Právě čtete

Datlové koláčky jako sladká odměna za vysvědčení

5005  
Sdílet: 

Datlové koláčky jako sladká odměna za vysvědčení

Oblíbila jsem si v kuchyni datle jako náhražku rafinovaných cukrů, a tak vznikly i tyto koláčky pro děti. Můžete jim tak dopřát zdravější mlsání a přitom vědět, že dostávají jen to nejlepší. Datle obsahují obrovské množství minerálních látek a vitamínů.

30. 6. 2017 2 min. čtení Markéta Pavleje
Datlové koláčky jako sladká odměna za vysvědčení

Chlebovou mouku, kterou uvádím v receptu, můžete nahradit celozrnnou či hladkou. Celozrnná mouka je pro malé děti hůře stravitelná, a tak volte druh mouky v závislosti na věku vašich dětí. Chlebová mouka je v podstatě bohatší na živiny oproti hladké bílé mouce, ale přeci jen je pro děti přijatelnější a nezatíží tolik jejich trávení.

Pak už zbývají jen ořechy a čokoláda. I tady je prostor ke kreativitě a improvizaci. Můžete vše vynechat nebo přidat různá semínka, jako jsou slunečnicová, dýňová, sezamová, chia… Opět záleží jen na věku vašich strávníků a jejich dalších případných omezeních. Pro velké můžete naopak přidat navrch vločkovou sůl pro výraznější chuť.

Tchibo-pro deti6F5A4020

Ingredience

550 g pšeničné chlebové mouky
500 g vypeckovaných datlí
250 g změklého másla
2 vejce
1 lžička mleté vanilky
1 lžička sody na pečení
1,5 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
špetka mořské soli
150 g pekanových ořechů
200 g hořké čokolády

Tchibo-pro deti6F5A4009

Postup

Datle spolu s 200 ml vody dejte do hrnce, přiklopte poklicí, přiveďte k varu a jemně vařte přibližně 10 minut nebo dokud datle pěkně nezměknou. Tuto směs dejte do blenderu a rozmixujte na jemné pyré.

Poté si předehřejte troubu na 160 °C, horkovzdušný režim. Připravte si suché ingredience. Prosejte mouku spolu s práškem do pečiva, sodou a solí. Ořechy nasekejte na menší kousky a přidejte je spolu s čokoládovými pecičkami nebo nasekanou čokoládou do moučné směsi.

V kuchyňském robotu vyšlehejte změklé máslo s vanilkou. Přidejte k němu vychladlé datlové pyré, vejce a ještě prošlehejte.  Nyní můžete obě směsi krátce spojit v těsto a pomocí porcovače na zmrzlinu nebo lžiček vytvořit malé bochánky na plech vyložený pečicím papírem.Ty poté pečte do zlata přibližně 25 minut. Servírujte ještě vlažné nebo až po vychladnutí.

Tchibo-pro deti6F5A4068 (1)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články