Potravinami neplýtvám. Tečka. A ráda se podělím o tipy, jak na podzim nakládám s jablíčky, která nejsou nejkrásnější nebo jsou jsou to prostě padanky.
Nejčastěji chystám babiččin koláč, zavařuju jablečný kompot a peču sladký jablíčkový chleba. Recepty najdete níže v článku. Jablka také můžete usušit na křížaly.
Padané ano, nahnilá ne!
Sama různě zpracuju kdeco, ale rozhodně nikdy nepřidám do marmelády, kompotu ani nikam jinam nahnilé, potlučené ovoce.
Jednak to vůbec není zdravé a takése zavařenina nebo jiný polotovar rychle zkazí. Takové kusy ovoce už totiž napadly nejrůznější bakterie a mikroorganismy, které výsledek zkazí a znehodnotí.
Padavky můžete obecně:
- zavařit na kompot nebo nastrouhat a zavařit do sklenic na vánoční štrůdl,
- uvařit jako lehká jablečná povidla a uchovat je stejně jako domácí marmelády
- pokrájené nebo nastrouhané snídat s jogurtem nebo vločkami
- přidat do těsta na muffiny nebo bábovku
- najděte si v okolí moštárnu – mívají je drobné zahrádkářské kolonie, budete tak mít doslova tekuté zlato
Než je zpracujete, důkladně je omyjte, ještě lépe oloupejte a uchovávejte pouze dužinu. Na povidla a jiné zavařeniny vždy užívejte kromě oblíbeného sladidla také špetku kyseliny citronové. Uchová hezkou barvu a také pomůže, aby se potraviny tak rychle nekazily.
Jednoduchý babiččin jablečník (klasický jablečný koláč)
U nás doma se tento vláčný koláč peče už skoro padesát let. Starý recept po babičce je dneska stejně skvělý jako kdysi, používám ho beze změny – a pokud nemáte ještě recept na ten „svůj“, zkuste ho. Zpracovávám v něm měkká jablíčka, ta moc kyselá i jiná, která z nějakého důvodu nebudeme jíst.
- Doba přípravy: 15 min
- Pečení: 40 min
Na jeden jablečný koláč potřebujete:
- 2 vejce
- 120 g polohrubé mouky
- 120 g krupicového cukru
- 250 g nahrubo nastrouhaných jablek
- 50 g namletých nebo nasekaných vlašských ořechů
- 75 g másla
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- máslo a hrubou mouku na vymazání formy
Toto množství vyjde na kulatou koláčovou formu o průměru 26 cm.
Postup:
- Začněte tím, že pustíte troubu na 160 °C a na sporáku si mezitím rozehřejete máslo (nejsem fanda mikrovlnek, takže ho vždycky rozpouštím klasicky v rendlíku).
- Pak si připravte dvě mísy. Do větší vložte celá vejce, krupicový i vanilkový cukr a prošlehejte robotem, dokud neutvoří světlejší napěněnou směs, pak přilijte rozpuštěné, ale ne horké máslo. Nejlépe za stálého jemného šlehání tak, aby se rovnoměrně a postupně zapracovávalo do tekutého těsta.
- V menší míse vařečkou promíchejte mouku, skořici a kypřící prášek. Když je směs opravdu dobře promíchaná, začněte suchou směs vsypávat a vařečkou zapracovávat do tekutého těsta.
- Oloupaná jablka nastrouhejte na jemném struhadle, stranou si pak ještě připravte namleté nebo nasekané vlašské ořechy. To sekání místo mixování je důležité – rozmixované ořechy by se staly jen další moukou v těstě.
- Výsledné těsto získáte postupným přidáváním jablek a nakonec také ořechů. Hotové těsto vlijte do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Pečte asi 30 až 40 minut ve vyhřáté troubě.
Jablíčkový kořeněný kompot
Pokud máte opravdu hodně jablek, je kompot skvělý způsob, jak je uchovat ve velkém množství. Já osobně si kompot nejraději otevřu na Vánoce, ohřeju si celou skleničku a dopřeju si provoněnou zdravou svačinu.
- Doba přípravy: 30 min
Na 4 skleničky kompotu potřebujete:
- 500 g jablek pokrájených na kostky 1 cm × 1 cm
- 10 kousků celého hřebíčku
- 4 kousky celé skořice
- 1 chemicky neošetřený citron
Postup:
- Oloupaná a pokrájená jablka vložte do hrnce. Přidejte veškeré celé koření a šťávu z poloviny až celého citronu (podle kyselosti jablek). Zalijte vodou tak, aby byly jablka úplně ponořená a měla ještě tak cm až dva vody nad sebou, vychází to asi na jeden a půl litru vody.
- Začněte vařit, nechcete je ale úplně rozvařit, proto začněte s pozvolným vařením asi na půl plamene. I tak bude kompot hotový asi za dvacet minut. Podle použitých jablíček můžete i trochu dosladit, já ovšem raději nechávám kompot sladký jen přirozeně.
- Uvařený kompot dávkujte do sklenic. Sklenice před použitím musí být vždy sterilní. Před plněním je proto nejen vyvařím, ale ještě i proliju panákem rumu. Po naplnění sklenice otočte dnem vzhůru a ujistěte se, že jsou hermeticky uzavřené – nesmí vytékat, jinak by se mohl kompot zkazit.
Jablíčkový chléb
Velmi se u nás osvědčil jako svačina do školy, ale také jako odpolední a ne příliš sladký dezert ke kávě. Potěší i milovníky čokolády, a jestli si chcete opravdu dopřát, pomažte ho kvalitní oříškovo-čokoládovou pomazánkou nebo ořechovým máslem.
- Doba přípravy: 15 min
- Pečení: 30 min
Na jeden jablečný chlebíček potřebujete:
- 2 menší jablka
- 2 vejce
- 100 g farmářského jogurtu
- 3 lžíce medovicového medu
- 30 g rozpuštěného másla
- 1 lžičku perníkového koření
- 200 g polohrubé mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 50 g vysokoprocentní čokolády
Postup:
- Nastavte troubu na 165 °C a začněte ji předehřívat. Do velké mísy nejprve nastrouhejte jablka, pak přidejte vejce, jogurt, med a vlažné rozpuštěné máslo. Promíchejte a posypte perníkovým kořením, rovnoměrně, aby bylo ochucené celé těsto. Na závěr zapracujte mouku promíchanou s práškem do pečiva.
Tip! Občas tento recept střídám s veganskou verzí. Můžete vynechat vejce a těsto nastavit jablečnou přesnídávkou, rozmixovaným kompotem nebo banánem. Místo másla je pro pečení vhodný kokosový olej. Přidat můžete také různé ořechy.
- Těsto stěrkou přesuňte do formy na chlebíček, v polovině ho zasypte nasekanou čokoládou, stejně tak ozdobte i povrch chleba. Pečte zhruba 30 minut. Kontrolujte špejlí, zda je chlebík propečený. Chléb podávejte nakrájený na plátky s kopečkem jogurtu nebo kokosové šlehačky.
Máte také svůj tip, jak zpracováváte padaná jablíčka? Podělte se se mnou v komentářích na Facebooku, budu moc ráda!