Právě čtete

Co chtějí muži najít pod stromečkem

2810  
Sdílet: 

Co chtějí muži najít pod stromečkem

Bohužel, i dnes kolem vánočních dárků pro muže panuje spousta mýtů a stereotypů a stejně to funguje i naopak. Dnes se je, jakožto mluvčí mužského rodu, pokusím zbořit.

16. 12. 2014 5 min. čtení Zoufalý muž

Drahé ženy, celý rok jsme vás my, muži, láskyplně obdarovávali a teď je čas, abyste nám naše laskavosti vrátily. Vzhlížíme letos k vánočnímu stromečku s nadějí, že pod ním konečně najdeme věci, které se nám budou líbit, které nás překvapí a ze kterých budeme mít radost. Neberte to špatně, my si vážíme té páté kolínské, které jste nám koupily, a i ten sprchový set se nakonec hodil. A ty manžetové knoflíčky se nám taky moc líbily, vážně, ale prostě to není úplně ono.

Hned na úvod, hlavně a především, miláčkové, přestaňte nám kupovat věci, u kterých je naprosto očividné, že jste je koupily tak trochu kvůli sobě a ne tolik kvůli nám. A nejlépe, když to jsou dárky, které nás mají změnit k vašemu obrazu, což se týká obzvláště oblečení. Nekupujte nám oblečení, ve kterém nás chcete vidět, kupujte nám oblečení, ve kterém se chceme vidět my. Ačkoliv vám připadá, že je náš styl jenom krůček od vesnického burana s trčící slámou z kšand s ponožkami v sandálech, nám se takový způsob oblékání líbí.

K tomu se váže další problém. Dárek je dost špatný způsob, jak dát někomu něco najevo. Anebo jinak: vyhněte se všemu, co může vysílat nějakou negativní zprávu. Ačkoliv si myslíte, že jsme z kamene, i my se při pohledu na úhledně zabalený dáreček v zářivém balicím papíru trochu nadchneme a probudí se v nás ten malý kluk, co by nejradši roztrhal balicí papír a zjistil, co je uvnitř.

Dokážete si představit, jak jsme potom zklamaní, když na nás takový dárek, co jsem popsal, čeká? To se obzvláště týká kosmetiky a věcí do koupele. Když nás obejmete, dáte nám pusu a třeba i v žertu řeknete: „Aspoň budeš hezky vonět…“ To jako smrdíme? Samozřejmě koupě odtučňovací kůry, pilulek na podporu erekce nebo zájezdu do protialkoholové léčebny jsou ta překvapení, kvůli kterým se s křikem budíme ze spánku.

Další věc. Prosím, přestaňte nám kupovat praktické věci jenom proto, že jsou praktické. Teď tím myslím věci, které pravděpodobně nikdy nevyužijeme, ale přece jenom je možnost, že by se jednou mohly hodit (teď mluvím o všech možných neidentifikovatelných sadách, o levném pracovním náčiní a tak podobně). To, že mají muži rádi věci, které se jim budou hodit, je mýtus! To víte, že máme rádi překvapení. A to se nemusí nutně projevit jenom ve výběru dárku, ale také v jeho zabalení, umístění. Udělejte nám třeba mapu k našemu vánočnímu dárku. Všichni jsme tak trochu dobrodruhové.

To, co od vás chceme, je dárek, na kterém bude vidět, že jste zapojily svou fantazii, a především, kterým ukážete, že nás znáte a máte rády. Jak asi víte, jsme pořád tak trochu děti a děti mají rády hračky a hry. A i dospělí muži mají své hračky a hry. Co třeba sadu na poker, abychom si mohli s kámoši trochu po práci bezpečně zagambleřit? Stále populárnější je nesoustředit se na materiální věci, ale koupit zážitek a s tím velmi souhlasíme, jak třeba něco na steak a basu piva. Jsou to totiž ty věci, které většinou jen tak nezažijeme, a ano, to víte, že se také chceme projet v luxusním autě, nebo že oceníme nějaký jiný adrenalinový zážitek, který nám rozproudí krev v žilách.

Vánoční dárek může být skvělý způsob, jak se potěšit a ukázat druhému, jak nám na něm záleží. Zároveň to však je skvělý způsob, jak vyprovokovat hádku, která vám zkazí celé svátky, a to přece rozhodně ani jeden z nás nechce.

Takže ještě jednou, co by měl takový dárek obsahovat: kreativitu, námahu a znalost nás samých. Rozhodně neplatí, že dárek musí být drahý. Peníze ani pro nás nejsou to, co dělá skvělý dárek dárkem. Je to fakt, že jsou od vás pro nás a ukazují nám, že nás máte rády. Minimálně stejně tak, jako nás máte rády vy.

Pokud vám můj zoufalý výlev připadá málo inspirativní a chtěli byste radši číst úplně konkrétní tipy, tak jsem je tady pro jistotu taky sepsal. Jak říkají skauti, manuálů není nikdy dost:

Kdo si hraje, nezlobí

My si pořád rádi hrajeme. Rádi dostaneme jednou za pár let stavebnici Merkur nebo klidně i něco konstrukčně komplikovanějšího. Potom si totiž složíme vrtulník, auto nebo loď a jsme spokojeni. A rozhodně je to lepší a zábavnější než skládat šatník z Ikey. Nebo nám kupte hodinku na paintballu a tam uvidíte, jak se dokážeme postarat o rodinu, až nastane konec světa. Offroad jízda na tankodromu nás určitě taky potěší a my vám na oplátku předvedeme, jak dokážeme ujet i lávě valící se ze sopky.

offroad

Tip pro větší sporťáky, než jsem já

Jestli máte doma sportovce, co na sobě maká, kupte mu sportovní doplňky nebo náčiní, které ke svému sportu potřebuje. Obecně pak nic nezkazíte činkami, hrazdou nebo lavicí na benchpress. Jsou to vlastně jedny z nejlepších dárků.

Chalupář

Vždycky doma machruju, s jakým šroubovákem jsem zašrouboval svůj první šroub. Jenže co vám budu povídat, tohle je jenom nostalgická póza. Každý chlap by si nejraději koupil nejvíc luxusní sadu nářadí, která urychlí domácí práce. Takový dárek má navíc tu výhodu, že nás pak nebudete muset poslouchat, jak sprostě nadáváme na sto let staré topůrko. Kupte nám aspoň nový křížák, ten se pořád ztrácí.

Umělec

Moc se nesmějte, ale i já jsem zoufalý, že ženy nedokážou pochopit uměleckou část mé osobnosti. Když už uznají, že tomu trošku rozumím, tak na to rychle zapomenou. Přitom bych se tomu tak rád věnoval. Kéž bych aspoň dostal knihu od mého oblíbeného umělce. Nebo nějaké tričko s hlubším významem, abych vám mohl pokaždé připomenout, že i ve mně dřímá kus Salvadora Dalího. Když nad tím tak přemýšlím, už vím, proč nic nepřivrtám rovně.

Pokud vaše milovaná polovička neodpovídá ani jedné kategorie, nezbývá mi než doporučit staré dobré ponožky. Těch není nikdy dost!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články