Právě čtete

Glosa: Bez lásky nejsou koláče

3579  
Sdílet: 

Glosa: Bez lásky nejsou koláče

Když se řekne Valentýn, mám před očima růžovo. Zkrátka jen růžovo-růžové všechno. Představte si moji vizualizaci Valentýna jako růžový spořič obrazovky, kde občas prolítne tmavě růžové srdíčko, dvě srdíčka, tři… až se celá obrazovka zaplní srdíčky a pak bum a zase růžovo.

9. 2. 2015 3 min. čtení Klára Vytisková
Glosa: Bez lásky nejsou koláče

Láska hýbe světem, je to totiž ta nejintenzivnější emoce. Skýtá jak kladné, tak záporné pocity. Láska obsahuje všechno – touhu, něhu, nenávist… Pod palbou emocí se skvěle tvoří a většina jich vychází právě ze vztahů, které jsou pro nás důležité. Pod touhle palbou jsem napsala i svoji manželskou písničku Survival. A to tehdy, když jsem si po devíti letech uvědomila, jak je krásné dlouhodobě zažívat pozoruhodný vývoj vztahu. Právě to „v dobrém i ve zlém“ vás posouvá dál a stmeluje a fascinovalo mě, jak jsou city po několika letech tak intenzivního vztahu ryzí. Vypořádala jsem se s tím tedy ve své písničce. V tom je moje profese jedinečná, svoje emoce můžu vkládat do písní a pak je ze sebe dostávat na pódiu.

Na druhou stranu, mé zkušenosti s Valentýnem jsou podstatně bídnější. Příliš se u nás v domácnosti tenhle svátek neřeší. Takže jediná Valentýnka, kterou jsem kdy dostala, byla od kamarádky z Ameriky. Bylo mi 13 a dost jsem se divila, když mi to velké háčkované srdce přišlo poštou. Divila jsem se, protože tenhle svátek u nás byl ještě v plenkách a znala jsem ho vlastně jen z Bravíčka nebo Beverly Hills. Trochu mě to zarazilo, ale potěšilo, ne, že ne!

IMG_2434

Říká se, že láska prochází žaludkem, pak tedy „bez lásky nejsou koláče“ a taky platí „s Valentýnem se plní restaurace“. Což jsem zjistila při své druhé zkušenosti se svátkem zamilovaných. 14.2. jsme chtěly jít s kamarádkou na večeři, obě jsme měly kluky mimo domov, takže dámská jízda byla nasnadě. Ale všude bylo plno, všechny páry vyrazily naplnit svoje břicha, se sklenkou šampaňského a při svíčkách, nějakou dobrou gastronomií. Po několikahodinovém řešení a nedostupnosti všech zajímavých restaurací naše touha ještě stoupla. Bylo to jako zakázané ovoce, které musíte nakrojit, a tak jsme nelenily a obvolávaly všechny podniky dokola, až jsme sehnaly jeden stolek pro dva. Bylo to v centru Prahy a byly jsme snad jediný pár stejného pohlaví. Všichni si samozřejmě mysleli, že k sobě patříme. Ale byly jsme spokojené, vytěžily jsme z toho večeři z výhodného valentýnského menu a rudou růži při odchodu z restaurace. Více valentýnsky jsem si nikdy nepřipadala!

Tolik já a Valentýn. Vy slavte lásku láskou. Ať už láskou k jídlu, k cestování, k hudbě… lásku partnerskou, kamarádskou, rodinnou nebo sebelásku. Dejte si vanu, objednejte dobrou večeři, kterou vám donesou až pod nos, nebo vyrazte ven, do kina, na koncert nebo jen nakrmit labutě.

Každopádně, ať máte na Valentýna v plánu cokoliv, milujte bezmezně po celý rok!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články