Právě čtete

Vaření s dvouleťáky. Proč je zapojit v kuchyni a co jim zachrání prsty

20937  
Sdílet: 

Vaření s dvouleťáky. Proč je zapojit v kuchyni a co jim zachrání prsty

Pokud taky máte doma malé děti, určitě máte také své společné postupy. Občas je ale dobré se inspirovat navzájem a popostrčit se k ještě větší důvěře. Nabízím proto pohled do naší kuchyně a zamyšlení, proč mi tenhle typ aktivit připadá tak důležitý. Vidíte to stejně?

2. 2. 2024 5 min. čtení Anna Hrábková
Vaření s dvouleťáky. Proč je zapojit v kuchyni a co jim zachrání prsty

„Tenhle koláč pro vás přichystal náš Edíček sám,“ podávám návštěvě modrozelenou neforemnou kejdu s nadějí, že jim bude připadat tak super, jako mně připadá náš syn. Ne, návštěvy si u nás moc nepochutnají. Přesto vidím zapojení malých dětí (obzvlášť kluků) od batolecího věku jako veledůležitý pilíř jejich výchovy.

Matematika, samostatnost i nácvik zvládání problémů

Jídlo potřebujeme tak často. Bezdětný člověk třeba dvakrát denně, s dětmi asi tak šedesát pětkrát. Chci, aby naši synové věděli, co obnáší příprava jejich svačinky.

Chci, aby znali hodnotu jídla a lidské práce. Že je to proces, co obsahuje i úklid, do kterého se taky zapojíme všichni. Aby poznali, jaká je radost někoho pohostit. Aby se naučili zajímat se o druhé – že existují alergie, různé chutě a potřeby, na které je potřeba se při vaření ohlížet a ptát.

Že nekupujeme jablka oloupaná a nakrájená. Že vejce z kurníku nevytahujeme uvařené. Chci, aby znali složení jídla. Z čeho pečeme chleba, z čeho je kvalitní rajská – a jak poznat, když jsme třeba jinde dostali nějakou pochybnou.

Aby byli co nejvíc samostatní, jak v danou chvíli zvládnou (a chtějí). Proč bych měla někomu krájet okurku nebo mazat chleba, když to zvládne sám? Od narození máme v domácnosti každý svou zodpovědnost. Většinu věcí se snažíme dělat společně nebo se v nich střídat – tedy i ve vaření. Chci, aby věděli, že v domácnosti neexistuje mužská a ženská práce. Tuhle hloupost někdy určitě uslyší a není lepší argument, než vlastní zkušenost.

Učení hrou

U vaření si syn procvičuje počítání (třeba vajec ke snídani), biologii (proč tam není kuře?), chemii i fyziku – stačí si o každém kroku jen trochu víc povídat. Proč věci padají dolů, proč se olej nesmíchá s vodou? No ale hlavně je to čas důvěrností, vymýšlení příběhů nad rozsypanou moukou, plánování dalších částí dne, čas objímání a smíchu, když se nám něco nedaří. Věřím, že za to stojí oběd opožděný o dvě hodiny i ten nepořádek.

Začínáme: dítě zvětšit, náčiní zmenšit

Hlavní zásadou je podle mě přizpůsobit prostředí co nejvíc tak, aby ho dítě mohlo užívat stejně jako my. Spousta náčiní se prodává ve velikosti vhodné pro děti nebo s bezpečnostní úpravou a tohle je pár z nich, které u nás doma frčí v kuchyni nejvíc.

Učicí věž

Je základem, který většina moderních rodičů asi zná. Samozřejmě poslouží i židle, ale ve věži je dítě více v bezpečí. Za mě je i dobré, že z ní tolik neodbíhá, déle se dokáže soustředit. Věž se dá celkem draze koupit, ale i vyrobit za pár stovek. My máme levnou vlastnoručně vyrobenou variantu a je super pro opravdu malé děti do cca 18 kg – pak už myslím, že bude otvor pro tělo moc těsný. Na internetu se dá najít ale i spousta různých návodů na výrobu židlí pro větší děti.

Krájení

V roce měl Eda první ostrý kráječ pro batolata, teď ho ve dvou a půl letech měníme za ostrý skládací nůž. Vlnkový kráječ je ale pořád hodně oblíbená pomůcka – roční dítě s ním nakrájí banán na kolečka, rok a půl staré dítě okurku, ve dvou letech nakrájí plný hrnec brambor. I když se stane nehoda, říznutí není nijak hrozné a zároveň neohrozí tolik ani okolí. U nožů je dobré dbát na to, aby u krájení dítě vždy stálo nebo sedělo s nohama mimo (viděla jsem děti, které krájely v sedě na kuchyňské lince a nohy měly docela blízko prkýnku). Pro rodiče je dobré opevnit nervy, ukázat postup a tiše stát vedle – pokud dítě dostává moc instrukcí, hůř se soustředí.

Škrábání

Zkoušeli jsme čtyři druhy škrabek, ale nakonec vítězí klasická široká za pár korun. Opět nejprve v tichosti ukážu velmi pomalu, jak na to, a ukazuju taky, ve které části zeleniny začít. Ve dvou letech můžeme dítěti svěřit oškrábání mrkve, petržele, okurky nebo batátu. Některé děti zvládají ve dvou letech i struhadlo, ale z toho my máme ještě strach.

Mačkám, krájím, loupu

Z menších nástrojů u nás frčí taky mačkadlo na brambory v dětské velikosti (Eda vaří klasické šťouchačky se slaninou a šalotkou, ale mačkadlo má třeba i na melounovou zmrzlinu, viz níže). Dvouletí se v pohodě naučí i se strunovým kráječem na vajíčka a jednoduše tak připraví třeba vajíčkovou pomazánku nebo bramborový salát. Edova kamarádka třeba ráda také loupe jablka ve spirálovém loupači s klikou, jiní dvouleťáci umí s tyčovým mixérem nebo šlehačem.

Dvouletý šéfkuchař představuje: jídelníček na celý den

Na co se tedy s mrňousky odhodlat? Tahle jídla zvládnou jistě sami. Když budete mít chuť podělit se v komentářích na Facebooku o ty vaše, budu taky vděčná za inspiraci :-)

Snídaně: míchaná vajíčka se slaninou a opečeným toastem

Váš mrňous jistě zvládne:

  • Rozklepnout všechna vejce do misky a lehce našlehat (Eda rozklepává jednou rukou, já pak vylovím skořápky).
  • Vlnkovým kráječem nakrájet slaninou na kostičky (předpřipravím plátky).
  • Nasypat slaninu na pánev (oheň ovládám já), zalít ji vejci z misky.
  • Míchat na pánvi (stojím poblíž kvůli bezpečnosti).
  • Opéct toasty.
  • Vše naložit na talíř a ozdobit pažitkou a zeleninou.

Oběd: nové brambory s tvarohem a okurkovým salátkem

Mrňous zvládne:

  • Napustit vodu do hrnce.
  • Nakrájet kilo syrových brambor.
  • Přidat lžičku soli.
  • Oloupat škrabkou okurku (připravíme odkládací misku na slupky).
  • Nakrájet nebo nastrouhat na struhadle – zpočátku doporučuji bezpečnější krájení.
  • Smíchat v misce okurku se zakysanou smetanou a osolit ji, případně přidat třeba trochu kopru.

Bavíme se o neplýtvání


Často mluvíme o tom, jak neplýtvat jídlem, a následující dva „recepty“ jsou takovou malou demonstrací. Melounovou zmrzlinu připravujeme z melounu, který bychom nestihli sníst, a stejně tak do koláče používáme ovoce a zeleninu, aby se nezkazily.

Dezert (nebo svačina): melounová zmrzka

Mrňous zvládne:

  • Lžičkou vydlabat meloun do misky.
  • Rozmačkat mačkátkem na brambory.
  • Přecedit rozmačkanou hmotu.
  • Nalít šťávu do tvořítek na zmrzku..

Svačina: koláč z jablek/mrkve/ banánů/ řepy…

Mrňous zvládne:

  • Oškrábat mrkve, oloupat a rozmačkat starší banány, oloupat jablka na loupači.
  • Smíchat mnou nastrouhané ovoce s hrnkem a půl mouky, půl hrnkem oleje, kypřicím práškem.
  • Rozklepnout do směsi dvě vejce.
  • Přisypat rozinky nebo sušené brusinky, někdy kokos.
  • Přilít bílý jogurt nebo trochu mléka – co zrovna potřebujeme spotřebovat.
  • Vylité těsto na plechu ozdobit barevným zdobením a vytvořit tak zmíněnou nechutnou zelenomodrou hmotu, kterou žádná návštěva nebude chtít jíst :-)

Večeře: dětský hummus s nakrájenou zeleninou

Mrňous zvládne:

  • Vsypat vařenou cizrnu do vysoké sklenice nebo mixéru
  • Přilít trochu olivového oleje, přidat lžíci tahini, osolit
  • Rozmixovat
  • Očistit a nakrájet zeleninu – mrkev, okurku, papriku, řapíkatý celer

Přečtěte si také článek: Samostatné dítě od batolete? 8 tipů, jak na to

Pomocníci pro snadné kouzlení v kuchyni

Pomocníci pro snadné kouzlení v kuchyni

S novými vychytanými pomocníky vaření i úklid v kuchyni půjde od ruky.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články