Právě čtete

Buďte fit i po šedesátce

3415  
Sdílet: 

Buďte fit i po šedesátce

Člověk je tak stár, na kolik se cítí. Věk je jen číslo. S protahujícím se odchodem do důchodu si prodlužujeme střední věk. Konečně máme čas na své koníčky a cestování…

9. 11. 2017 6 min. čtení Kristina Zábrodská
Buďte fit i po šedesátce

Stárnutí se za posledních sto let diametrálně proměnilo a posunulo se od přirozeného běhu života k medicinálním výkonům a závodům. Co všechno dnešní šedesátníci plus zvládnou? Největší výhodou stáří je, že nemusíte už nic. Pokud jste prožili svůj život vědomě a naplno, znáte se tak dobře, že si dokážete každý den užít, ať se rozhodnete trénovat na maraton, nebo si celý den číst. „Jednou ke mně přišla asi sedmdesátiletá žena, které zemřel manžel. Nakonec jsme spolu pracovaly docela dlouho, protože zjistila, že může vést spokojený život. Když se loučila, povídá: „Nevím, jak dlouho ještě budu žít, ale vím, že každý den bude stát za to, ať bude jakýkoliv,“ vzpomíná MUDr. Olga Železnová, psychoterapeutka. V tom tkví moudrost stáří. A protože délku života nikdo předem nezná, měli bychom pečovat o svou tělesnou a psychickou kondici tak, aby nás vlastní limity nebrzdily plnit si svá přání.

Zdroj: Flickr.com

 

Přirozené změny

Tělo se vyvíjí a mění celý život, to je přirozený stav, který však můžeme korigovat. Pokožka se vysušuje, stává se křehčí a vrásky viditelnější, metabolismus se zpomaluje (zhruba o 5 % za 10 let) a s ním i produkce některých enzymů a vstřebávání vitaminů. Lidé starší 60 let nejčastěji potřebují dodat vitaminy B12, vitamin D a vápník v tabletách. Při správné životosprávě a dostatečné pravidelné fyzické aktivitě však může stárnutí probíhat tak pozvolna, že si ho ani nevšimnete.

Čím je organismus starší, tím více potřebuje regenerovat, ale to neznamená nedělat nic. Naopak, pokud pravidelně sportujete, ať už běháte, jezdíte na kole, plavete, cvičíte jógu, chodíte na dlouhé procházky, nebo pracujete na zahradě, udržujete si tělo v chodu, klouby flexibilní, svaly protáhlé a pružné, kosti pevné. Kontinuální fyzická aktivita zachovává také v kondici mozek, postřeh a rovnováhu. Vyplavuje serotonin, a tím se vám zlepšuje nálada i spánek.

Při pravidelném sportování vám také nehrozí nadváha a s ní spojené kardiovaskulární problémy, vysoký krevní tlak, cukrovka a zničené klouby. Také se nepřejídáte, protože jídlem nepotřebujete zahnat chmury, ani si kompenzovat osamělost nebo nudu.

Začněte zvolna

Pokud jste celý život sportovali, nejspíš s tím nepřestanete jen kvůli vyššímu věku. Znáte své tělo, své přednosti i omezení, víte, co vás baví, a tak v tom pravděpodobně pokračujete nebo zkoušíte nové podobné aktivity. Pokud jste se sportování úspěšně vyhýbali posledních třicet, čtyřicet let a máte mlhavou vzpomínku na kolektivní vybíjenou nebo spartakiádní prostocviky, věřte, že dnešní sportovní možnosti vypadají úplně jinak. Najděte si klub blízko vašeho domova a zajděte se do něj podívat na různé lekce. Cvičení pro seniory, seniorskou jógu nebo výlety s nordic walkingovými holemi nabízejí často domy dětí a mládeže, jógová studia nebo pobočky Sokola. Sbalte si pohodlné tričko, volnější kalhoty, tepláky nebo legíny, ponožky, ručník a pití a vyrazte. Zdroj: Flickr.com

 

Buďte odhodlaní

Obavy, jaké to bude, jsou naprosto na místě, nejspíš je prožívají i ostatní, tak to prostě zkuste a uvidíte. Po pár prvních lekcích se můžete cítit unavení, objevíte třeba svaly, o kterých jste ani netušili, že máte, zkrácené šlachy se konečně protáhnou. Bolest by však neměla být tupá ani úporná, cvičte tak, jak zvládnete, ale zbytečně se nešetřete. Tělo zvládne často víc než mysl. Po pár hodinách už nejspíš pocítíte radost, lehkost pohybu, lepší koordinaci a víc energie.

Pokračujte s radostí

Vyberte si sport, který vás bude bavit, ať už pro vlastní pohyb, nebo pro přátele, se kterými se seznámíte. Nemarněte čas cvičením, které děláte jen proto, abyste zhubli, byli fit nebo kvůli očekávání společnosti. I správný dech dokáže divy, nemusíte se mučit na spinningu nebo funět při běhu. Najděte si aktivitu, kterou zvládnete, která vás udržuje v kondici a mírně ji zvyšuje. A klidně po chvíli vyzkoušejte něco jiného. Zapojte své kamarády či kamarádky. Místo na pivo jeďte na kole, místo kávy a dortíčku si zajděte zaplavat a do sauny. Společné aktivity také málokdy vynecháte, těšíte se na ně.

Zdroj: Flickr.com

 

Chůze

Nejpřirozenější a nejkomplexnější pohyb, během kterého si protáhnete celé tělo. Podmínkou však je, že ho provádíte správně. Narovnejte se, vytáhněte se za temenem hlavy vzhůru, zasuňte bradu, nechte klesnout ramena, palce u rukou otočte směrem ven a rozejděte se. Nohy se střídají a země se postupně dotýká celé chodidlo, všechny prsty, pohyb je plynulý. Ač se to zdá samozřejmé, správně chodit dokáže málokdo. Naučit se to můžete například na workshopu správné chůze Jany Jarošové nebo ve studiu Karma Yoga. Denně bychom měli ujít 10 000 kroků, což je zhruba 5,5–6 km.

Nordic walking

Chůzi se speciálními holemi jsme už na Tchiboblogu zkoušeli, stále víc jí však propadají i starší ročníky. Výhodou je opora holí a vlastní tempo, kterým jdete. Pro začátek si chůzi nechte ukázat instruktorem, ať se ji naučíte správně, pak můžete chodit sami, nebo ve skupině s ostatními, a poznávat tak zajímavá místa. Dobré seznámení se sportem představuje knížka Nordic walking nebo pro pokročilejší Nordic running, kde zjistíte, že s holemi lze i běhat a kolikrát je to snazší než bez nich.

Zdroj: Flickr.com

 

Plavání

Pokud vás bolí kolena nebo máte pár kilo navíc, pohyb ve vodě je ideálním způsobem, jak se jich zbavit. Abyste si neničili krční páteř a naopak si rozšířili plíce a protáhli svaly na zádech a ramenní pletence, dejte si nejprve pár lekcí s instruktorem plavání, který vám upraví plavecká tempa. Mnoho bazénů nabízí zvýhodněné vstupné pro seniory, buď na permanentku, nebo v určitých časech. Nespěchejte a prohřejte se pak v sauně nebo v parní lázni. Pokud nemáte problémy se srdcem, příjemně si posílíte imunitu.

Taiči

Pomalé pohyby taiči evokují cvičení pro důchodce, ale ve skutečnosti se řadí k bojovým uměním. Stejně jako v józe se zde pracuje s vědomým dechem, vnitřními energetickými drahami a vnímáním těla. Tělo se plynule otáčí, a postupně se tak protahují všechny klouby a svaly. Vyberte si začátečnické lekce a nechte se vést zkušeným mistrem.

Jóga

Ideální cvičení, se kterým můžete začít kdykoliv. Posiluje komplexně celé tělo, včetně nejhlubších vnitřních svalů, a harmonizuje mysl. Jednotlivé pozice provádíte tak, jak to momentálně dokážete. Mnoho jógových studií nabízí lekce pro seniory, které bývají pomalejší a se zaměřením na specifické potřeby.

Zdroj: Flickr.com

 

Aquaerobik

Poskakování na aerobiku vyžaduje koordinaci všech končetin a jejich souhru s hudbou, v bazénu vás ale nadnáší voda, a ačkoliv cviky spíš připomínají vlnění akvabel, posílí vám vnitřní svaly a odlehčíte svým kloubům.

Pilates

Protahování těla pomocí jeho váhy, posílení středu těla s cílem odstranit bolesti zad a upravit správné držení těla a dýchání je základem tohoto cvičení, které sestavil v roce 1883 Joseph Hubert Pilates. Ten odmala trpěl astmatem a revmatickou horečkou, ale chtěl tak sportovat, že si vytvořil vlastní metodu. Pilates se cvičí na podložce nebo na speciálních strojích, které umožňují preciznější provedení pohybu.

Tanec

Protančete se životem s lehkostí a elegancí. Můžete kroužit v objetí nebo se vlnit při břišním tanci. Ten posiluje mimo jiné svaly pánevního dna, čímž působí proti inkontinenci a uvolňuje bedra.

Tak vidíte, možností je mnoho. Seberte své síly, sebevědomí i odhodlání a vydejte se vstříc novým zážitkům. Uvidíte, že vám sportovní aktivity vlijí novou krev do žil.

Zdroj: Flickr.com
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články