Právě čtete

Jak si zařídit balkon plný bylinek

12066  
Sdílet: 

Jak si zařídit balkon plný bylinek

S blížícím se jarem oživte co nejrychleji svůj balkon či terasu, ať si je dosyta užijete. Není nic smutnějšího, než když sluníčko svítí, vlahý večer přímo vybízí ke sklence vína s výhledem do okolí, ale vaše terasa vám k tomu vůbec neposkytuje prostor. Designérka Kamila Jarkovská vám poradí, jak si zařídit balkon plný bylinek, který nebudete chtít (a ani muset) opouštět.

30. 3. 2016 4 min. čtení Kristina Zábrodská
Jak si zařídit balkon plný bylinek

Vykliďte prostor

„Neexistuje malý balkon, jen špatně využitý,“ říká Kamila Jarkovská. Ze všeho nejdřív proto celý prostor vykliďte, umyjte podlahu, zábradlí a případně i venkovní nábytek, je-li celoroční. Nashromážděné předměty zodpovědně roztřiďte na ty, které chcete znovu použít, které vyhodíte a které uklidíte. Balkon není skladiště, ale může se stát příjemnou venkovní oázou.

bylinky_terasa-49

Zařiďte si svoje místo

Uvědomte si, jak chcete venku trávit čas. Těšíte se na čtení na lehátku, vychutnávání vína a pozorování hvězd, na grilování s přáteli nebo se už nemůžete dočkat, až si zařídíte vlastní zahrádku? Nenuťte se do tradiční sestavy skládací židličky, stolek a pár květináčů, když vám nevyhovuje, a zařiďte si balkon podle svých představ a přání. „Myslete na to, abyste měli dostatek stínu, osvětlení, pohodlné sezení, odkládací plochy při ruce a příjemnou podlahu, která nestudí. Nebojte se polštářů, plédů či dek, na noc je můžete odnést a večer vás zahřejí a prostor zútulní,“ doporučuje Kamila Jarkovská.

Vylaďte barvy

Balkon je pokračováním vašeho bytu a měl by mít stejnou harmonii. Vsaďte na barvy, ať už na doplňcích nebo na nábytku. Obvyklou šedou, béžovou, hnědou či bílou doplňte výraznou barvou. „Žlutá je barva života, slunce a ohně. Nabije vás energií a dobrou náladou,“ vysvětluje Kamila, proč doplňky vybírala ve žluté a šedé barvě, která s ní hezky ladí.

bylinky_terasa-3

Sázejte bylinky

Jakmile teplota povyleze nad 10 °C, můžete bez obav sázet. „Na malém balkoně zavěste květináče a truhlíky na zábradlí, klidně v několika úrovních. Můžete tak každou bylinu pěstovat zvlášť a dopřát jim ideální podmínky. Praktické na údržbu i krásné na pohled jsou různě velké květináče sdružené na jednom místě, pokud je postavíte na pojízdnou desku, můžete s nimi pohybovat dle světla a stínu. Zároveň nemáte nepořádek po celém balkoně, ale vysypanou hlínu snadno uklidíte,“ radí Kamila Jarkovská.

Využijte domácí poklady

Proutěný koš na první pohled evokuje prázdninovou pohodu, ve světlých barvách získá francouzský šarm. „Vyložte ho igelitem, bublinkovou fólií nebo plastovou taškou a bylinky do něj přímo zasaďte. Nezapomeňte fólii propíchnout, aby mohla voda odtékat, jinak sazeničky shnijí,“ varuje Kamila Jarkovská. „Stejným způsobem můžete zrecyklovat hezký kbelík, výlevku (umyvadlo), rouru od komínu, vinný sud či dřevěné bedny. Natřete je barevně či tlumenými odstíny, aby se hodily k ostatnímu nábytku a dekoracím. Pozor, u tmavých nádob hrozí přehřátí a úhyn bylinek. Proutěné a neglazované kousky můžete natřít impregnací, aby déle vydržely.“

bylinky_terasa-61

Recyklujte s vtipem

Drahé dekorace nemusíte kupovat, vyrobte si je! „Prázdné konzervy, ideálně ty s otvíráním s očkem, které mají tupý okraj, natřete barvou a využijte jako květináč na malý trs bylinek, na odkládání zahradnických nůžek nebo jako vázu. Nemusíte je natírat celé, klidně každou natřete různě,“ radí Kamila Jarkovská. Vytvořte si soukromý bar – do jedné konzervy zasaďte mátu, do druhé nasypte třtinový cukr, do třetí postavte brčka a do čtvrté drtítko a nůž a pak už jen stačí přinést bílý rum, sodovku, led a limety a můžete si umíchat mojito přímo na terase.

Popisujte

Při sázení víte, co kam dáváte, ale když se z malé rostlinky stane bujný keř, můžete ztratit jistotu. Označte si proto každou bylinku jasným popiskem. „Na květináč můžete název přímo napsat křídou, nebo si vyrobte napichovátka se jmény z dřívek od zmrzliny, z hůlek na sushi, z kolíčku nebo z plastové lžíce,“ popisuje Kamila Jarkovská.

Mějte vše po ruce

Ať bylinkovou zahrádku zakládáte, nebo sklízíte plody své péče, obsluhu vám usnadní vybavení na dosah ruky. „Zahradnickou zástěru odložte na věšák, třeba na hrabičky zavěšené na držáku na smeták. Smetáček, nůžky, lopatičku a hrabičky můžete uložit do malého přenosného koše. Pokud celé léto grilujete, zasaďte si bylinky určené na maso a salát do blízkosti přípravné plochy.“

bylinky_terasa-34

Zapojte děti!

Lásku k bylinkám a čerstvému vzduchu pěstujte v dětech od útlého dětství. Už batole můžete zapojit do sázení a péči o bylinky. „Pořiďte mu jeho malé vybavení a podložku na sezení, aby neprochladlo a společně vytvářejte vaši malou přírodu,“ dodává Kamila Jarkovská.

Postavte na stůl do vázy květinu a rázem celý balkon rozkvete. Olivový olej se snítkou tymiánu krásně voní a jemně odpuzuje hmyz.

Designérka Kamila Jarkovská navrhuje interiéry na míru klientům, naslouchá jejich přáním a představám a snaží se je zhmotnit. „Každý prostor by měl vyprávět příběh svých obyvatel a společně s nimi se jej snažím vytvořit.“ Více na www.jarkovska.cz

jarkovska_portret2351

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články