Právě čtete

3 praktické tipy & recepty, se kterými nebudete vyhazovat zbytky jídla

18237  
Sdílet: 

3 praktické tipy & recepty, se kterými nebudete vyhazovat zbytky jídla

Plýtvání potravinami je podle mě jednou z největších neřestí moderní doby. Snažím se myslet na to, že za každým kouskem jídla je spousta práce, energie i peněz, které je zbytečné jenom tak zahodit. Pokud to cítíte podobně jako já, mám pro vás několik svých oblíbených receptů „ze zbytků“.

27. 8. 2018 5 min. čtení Tereza Olivová
3 praktické tipy & recepty, se kterými nebudete vyhazovat zbytky jídla

Můj přístup je vlastně přirozený návrat k tomu, jak celý život vařily a nakupovaly moje babičky i maminka. Z trošky bramborové kaše se dělaly placky, plátek houskového knedlíku se na másle s míchaným vajíčkem proměnil v královskou večeři a zvadlá zelenina putovala do skleniček na zavaření dřív, než se stihla opravdu zkazit.

Základem pro to, abyste nemuseli nic vyhazovat, je hlídat čerstvost a zpracovat surovinu dřív, než se začne kazit.

Kromě toho nakupuju raději míň, než si myslím, že potřebujeme, a vždycky to nakonec vyjde tak akorát. A to i se dvěma malými dětmi. :-)

Když vám zbude maso

Se zbytky masa, kterého už není dost na samostatné porce, se nejlépe pracuje tak, že ho nasekáte do salátu. K masu přidejte podle chuti quinou, bulgur, těstoviny, kuskus, pohanku nebo třeba tmavou rýži, k tomu tepelně upravenou zeleninu, jemnou zálivku nebo lžičku majonézy, a máte skvělé „malé jídlo“ nebo večeři.

Anebo zkuste tuhle delikatesu:

Trhané pečené maso v bbq omáčce

Všichni milovníci masa si tenhle recept oblíbí. A navíc zpracujete nedělní hody do posledního kousíčku.

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • olej na restování
  • 200 g krájených rajčat z konzervy nebo neochuceného základu podle receptu níže
  • 2 lžíce tmavého cukru
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 250 g obraného natrhaného pečeného masa (kuře, žebra, vepřový bok nebo cokoli vám doma zbude)

Postup:

Nejdřív si nachystejte sladkokyselý základ s cibulkou. Cibuli a česnek nakrájené nadrobno restujte na oleji, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte rajčata a na ně cukr, worcesterskou omáčku a jablečný ocet. Vařte na mírném plameni do zhoustnutí zhruba půl hodiny. Omáčku nechte vychladnout a rozmixujte do hladka.

Mimochodem, můžete jí připravit více, v dobře zavřené skleničce v lednici mi vydrží tři týdny až měsíc.

V omáčce pak dokončete maso. Natrhejte ho na kousky a obalte v omáčce. Můžete je společně krátce povařit, nebo klidně podávat nastudeno.

Výsledek ráda podávám s rozpečenou bagetou a salátem. Maso také můžete dát do sendviče a vzít si ho k obědu s sebou do práce.

Když vám zbudou rajčata

Rajčata se bohužel kazí hodně rychle. Takže si je hlídám, a jakmile začnou moc měknout, nenechám je zkazit (to bych z nich už neudělala nic), ale zpracuju je tak, abych je mohla využít i později.

Mám pro vás tři recepty na společném základu, které se budou hodit i tehdy, když máte moc velkou úrodu nebo si vysloveně chcete udělat zásoby dobré zeleniny na zimu.

Mražený rajčatový základ

Rajčatový základ je pro mě něco jako prazáklad všeho vaření. Dá se použít na desítky druhů jídel a šetří mi spoustu času. Můžu ho použít třeba jako sugo na pizzu, základ na rajskou omáčku nebo základ pro italské omáčky na těstoviny.

Pokud budete základ zamrazovat, nemusíte ho solit. Tak to dělám já, protože ho často používám do dětských jídel.

Na 2 sklenice po 200 ml potřebujete:

  • 0,5 kg měkkých rajčat (může být směs masitých, cherry, soudečkových…)
  • 2 cibule
  • olivový olej
  • sůl
  • bylinky a koření podle varianty – oregano, směs provensálského, bobkový list, nové koření…

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno. Rajčata zbavte stopek a nakrájejte je na stejně velké kousky. Na velikosti v podstatě nezáleží, protože rajčata rozvaříte. Dál směs dotáhnete podle toho, jak chcete základ použít.

Varianta 1: základ pro rajskou omáčku

Cibulku orestujte v pánvi dosklovita, přidejte 8 kuliček nového koření a 4 bobkové listy. (Můj tip: pokud nemáte sítko na koření, můžete ho dát do kusu gázy nebo neobarvené bavlněné látky, ulehčíte si vyjmutí na konci). Smažte, dokud se koření nerozvoní. Postupně přidávejte rajčata tak, aby se vešly do pánve. Rajčata rychle pustí vodu a zmenšují svůj objem. Směs vařte, dokud není jednolitá, s konzistencí řídké omáčky. Pak vyjměte koření a směs máte hotovou.

Varianta 2: základ na pizzu (sugo)

Směs na pizzu je nejlepší dělat bez cibule a s minimem oleje. Na rozehřátý olej nasypte oregano (s ním nešetřete, na půl kila rajčat zhruba 2 lžičky sušeného, nebo 1 lžička čerstvého). Rajčata postupně vkládejte a nechte rozvařit. Směs vařte, dokud nebude mít až pastovitou konzistenci.

Varianta 3: základ na italské omáčky

Italské omáčky mají spoustu variací a ráda zkouším pokaždé trochu jiné koření. Můžete do nich dát cibuli i česnek, na omáčku arrabiata můžete přidat vločkové chilli nebo papričku. Pro budoucí boloňskou můžete použít nastrouhanou kořenovou petržel a mrkev. Já osobně mám nejraději sušenou bazalku nebo tymián s rozmarýnem.

Postup je jinak stejný jako u základu na rajskou omáčku.

Jak rajčatové směsi skladovat

Směs můžete zavařit, já ji ale mrazím.

  • Ve sklenici: z 0,5 kg rajčat mám cca 400 ml základu, který rozdělím do dvou sklenic o objemu 250 ml. To protože směs v mrazáku nabude na objemu.
  • Ve formě na ledové kostky: do té dávám směs na pizzu, protože ji pak mohu lépe dávkovat. Když máte kostičky ztuhlé, můžete je přesypat do sáčku, šetří to místo.
  • V sáčku: kvalitní silikonové sáčky (v Tchibu je koupíte tady) vydrží několik zamrazování a rozmrazování.

Zmražená směs vydrží zhruba rok. U mě se ale většinou jara nedočká a mrazák brzy zeje prázdnotou. Možná potřebuju větší. :-)

Když vám zbude chleba

Zbylý chleba se dá sušit pro koně, my ho ale doma klidně sníme. Pokud kupujete chleba kvalitní, tak nebude plesnivět ani po několika dnech, prostě jenom trochu ztuhne. Nejlepší je prohřát ho – takže krutonky, chleba ve vajíčku anebo topinky!

Ty naše nejoblíbenější jsou:

Rozmarýnové topinky s česnekem

Na 2 porce potřebujete:

  • 4–5 větviček čerstvého rozmarýnu
  • 4 stroužky česneku
  • (přepuštěné) máslo
  • 6 krajíců staršího okoralého chleba
  • kvalitní vločkovou sůl

Postup:

Než se pustíte do smažení, připravte si voňavou směs. Z rozmarýnových větviček odstřihněte asi 2 centimetry u špičky (ty si odložte na zdobení) a ze zbytku natrhejte jehličky. Stroužky česneku oloupejte, dva nechte v celku a dva podélně rozřízněte a odstraňte z nich střed.

Pak se pusťte do smažení. Ale jinak než obvykle! V pánvi rozehřejte 2 lžíce přepuštěného másla. Moc ho doporučuju místo klasického (nebude prskat) i místo oleje (je to úplně jiná chuť). Do rozpuštěného másla vložte rozkrojené stroužky česneku a jehličky rozmarýnu. Jak to v pánvi začne vonět, přidejte chleba a osmažte topinky dozlatova.

A můžete skoro servírovat. Osmažené topinky nechte okapat na papírovém ubrousku, ale já je mám ráda i nasáklé máslem. Topinky pak potřete stroužkem česneku a na talíři dozdobte konečky větviček rozmarýnu.

Dobrou chuť!

 

Čtěte také

Další články