Právě čtete

Inhalacemi ke zdraví

11798  
Sdílet: 

Inhalacemi ke zdraví

Ve Finsku chodí preventivně všichni do sauny, u nás jen zřídka. Existují i různé očistné páry, které nám mají přinést zdraví a vyplavit škodlivé látky z celého těla nejen v zimě. Málokdo ale ví, že si takovou páru může udělat v menším a dle vlastních potřeb a preferencí přímo u sebe doma.

28. 12. 2016 3 min. čtení Redakce
Inhalacemi ke zdraví

Stačí na to jen čtyři věci: velká osuška, větší mísa s velkou odpařovací plochou, horká voda a konkrétní ingredience, což můžou být bylinky, koření, oleje, ale například i zelenina a jiné plody země. Na poslední položce záleží nejvíc, protože právě ona ukazuje na problém, který se snažíte ve svém těle napravit nebo mu předejít.

DSC_0134

Jak má správná inhalace vypadat

Inhalace má potom podobný průběh jako meditace, je to záležitost čistě soukromého rázu. Ve stavu nejlépe hodiny či spíše několika hodin po jídle si najděte příjemné místo, kde se vám bude pohodlně sedět, kde je příjemná teplota. Mísa by měla být umístěná na rovný podklad, abyste si znesnadnili možnost opaření se. Pokud se nechystáte přímo potom koupat, je žádoucí svázat si před rituálem vlasy, v průběhu se obličej dost pravděpodobně opotí vyplavujícími se škodlivinami.

Dle povahy zvolené ingredience si určíte, jestli je nutné vařit vodu společně s ingrediencí nebo máte možnost ji přidat až vzápětí do misky. Jakmile umístíte horkou vodu i s ingrediencí do misky, co nejrychleji se pokuste naklonit hlavu nad plochu horké tekutiny, nepříliš blízko, ale přesně tam, kde uniká nejvíc páry, a následně ji přikrýt velkým ručníkem tak, aby pára od misky nemohla utéct žádnou okolní skulinou.

DSC_0168

Doporučuje se inhalovat mezi 8-15 minutami (u dětí pět), ale sami vycítíte, kdy voda ztratí svoji horkost a inhalace už nemá dalšího účinkování. Nejintenzivnější účinek však má, pokud člověk správně a zhluboka dýchá, a přijímá tak páru přímo do plic a dál do celého dýchacího systému, pak zase vydechuje zpět. Samozřejmě to ale nemusí být vhodný způsob léčby pro každého. Nefunguje tak dobře na bolesti hlavy a záněty dutin, které svou teplotou prvně uvolní, pak ale často znovu zesílí. Protože přitom pracujeme se ztíženým dýcháním, v případě vážných dýchacích onemocnění také nemusí být úplně tím pravým.

Přírodní inhalování

Jedna ze silných zimních inhalací je inhalace česneku. Jeho pach se může zdát v takovém měřítku nesnesitelný, ale pokud proces několikrát opakujete, není to tak zlé. Česnek se považuje za jedno z přírodních antibiotik se schopností skutečně vás ochránit před užíváním těch umělých. Navíc jsou známy i jeho antibakteriální účinky, pomáhá při hojení zánětlivých vyrážek pleti.

Další takovou ingrediencí je tea tree olejíček s podobně protizánětlivou schopností. Už jenom jeho vůně vás protáhne a osvěží, ale zároveň uchrání před zánětlivostí. Z běžně dostupných kuchyňských bylin se dá použít antisepticky i rozmarýn nebo tymián.

DSC_0192

Přímo odkašlávacím prostředkem ke zbavení se hlenu je jehličí borovice, ideální způsob, jak vám může případně pomoct přímo váš vánoční stromek. Stejně jako vánoční vůně zázvoru, hřebíčku nebo skořice, v inhalačním provedení účinných vybíječů virů. Jsou tu pak i takové české klasiky jako křen, který svou výraznou silou pomůže člověku od kašle.

Osvěžujícím doplňkem inhalace je máta a eukalyptus, které na vás zanechají své voňavé poselství a můžou zklidnit, případně zlepšit proces usínání a vzápětí klidnější spaní. Stejně jako levandule nebo heřmánek, který ovšem není tak výrazný, proto by mohl být vhodnější volbou pro alergiky a pomoct i s dýcháním. Co se týká uvolnění dýchacích cest, lékařsky se nejčastěji doporučuje mořská sůl pro své neagresivní vlastnosti, navíc nejméně vyvolává hrozící alergické reakce.

Na závěr inhalace je v každém případě vhodné si nechat aspoň půl hodiny na klidový režim, kdy může tělo vstřebávat účinky a připravit se na projevy následného efektu, a to nejlépe přímo v posteli. Stejně tak jako po každé dobře vedené meditaci máme při inhalaci také čas na chvíli vypnout a soustředit se na dech a své tělo, což už samo o sobě mívá často zázračné účinky.

DSC_0159

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články