Právě čtete

Jak přežít a hlavně si užít kafe na vánočních trzích

2779  
Sdílet: 

Jak přežít a hlavně si užít kafe na vánočních trzích

Advent je v plném proudu. Odteď nás už čeká hlavně chození po městě, návštěva rodičů, tchýně i babičky.

4. 12. 2014 3 min. čtení Redakce

Obecně je tento čas dobou, kdy se kávová kultura přesouvá z kaváren a zahrádek přímo do městských ulic, Advent je v plném proudu. Odteď nás už čeká hlavně chození po městě, návštěva rodičů, tchýně i babičky. se za slovem „kafe“ většinou skrývá instantní káva v kelímku, který vypadá, že se každou chvíli rozpustí jako lžičky od soudruhů z NDR. Anebo k příbuzným, kteří nám obvykle připravují svého oblíbeného turka, ačkoliv jim neustále říkáme, že nás moc nebaví, když nám po něm zůstávají kousky sedliny mezi zuby. To všechno jsou ale situace, s nimiž se dá vyrovnat, a tak se podíváme na to, jak je jednoduše zvládnout a ještě z toho mít dobrý pocit.

Každý rok je to úplně stejné a každý rok vás to stejně překvapí. Ano, na náměstích bude během adventních trhů šílené množství lidí. Tisíc lidí má totiž stejný plán jako vy – přijít se napít kafíčka se skořicí, koupit si trdelník a nasát předvánoční atmosféru, ze které se ale nakonec vyklube spíš další panika. Takže ještě předtím, než se vypravíte, vnitřně se s tímto smiřte a nahoďte se do módu budhistického mnicha, kterého nemůže nic rozhodit. Připraveni? Už můžete vyrazit.

Krok číslo jedna – načasování

Pokud opravdu nemáte nervy na fronty a mačkání se v davu, jak to zažíváte celý den v metru nebo v tramvaji, tak pro vás máme radu – v tomto případě spíše platí, že čím později, tím lépe. Kolem páté hodiny se po cestě práce na trhu zastaví pravděpodobně každý, kdo jde kolem, aby se zahřál a hodil do sebe nějakou laskominu. Z pohodlí domova už se ale na trh chodí hůře, a tak návštěvou ve večerních hodinách nic nezkazíte. Možná dokonce ani nebudete muset zažít hrozný zážitek s hledáním vašeho dítěte po celém náměstí.

Krok číslo dvě – výběr místa

Pokud nechcete být závislí na čase, tak si musíte ujasnit, co od vánočního trhu očekáváte. Když si chcete užít tradiční řemesla a klidnou atmosféru, rozhodně spíš zajeďte do skanzenu nebo do řemeslných dílen, které na každý svátek v roce organizují rodinné akce. Víme ale, že to není pro každého. Někdo si chce přece jenom užít také vizuální krásu Vánoc. A na to není lepšího místa než krásně vyzdobené město s velkým stromkem na náměstí, kde si děti mohou samy vyzkoušet různá řemesla a kde je spousta lidí s podobnými úmysly. Z některých z nich se mohou po chvíli také vyklubat vaši známí, takže můžete se sousedkou pečlivě zhodnotit, co se vám letos obzvlášť líbí a co bylo lepší loni. Zkušenější cestovatelé mohou vyrazit na vánoční trhy v našich sousedních státech – nezapomenutelný zážitek slibuje návštěva trhů třeba ve Vídni nebo v Drážďanech.

Krok číslo tři – káva

Jste na místě, všude spousta lidí, děti běhají všude kolem anebo vás ještě hůře zahlcují prosíky o ten skvělý dřevěný meč, loutku nebo cokoliv jiného z nejbližšího stánku. Úplně slyšíme to jejich: „Ale to přece není tak drahý!“ zatímco vás berou mrákoty. Trpělivá odpověď: „Napište si o to Ježíškovi,“ moc nefunguje, takže my navrhujeme vytrvat, anebo pokud bude nejhůře, umlčet je praženými kaštany nebo jiným pamlskem.

V této atmosféře nastal správný čas vytáhnout z útrob vaší tašky nejmocnější zbraň obdarovávání svých blízkých, termosku s oblíbenou kávou. Představte si tu situaci, hlava na hlavě, fronty všude a vy své známé, které náhodně potkáte, pohostíte kelímkem pěkně horké kávy a navodíte chvilku odpočinku. Uděláte dobrý skutek a ještě v předvánočním čase, kdy jsou taková gesta dvojnásobně počítána. Nebo obdarujete náhodné lidi, kteří vám přijdou sympatičtí. Pamatuji si v našem malém rodném městě na jednoho pána, který každý rok na Štědrý den okolo 12 hodin rozdával lidem horký punč. Ruce mu mohli utrhat a pak se z toho stala nepsaná tradice. A to jste měli vidět, jaký byl poprask, když jí pak jeden rok vynechal.

Zkrátka a dobře – vánoční trhy se nemusí jenom přežít, ale můžeme si je i plnohodnotně užít a dokonce i vytvořit tradici, která přispěje k tomu, že se nejenom my budeme cítit o Vánocích lépe.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články