Právě čtete

Pochutnejte si na vietnamské kávě se šlehaným žloutkem

3494  
Sdílet: 

Pochutnejte si na vietnamské kávě se šlehaným žloutkem

Hořká káva s nadýchanou sladkou čepicí. Tak by se dal nazvat šálek této, pro nás neobvykle servírované kávy. Že jste ji ještě nikdy neochutnali? Pak směle do toho! Pro podzimní dny je vietnamská káva jako dělaná.

13. 11. 2020 2 min. čtení Veronika Bednářová
Pochutnejte si na vietnamské kávě se šlehaným žloutkem

Je to vůbec ještě šálek kávy, nebo spíš lahodný dezert? Já osobně se nemůžu rozhodnout. Připravte si doma také vietnamskou kávu se slaďounkým žloutkovým krémem a pomozte mi to rozlousknout. Je to snazší, než jste si mysleli. Jdeme na to? :-)

Vietnamská kuchyně se v Česku už pěkně zabydlela. Je pestrá a plná chutí, a to nejen slaných – i milovníci sladkého si přijdou na své. Jestli vás teď v chladném počasí stejně jako mě neustále honí mlsná, tak honem zaběhněte pro vajíčka a slazené kondenzované mléko a budou se dít divy.

Recept na vietnamskou kávu

Z uvedených ingrediencí připravíte dva šálky (o objemu asi 200 ml) vietnamské kávy. Při přípravě se neobejdete bez mixéru se šlehacím nástavcem a mísy vhodné ke šlehání.

Ingredience:

Jakou kávu použít?

Pravá vietnamská káva se připravuje ze zrnek robusty, která svojí hořkou čokoládovou chutí skvěle ladí se sladkým kondenzovaným mlékem. Můžete tedy sáhnout po směsi arabiky a robusty z nabídky Tchibo. Úspěch je ale zaručen klidně i s čistou arabikou.

przygotowanie kawy

Příprava vám zabere jen pár minut!

Nejprve si připravte filtrovanou kávu. Konvici s hotovým nápojem přikryjte, aby zbytečně nevychladl.

  1. Oddělte si žloutky od bílků a vložte je do mísy na šlehání.
  2. Ke žloutkům přidejte kondenzované mléko.
  3. Ze žloutků a kondenzovaného mléka pomocí mixéru vyšlehejte nadýchanou, světlou směs.
  4. Připravte si 2 sklenice o objemu 200 ml. Ty naplňte zhruba do ⅔ kávou.
  5. Vezměte lžíci a zbylou ⅓ sklenice naplňte vyšlehaným žloutkovým krémem.
  6. Potom už stačí jen zlehka poprášit skořicí a můžete podávat.

Co se hodí vědět při přípravě této kávy?

Abyste vyšlehali opravdu nadýchaný krém, zvolte spíše menší mísu. Nebojte se, hutné kondenzované mléko zabraňuje prskání všude kolem.

Káva ve sklenici nesmí být příliš horká, hrozí pak „zdrcnutí“ žloutku. Zkoušela jsem experimentovat i s instantní kávou. Mě osobně tato varianta moc neoslovila, ale jestli máte instantní kávu nejradši, můžete to také zkusit. Jen kávu opravdu nechte chvilku zchladnout.

Tak a je to. Sklenice s nápojem stojí před vámi a teď máte tři možnosti. Buď ho budete pít pomalými doušky rovnou přes krém, nebo ho zamícháte, čímž krásně promísíte chutě. Anebo nejprve jedno a pak druhé. Ať už zvolíte jakýkoli způsob, myslím, že vás čeká stejné dilema jako mě. Je to káva, nebo dezert? :-)

Vše na přípravu kávy

Vše na přípravu kávy

Vybavení na domácí přípravu kávy najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články