Chlebovou mouku, kterou uvádím v receptu, můžete nahradit celozrnnou či hladkou. Celozrnná mouka je pro malé děti hůře stravitelná, a tak volte druh mouky v závislosti na věku vašich dětí. Chlebová mouka je v podstatě bohatší na živiny oproti hladké bílé mouce, ale přeci jen je pro děti přijatelnější a nezatíží tolik jejich trávení.
Pak už zbývají jen ořechy a čokoláda. I tady je prostor ke kreativitě a improvizaci. Můžete vše vynechat nebo přidat různá semínka, jako jsou slunečnicová, dýňová, sezamová, chia… Opět záleží jen na věku vašich strávníků a jejich dalších případných omezeních. Pro velké můžete naopak přidat navrch vločkovou sůl pro výraznější chuť.
Ingredience
550 g pšeničné chlebové mouky
500 g vypeckovaných datlí
250 g změklého másla
2 vejce
1 lžička mleté vanilky
1 lžička sody na pečení
1,5 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
špetka mořské soli
150 g pekanových ořechů
200 g hořké čokolády
Postup
Datle spolu s 200 ml vody dejte do hrnce, přiklopte poklicí, přiveďte k varu a jemně vařte přibližně 10 minut nebo dokud datle pěkně nezměknou. Tuto směs dejte do blenderu a rozmixujte na jemné pyré.
Poté si předehřejte troubu na 160 °C, horkovzdušný režim. Připravte si suché ingredience. Prosejte mouku spolu s práškem do pečiva, sodou a solí. Ořechy nasekejte na menší kousky a přidejte je spolu s čokoládovými pecičkami nebo nasekanou čokoládou do moučné směsi.
V kuchyňském robotu vyšlehejte změklé máslo s vanilkou. Přidejte k němu vychladlé datlové pyré, vejce a ještě prošlehejte. Nyní můžete obě směsi krátce spojit v těsto a pomocí porcovače na zmrzlinu nebo lžiček vytvořit malé bochánky na plech vyložený pečicím papírem.Ty poté pečte do zlata přibližně 25 minut. Servírujte ještě vlažné nebo až po vychladnutí.