Právě čtete

Dobroty na zimu z letních přebytků: udělejte si třeba zeleninovou směs na špagety

7663  
Sdílet: 

Dobroty na zimu z letních přebytků: udělejte si třeba zeleninovou směs na špagety

Na zavařování mám ráda, že můžu zpracovat prakticky všechno, co mi teď v létě zbude – a že toho je. Do skleniček na podzim a zimu neschovávám jenom okurky, zavařit se dá skoro každé ovoce nebo zelenina ze zahrádky nebo přebytky z nákupu na trzích.

22. 8. 2018 3 min. čtení Romana Böhmová
Dobroty na zimu z letních přebytků: udělejte si třeba zeleninovou směs na špagety

Déle než do zimy u nás zavařené ovoce a zelenina nikdy nevydrží. Ne proto, že bych to neuměla, ale často chystám rychlá a zdravá jídla, do kterých dávám spousty zeleniny. A to se pak poklady ve skleničkách vážně hodí!

Zpracovávám vše, čeho je teď na sklonku léta spousta a co bychom vlastně ani nezvládli sníst. Protože mám malé miminko, je to pro mě ještě aktuálnější. Letos totiž dělám zeleninové zásoby i s ohledem na to, abych měla dost na příkrmy.

Mám pro vás tipy na to, jak zavařit prakticky cokoli, a jeden moc dobrý recept na zavařenou zeleninu: cukety s lilkem a chilli. Na těch si budeme během chladných dnů pochutnávat my dospělí, pro syna připravím jemnější varianty.

Jak se zavařuje?

Pokud už jste zavařovací přeborníci, klidně přeskočte rovnou na můj recept.

Podstatou zavařování je konzervace vysokou teplotou a následné ochlazení. Díky tomu ve sklenici vznikne podtlak – zavařenina je vzduchotěsně uzavřená a vydrží vám až několik let. Důležité je, abyste zavařované jídlo dávali do sterilní sklenice a měli dobře utažené víčko. Že nebude protékat, zjistíte tak, že sklenici otočíte dnem vzhůru.

Tip: ještě před uzavřením můžete víčko potřít alkoholem (lékařským lihem nebo vysokoprocentní čistou pálenkou).

Dejte si pozor, ať je všechno sterilní

Před samotným zavařováním je důležité všechno, co se bude jídla dotýkat (sklenice, víčka, naběračka…), pečlivě omýt, vyvařit a nechat oschnout. Při plnění lžíci nebo naběračku neolizujeme ani se jí nedotýkáme prsty. Kdyby se do zavařeniny dostalo něco cizího, může vám brzy zplesnivět.

Dejte si pozor a nepokazte to pak třeba utěrkou, kterou byste předtím setřeli linku :-)

Zavařovat můžete několika způsoby:

  • Klasicky ve velkém hrnci: Vyskládejte sklenice a hrnec naplňte vodou cca do ⅘. Vložte zavařovací teploměr (opravdu to nedoporučuju jen odhadovat) a zahřívejte vodu až na 80 °C. Pak při této teplotě zavařujte cca 20 minut.
  • V papiňáku: Na dno dejte napařovací mřížku, naskládejte sklenice a nalijte vodu cca do výšky 3 cm. Hrnec zavřete, ale tlakový ventil nechte otevřený, a na mírném plameni ohřívejte vodu, dokud nezačne z ventilu proudit pára. Pak ho zavřete a nechte působit teplo 3–5 minut. Pak hrnec odstavte, a až zchladne, upusťte páru, vyndejte sklenice a nechte je vychladnout.
  • V myčce: Takto zavařuje několik mých kamarádek a jsou s tím moc spokojené. Sklenice narovnejte do spodní části myčky a pusťte mycí program s teplotou 70 °C. Po dokončení programu sklenice opatrně vyndejte (doporučuju silikonovou chňapku) a nechte je vychladnout.
  • V troubě: Sami výrobci sklenic to moc nedoporučují, protože kvůli suchému vzduchu v troubě často praskají gumičky. Návod na zavařování konkrétně ve své troubě byste měli najít v návodu k ní. Obecně platí tento postup: postavte stejně velké sklenice na plech s vyšším okrajem tak, aby mezi nimi byly mezery nejméně 1 cm, a zalijte vodou do výšky 3 cm. Vložte do trouby vyhřáté na cca 210 °C (elektrickou na 100 °C, plynovou na stupeň 1) a sterilizujte 5–8 minut (menší sklenice), resp. 10–13 minut (větší sklenice).
  • V mikrovlnce: Mikrovlnkové zavařování je podle mě největší věda ze všech způsobů :-) 0,7l sklenice se má dát na okraj talíře a zapnout na program s výkonem 700 wattů po dobu 6 minut. S vyšším výkonem doba klesá, stejně tak s menším objemem skleničky. Tohle jsem zatím nezkoušela, ale pokud máte tipy, napište nám je do komentářů na Facebooku. A návod byste opět měli najít v návodu ke své mikrovlnce.

Ideální je nechat sklenice chladnout dnem vzhůru. Nikdy je nezchlazuju prudce, to by praskly. Buď je nechám venku jen tak, nebo dám do dřezu s teplou vodou, kam postupně dolévám studenou.

Zavařeniny si vždycky označuju, abych věděla, co ve skleničce najdu. Přidávám i datum výroby, abych pak věděla, které mám spotřebovat dříve. Skladuji je v temnu, suchu a chladu. Bohužel nemám sklep, který je nejlepším místem pro jejich skladování.

Recept na cukety s lilkem a chilli

Každý rok máme v létě na zahradě spoustu cuket! Část z nich zavařujeme i s lilkem, skvěle  se hodí třeba do těstovin. Stačí jenom uvařit dobré penne, přidat tuto směs a neskutečně chutné jídlo je hotové.

  • Náročnost: střední
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Doba pečení: 45 minut
  • Doba zavařování: 30 minut

Suroviny:

  • 1 lilek (cca 400 g)
  • 2 žluté cukety (cca 900 g)
  • hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, šalvěj, estragon)
  • šťáva z ½ citronu
  • ¼ lžičky chilli pasty
  • 200 ml olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • himálajská sůl

Postup:

  1. Lilek a cukety omyjte a nakrájejte na zhruba 0,5cm plátky. Rozložte je na pečicí papír, posolte a nechte vypotit. Zhruba po 5 minutách setřete papírovou (nebo naprosto čistou látkovou) utěrkou z lilků vodu a otočte je. Znovu je posolte a stejný proces opakujte i z této strany. Nakonec všechny plátky potřete olivovým olejem.
  2. Lilek a cuketu pečte 30–40 minut do zhnědnutí na 180 °C. Nechte zchladnout.
  3. Mezitím si posekejte bylinky. Vychladlou zeleninu dejte do misky, zasypte bylinkami, zalijte šťávou z citronu a vmíchejte chilli pastu.
  4. Připravte si důkladně vymyté sklenice, směs do nich napěchujte a zalijte zbylým olivovým olejem.
  5. Sklenice dobře zavřete a zavařte. V zavařovacím hrnci to trvá zhruba 30 minut (déle než klasika).

Zavařený lilek s cuketou můžete použít jako přílohu ke grilovanému masu nebo do těstovin.

Čtěte také

Další články