Právě čtete

Buďte svěží díky správnému oděvu

5553  
Sdílet: 

Buďte svěží díky správnému oděvu

Jeden z nejnepříjemnějších efektů léta, který je vidět i cítit, je pocení. Ani jeden z daných problémů se nevyřeší (a často ani chvilkově nepřekryje) deodorantem. Kromě vysokých teplot se více potíme i při provozování nadměrné fyzické aktivity, v dobách nervozity či stresových situacích. Potí se ale více či méně každý a tomuto přirozenému procesu se nikdy nedá a ani by nemělo zcela bránit, protože má i své pozitivní účinky. Pocení slouží k tomu, aby se tělo čistilo od škodlivin a regulovalo tělesnou teplotu na příjemnější hodnoty, není se proto za co stydět.

19. 7. 2017 2 min. čtení Redakce
Buďte svěží díky správnému oděvu

IMG_2974

Přírodní pomoc

Fyzicky vám může pomoci samotná příroda. Protože nejvýraznější diktát doby je mít vyholené podpaží, omezujeme možnost zadržování potu a ten se pak vsakuje do nejbližšího možného absorpčního prostředí. Ještě že existuje šalvěj. Ať už ve formě pilulek, kapslí, čaje nebo inhalace působících zevnitř i na nervovou podstatu problému, nebo jako koupel, při níž může také výrazně ovlivnit intenzitu pocení skrz čištění kůže samotné. Z přírodních deodorantů působí antibakteriálně třeba ty, jež fungují na neutralizační bázi minerálních solí.

biobavlna-2

Volba správného materiálu

Základní a nejjednodušší krok k úspěšnému zamezení každodenního nepříjemného jevu pak tkví ve výběru funkčního materiálu vašeho oblečení. I když se může zdát, že vámi zvolený outfit poskytuje dostatečný prostor k větrání těla skrz odhalená místa, kůže schovaná pod neprostupným materiálem dále trpí.

Jak správně vybrat oblečení na léto dle materiálu nám poradila absolventka oboru textilní technologie a současně provozovatelka oděvního ateliéru Nitka, Dagmar Komárková. „Nejvhodnější materiály na letní oděvy jsou čistě přírodní, protože pro své vlastnosti maximálně splňují zásady pro to být zdravotně nezávadné. Těmi jsou především savost a vzdušnost. S ohledem na vysoké letní teploty by látky měly mít také co možno nejsvětlejší odstíny, aby nepohlcovaly teplo.“ Mezi ně patří bavlna (především biobavlna), hedvábí a bambusové vlákno.

IMG_0060

Čemu se vyhnout

Existuje i protistrana – látky, kterým je lepší se aspoň během léta vyhnout obloukem. Nejsou vhodné pro každodenní nošení, protože nemají výše zmíněný přírodní základ. „Na léto si zásadně nepořizujte oblečení ze 100 % PES, PAD, PAN a dalších umělých vláken. Na omak mohou působit velmi příjemně, ale nesají a nejsou vzdušné. To platí i pro velmi nízké gramáže. Malý podíl těchto vláken není na škodu, pozitivní je hlavně jejich nemačkavost,“ vysvětluje Dagmar.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články