Právě čtete

Co pomáhá, když nemůžete usnout?

7084  
Sdílet: 

Co pomáhá, když nemůžete usnout?

Každý z nás občas nemůže dopočítat ovečky, neustále se převaluje z boku na bok nebo se v duchu přemlouvá, ať už konečně spí, ale spánek stejně ne a ne přijít.

21. 10. 2015 3 min. čtení Redakce
Co pomáhá, když nemůžete usnout?

Problémy s usínáním potkají občas každého a u každého má tento problém jiné důsledky. Někdo ráno nevstane, jiný vstane špatnou nohou, další se pořádně nevyspal třeba už týden. My naštěstí víme, jak je spánek důležitý, tak jsme se vám rozhodli v tom usínání pomoct.

1.) Prášky na spaní – hypnotika a antidepresiva

Nejúčinnější metoda bude zároveň ta, kterou byste měli volit až jako poslední možnost. Na lécích na spaní si můžete snadno vypěstovat závislost, proto pokud je musíte užívat, neužívejte je delší dobu. Hypnotika jsou léky, které zklidní vaši nervovou soustavu a při větší dávce vás spolehlivě uspí. Antidepresiva působí na problémy se spaním vzniklé depresemi.

Tchibo_nocni foto-3

2.) Relaxační techniky – autogenní trénink

Autogenní trénink je postaven na opakování jednoduchých formulek („celé tělo je těžké“ apod., návody snadno najdete na internetu), čímž se dokážete sami uvolnit, zklidnit a navodit si pocit úplné relaxace.

3.) Čaj z meduňky, levandule nebo heřmánku pro lepší spánek

S těmito vychytávkami přišly už prababičky našich prababiček. Čaje jsou obvykle spojované s opačným efektem, ovšem látky obsažené v bylinných čajích mají preventivní až léčebné účinky. Meduňka zklidní vaše nervy, levandule má sedativní účinky a heřmánek nejenže zklidní váš žaludek, dokonce i uvolní napětí a nervozitu.

4.) Teplé mléko s medem

Teplé mléko s medem dávají pít dětem hlavně filmové maminky, ale něco na jejich receptu skutečně je. Mléko vás zaručeně uspí především proto, že obsahuje aminokyselinu, která má mírně sedativní účinky.

Tchibo_nocni foto

5.) 2 lžíce medu

Med obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a vitamínů, snižuje krevní tlak a pro své účinky je považován za přírodní antibiotikum. Navíc obsahuje uklidňující látky, proto se doporučují 2 lžíce medu pro lepší spánek. Med si můžete dát samotný nebo ho můžete přidat do mléka.

6.) Nepřejídat se na noc

S těžkým žaludkem se moc nevyspíte, protože energie, kterou z jídla dostanete, vás bude nutit k jejímu výdeji. A v noci se nemá běhat, ale spát.

Tchibo_nocni foto-11

7.) Chodit spát ve stejnou dobu

Když budete dodržovat pravidelný režim a budete chodit spát ve stejnou dobu, tělo si brzy přivykne a usínání už pro vás už nebude problém.

8.) Pohyb přes den

Cvičení a běhání během dne vám nejen příjemně protáhne svaly, ale dokáže vás přirozeně zbavit stresu a úzkosti, proto se vám bude večer lépe usínat. Běhu se ovšem nevěnujte dvě hodiny před spaním, aby vás nenakopl k nespavosti.

Tchibo_nocni foto-8

9.) Vyhýbání se displejům

Za problémy se spaním může i váš nejbližší přítel – počítač nebo smartphone. Třeba se vám večer pracuje nejlépe nebo se koukáte do noci na film, ale pokud poté nemůžete usnout, souvisí to se světlem, které LED obrazovka vyzařuje. Takzvané modré světlo vyzařuje i slunce, jehož paprsky máme spojeny s denní dobou. Tím se nám vnitřní hodiny posunou a brání nám ve spánku. Pokud bez večerního počítače ovšem nevydržíte, nemusíte zoufat, existují programy, které v určitou denní dobu světlo obrazovky pozmění a vaše spací hodiny zůstanou nezměněny.

10.) Sklenička vína na noc

I když většina studií na téma alkohol a spánek alkoholu příliš nenahrává, většina z nás má na účinky menšího množství před spaním jiný názor. Zda jsou v něm aminokyseliny na uklidnění, nevím, ale pocit, že už nic nemusíte a můžete si před ulehnutím vychutnat poslední sklenku, mysl dokonale uklidní.

Tchibo_nocni foto-6

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články