Právě čtete

Děti a horko: Moje rady, jak to v pohodě zvládnout

12341  
Sdílet: 

Děti a horko: Moje rady, jak to v pohodě zvládnout

Když začnou horka, s dětmi to někdy bývá náročné. Tohle jsou moje tipy, jak to děláme my, abychom si léto užili a velké horko nám nekazilo náladu.

8. 6. 2020 5 min. čtení Anna Březinová
Děti a horko: Moje rady, jak to v pohodě zvládnout

Léto. Voní jako seno a melouny a slunce. Pro někoho je to nejhezčí roční období, pro někoho utrpení ve (stále větších) vedrech. Přiznám se, že já jsem někde na pomezí – horka miluju u moře, kde je díky slanému, vlhkému vzduchu dobře snáším, ale v Čechách mě zmáhají o něco víc. A s malými dětmi někdy může být obzvlášť výzva všechny ty parné dny zvládnout.

Malé děti větrat a chladit

První léto, kdy Adélce, mojí dceři, nebylo ani půl roku, jsem se hlavně snažila, ať je co nejvíc ve stínu a co nejvíc nahatá. Koberce obložené pratelnými přebalovacími podložkami sice nejsou vrcholem estetiky, ale spokojenost byla na obou stranách.

Také jsem se snažila, aby malá byla co nejčastěji nakojená. Když bylo úplně nejhůř, chladila jsem ji žínkami namočenými ve vlažnější vodě nebo jsme si přes den daly společnou koupel ve vaně. Hodně jsem se vyhýbala dlouhým procházkám s kočárkem – v rozpálené korbě musí být miminku jak v peci! O tolik propíraných plenkách přehozených jako stínítko ani nemluvím. Přes noc jsem Adélku nechávala spát jen v plence, ale i tak jsme počítali s častějším buzením.

Mokré pleny chladí vzduch

Ve velkých vedrech je možné kolem postele rozvěsit do studené vody namočené plenky – odpařovaná voda ochladí vzduch a lépe se v noci dýchá.

K vodě se vypravujeme ráno nebo odpoledne

Od loňska je už dcera víc parťák než miminko a taky má svůj názor. A v létě převažuje ten, že voda a písek jsou dvě nejlepší věci na světě. Na pláži u moře nebo rybníka by mohla klidně bydlet a je hodně těžké ji dostat z jejího království domů.

Tady doma k vodě chodíme pravidelně dopoledne – občas se nám podařilo být u rybníka už v osm hodin, kdy tam není kromě kachen nikdo – a potom tam jdeme nejdříve ve tři odpoledne. Čas mezitím, kdy slunce pálí opravdu nejvíc, nám vyplní ideálně oběd a odpolední spánek pro dítě/odpolední káva pro mámu.

Hydratace je základ

Lékaři mi vždy doporučovali, že batolata by na každé kilo váhy měla vypít v létě asi deci vody.

Já mám batole maličké (ani ve 2 letech se nepřehoupla přes 11 kilo), a to by znamenalo přes litr vody denně. Z vlastní zkušenosti vím, že děti to někdy mají jako na houpačce – jeden den by vypily rybník a druhý se nabízeného hrnečku sotva dotknou. Takže jí tekutiny doplňuju ještě zeleninou a ovocem, které v létě přidávám ke každému jídlu. Zelenina i ovoce jsou totiž dalším skvělým zdrojem tekutin!

Která zelenina a ovoce mají nejvíce vody?

  • Okurka –96 %
  • Ledový salát –96 %
  • Ředkvičky –95 %
  • (Syrová) cuketa –95 %
  • Rajčata –94 %
  • Melouny –90–93 %

Limonádové osvěžení

Limonádové osvěžení

Připravte si s dětmi domácí limonády bez přidaného cukru

Přečíst článek

Zajímavé pití lépe chutná

Aby bylo pití zajímavější, snažím se ho různě zpestřovat – cinkáme si „na zdraví“, střídáme různé lahve a hrníčky, protože z neokoukaného se přece jen pije lépe. Přidávám do lahve s vodou různé zmražené ovoce – jednak pití tolik nezteplá, a navíc lehce nasákne ovocnou chutí.(Na teplotu ale pozor – děti by určitě neměly pít nic ledového. Vhodnější je, aby byla voda pokojové teploty. Někdy soutěžíme, kdo vypije své pití rychleji.

Mlžítka, pistolky a rozprašovače bojují s horkem

Bydlíme v bytě, takže bohužel nedisponujeme zahrádkou s bazénem. Zbývá nám tak jedině balkon anebo koupání venku – ať už na koupališti, v nedalekých pískovnách nebo na pláži u místního rybníka. Případně nacházíme útočiště na zahradách kamarádek. Každopádně kdybych zahradu měla, kromě bazénku bych si na ni pořídila ještě mlžící sprchu! Loni jsme ji vyzkoušely na návštěvě u přátel a je to neuvěřitelně osvěžující. S kamarády se dcera samozřejmě zabaví vodními pistolkaminebo v našem případě i obyčejným rozprašovačem na květiny.

Mazání je důležité i ve stínu

U hrátek s vodou by Adélka vydržela klidně celý den v kuse. Proto musím poměrně pečlivě dávat pozor, aby si co nejvíc hrála ve stínu a byla namazaná opalovacím krémem.

První „nátěr“ nanáším ještě doma, než vyjdeme ze dveří, a pravidelně mazání opakuju. Používáme přírodní opalovací prostředky s minerálními filtry, které se sice hůř roztírají (jednou se mě dokonce jedna starší paní zeptala, jestli jí není špatně, když je taková celá bílá), ale zase neobsahují všemožné chemické přísady. Když zrovna není nálada a malá se brání, hrajeme si na indiány nebo malujeme krémem obrázky – a to je pak hned přístupnější.

Zároveň ale třeba u moře nechávám Adélce tričko a raději jich s sebou beru zásobu na převlékání, když je má promočené, takže horní část těla slunci nevystavuje. Sama si z dětství vybavuju spálená ramena a krk až do puchýřů a tomu se chci rozhodně vyhnout. Skvělými pomocníky jsou také UV oblečky‒trička nebo celé komplety ze speciálního materiálu, který chrání kůži proti spálení. Jsou do vody mnohem vhodnější než obyčejná bavlněná trička, protože rychleji schnou a tolik nestudí.

Bezpečí při hraní

Bezpečí při hraní

Zajímá vás, na co myslí pediatr, než pošle děti si hrát?

Přečíst článek

Oblékáme se zásadně do přírodních materiálů

Co se týče oblečení tak nejen v létě, ale vlastně celý rok používáme jen přírodní materiály – kromě bavlny je do veder skvělý třeba bambus nebo len, které moc krásně chladí. Nezapomínáme ani na klobouk nebo kšiltovku (dávám ale pozor aby nebyly úplně „na tělo“ a hlava pod nimi mohla dýchat) a sluneční brýle (o těch se vede diskuze, zda vůbec dětem na oči patří, ale věřím tomu, že od 2 let už neublíží – a aspoň si dcera nepůjčuje ty naše, když má svoje).

Ledové království ‒zmrzlinu milujou malí i dospělí

Zmrzlina prý není pro tělo v létě vhodná – jak jsme rozpálení, tělo chce tu ledovou pochoutku zahřát na tělovou teplotu a vyplýtvá na to spoustu energie. Tolik teorie. V praxi ale mám holčičku, která by při výběru možnosti, jaká sladkost zůstane na světě jako jediná, řekla bez zaváhání „zmrzlina“.

I tak se snažíme dodržovat pár pravidel – nedávám jí zmrzlinu, když je rozpálená ze slunce, ale spíš v momentě, kdy už je podvečer a ne takové vedro. Odmala ji učím zmrzlinu lízat, ne kousat, aby ji nezhltala na tři nádechy, a nezpůsobila tak tělu úplný šok. A snažíme se vyrábět domácí zmrzlinu a nanuky hlavně z ovoce.

Domácí zmrzlina je snadná!


Domácí zmrzlinu vyrábím za pomoci obyčejného mixeru. Kombinuji různé ovoce nejčastěji s jogurtem nebo kokosovým mlékem, někdy přidávám kakao a jindy zase jednotlivé porce dozdobím třeba celými kousky jahod. Různá struktura děti hodně baví. Výhodou domácích zmrzlin je to, že je vůbec nemusíte doslazovat, takže děti budou mlsat opravdu zdravě.

Cestování autem chce v horku plánování

V létě může být jízda autem ještě větší utrpení než jindy, zvlášť když máte jako já dítě, které obecně tenhle typ přepravy úplně nemiluje.

Klimatizace navíc není úplně nejvhodnější řešení (a i tak by teplotní rozdíl mezi klimatizovaným autem a vnější teplotou neměl být větší než šest stupňů). Pokud jedeme někam dál, snažíme se naplánovat cestu na brzké ranní hodiny, dokud se horko dá ještě snášet. Děláme hodně přestávek, klidně každou hodinu, pokud Adélka neodpadne do blaženého spánku. A samozřejmě vezeme zásobu pití a ovoce a taky už zmíněný rozprašovač s vodou na osvěžení. A na konci výletu by samozřejmě měla čekat nějaká odměna – ideálně písek s vodou. :-)

Osvěžující rozprašovač


Někdy do rozprašovače přidám kapku vonného oleje, například levandulového. O to víc nás pak baví se s ním „vonět“. Nesmí se ho ale použít moc! A pokud jste někde na cestách a zapomenete si sebou rozprašovač zabalit, můžete úplně stejně využít termální vodu ve spreji, kterou seženete v každé lékárně a větší drogerii. Někdo ji před použitím nechá ještě vychladit, ale to je podle mě ve velkém horku spíše nepříjemné.

A co vy? Jak zvládáte horko s dětmi?

Něco pro naše nejmenší

Něco pro naše nejmenší

Oblečení, hračky a další nezbytnosti pro děti najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články