníčka – Bořek stavitel, Mašinka Tomáš či Maxipes Fík. Malé děti milují hledání a objevování ve velkoformátových obrázkových knihách plných drobných obrázků.

nejmensi

Anne Suessová – Co se děje kolem nás

Na statku, v parku, v zoo, v lese – všude mohou děti objevit spoustu zajímavých věcí a souvislostí. Jak vypadá krmení tučňáků v zoo, co si nezapomenout na výlet do lesa? Kolotoč v parku je plný nádherných detailů.

Wilfried Gebhard – Prohlížej si – hledej – směj se

Stránky jsou zabydlené veselými postavičkami lidí, zvířat, dopravních prostředků i zábavných akcí. Děti hledají souvislosti i vtipné příhody lidí na obrázcích.

Jiří Žáček – Z pohádkové postýlky

Kouzelný svět pohádek, kde tajemství a kouzla pomohou, aby vše dobře dopadlo. S krásnými ilustracemi Adolfa Borna.

Ciara Flood – Ti otravní králíci

Vtipně ilustrovaný příběh o napravení nerudného medvěda rodinou optimistických králíků.

Eva Papoušková – Kosprd a Telecí

Malý Kosprd a jeho kamarádka ze školky Telecí mají spoustu neuvěřitelných nápadů, kterým se dospělí nestačí divit. Vtipná knížka popisující každodenní situace s nadsázkou.

Tipy pro mladší školní děti

Mladší školní děti již začínají číst samy, měly by tedy mít k dispozici dva typy knížek – tzv. první čtení, které čtou ony, ale současně i zajímavé příběhy, které jim čtou rodiče. Děti hodně baví staré příběhy, legendy, pověsti. V tomto věku milují nadpřirozené jevy a postavy, čáry a kouzla.

stredni

Astrid Lindgrenová – Skřítek Nils

Osm příběhů o dětech, které se přátelí se skřítky a nebojí se dobrodružství. První české vydání knihy této známé autorky.

Alena Ježková – Baba Jaga, kostlivá noha

Klasické ruské pohádky převyprávěné populární autorkou knih pro děti i dospělé. Čeká na vás Finist, jasný sokol, moudrá Vasilisa i Kostěj Nesmrtelný.

Daniela Fischerová – Pohoršovna

Pohoršovna je škola pro malá strašidla, která mají příliš měkká srdce a nechtějí nikoho strašit. Ředitelka Zloberta Škudibertová se snaží tuto jejich povahovou „vadu“ napravit.

Vladimír Pikora, Markéta Šichtařová – Zlatý poklad

Příběhy známých ekonomů, v nichž se vše točí kolem peněz. Laskavý náhled do světa financí, děti na příbězích pochopí, jak se nedostat do finančních potíží.

Tipy pro starší školní děti

U starších školních dětí je velmi populární Harry Potter Joanne Rowlingové, ten s přehledem vyhrává všechny žebříčky nejoblíbenějších dětských knih za posledních několik let. Chlapci v tomto věku čtou především komiksy, děvčata tzv. dívčí romány, např. od Lenky Lanczové, či upírské ságy, kterých v posledních letech vychází nepřeberné množství. Zabodoval také Deník mimoňky Rachel Russellové.

Untitled-3

Rachel Russellová – Deník mimoňky

Deník holky, která nikam nezapadá, plný vtipných i trapných příhod.

Chris Priestly – Příšerné příběhy strýce Montaguea

Strýc Montague vypráví svému synovci Edgarovi hrůzostrašné historky, jenže chlapec brzy zjistí, že strýcův život má svou velmi temnou stránku.

František Tichý – Princ se žlutou hvězdou: Život a podivuhodná putování Petra Ginze

Neuvěřitelně čtivý příběh nadaného židovského chlapce, který je navzdory tragickým reáliím prodchnutý nadějí. Jedna z jeho kreseb se proslavila, když ji na palubě raketoplánu Columbia odvezl první izraelský astronaut do vesmíru.

 

Přejeme krásné společné čtení nejen o Vánocích! :)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články