Právě čtete

Barista radí, jak na přípravu zimních káv

9085  
Sdílet: 

Barista radí, jak na přípravu zimních káv

Kdo dokáže lépe přiblížit trendy v připravování a servírování kávy než barista? Nikdo. Zašli jsme proto do pražské cukrárny Alchymista za baristou Petrem Holatou, který nám pověděl a ukázal, jak správně připravit irskou a alžírskou kávu, a podělil se o recept na jednu specialitu, na takový správný zimní nápoj s exotickým názvem Seattle.

6. 1. 2015 4 min. čtení Darja Thomasová
Barista radí, jak na přípravu zimních káv

Venku je zima a právě teď je naprosto ideální okamžik zamyslet se nad tím, jaké nápoje nejen zahřejí, ale i potěší chuťové buňky a také oči. Jenže jak se taková správná zimní káva připravuje? „Zimní kávy se každoročně připravují stejným způsobem. Přidává se do nich hodně koření, které mají lidé spojené hlavně s Vánoci. Jsou to citrusy, badyán, hřebíček a jalovec,“ vysvětluje barista Petr Holata. Je však důležité tyto nápoje připravit co nejčistším způsobem a jen lehce je doladit, aby bylo stále poznat, že se jedná o kávu.

Ne každá káva se v provozu osvědčí

Baristé experimentují a kouzlí, aby vynalezli svou vlastní recepturu, která by se stala poznávací značkou podniku, v němž pracují. Jenže jak tvrdí barista Petr Holata: „Aby se kávový nápoj osvědčil a dostal do provozu, musí být reálné ho v tom provozu připravit.“

Jednotlivé mixy se zkouší uvést do provozu a baristé netrpělivě čekají, zda se uchytí a lidé je budou rádi objednávat. „Před čtyřmi lety Adam Neubauer z Café Lounge připravoval Black Tonic neboli Tonic Espresso. Je to espresso puštěné na led a smíchané s tonikem. Opravdu strašně dobrý letní drink, ale v té době na to veřejnost nebyla připravena, protože stále měla zafixovanou představu, že ledová káva má být připravována pouze s ledem a mlékem,“ uvádí barista. Podle jeho slov se teprve letos v teplých měsících začal tento nápoj objevovat ve více kavárnách. Například v Můj šálek kávy, La Boheme Cafe nebo Kafemat.

alchymista res

Zimní káva nemusí být s alkoholem

Mixování káv s alkoholem pro zimní období podle baristy úplně nefunguje. U letních nápojů je to daleko jednodušší. Chuť alkoholu si může dovolit být výrazná. Nápoje se většinou připravují s ovocnou příchutí, jsou osvěžující a alkohol je potlačen ledem. Zatímco u horkých variant je tomu úplně jinak. Kvůli teplotě je alkohol daleko výraznější. Nakonec to může být tak silný zážitek, až nemusí být úplně dobrý.

Cukrárna Alchymista se pro letošní rok rozhodla vyhnout experimentování se složitým vyvíjením takzvaných autorských káv a soustředila se především na doladění receptur punčů a svařáků. „Chtěli jsme zachovat kávu v čisté podobě, proto je u nás k dostání ta filtrovaná. Její chuť se snažíme rozrůznit například stupněm pražení anebo rovnou původem konkrétních odrůd,“ upřesňuje barista.

Petr Holata se s námi podělil o specialitu s názvem Seattle, kterou v cukrárně Alchymista kdysi připravoval. A k tomu přihodil návody na to, jak správně připravit další druhy zimních káv:

Káva Seattle

Seattle ala minimalistic =D

Současným trendem v servírování kávy je minimalismus. A tady máte moderní recept kávy Seattle přímo od baristy:

Připravuje se z dvojité porce kávy (40 ml), poté se to celé doplňuje mlékem do objemu, který se může různit. Do mléka se při šlehání přidává sirup, který obsahuje jalovec, badyán, skořici a hřebíček. A pro zachování špetky původního podávání Seattlu se přidá decentní ozdobení v podobě plátku pomeranče.

Irská káva

irish res

Každý podnik může nabízet chuťově naprosto odlišné kávové nápoje. V místech, kde na tom provozovateli zas tolik nezáleží, můžete místo opravdové irské kávy dostat, jak barista uvádí, „klasické české presso se studeným panákem whiskey a kupovanou šlehačkou“.

Abyste mohli příště výše uvedený způsob snáze odhalit, zde je správný postup přípravy poctivé irské kávy:

Na studeno se našlehá smetana (většinou za pomocí ručního shakeru), vyšlehá se tak, aby byla stále tekutá. 3 až 4 cl irské whiskey se prohřejí s třtinovým cukrem tak, aby prošly přes bod varu, což z whiskey uvolní alkohol (v irské kávě nemá být stejně alkoholu jako v samotném panáku). Poté se do sklenice, ve které se nachází prohřátý alkohol s cukrem, přidá filtrovaná káva a celé se to zalije studenou smetanou. Správně se nic nemá promíchávat a ve výsledku to má vypadat jako čerstvě natočené pivo Guinness. „A když se ta káva pije, tak by se člověku měl na vrchním rtu udělat knír a kávový nápoj podtéct pod šlehačkou. Jedná se pak o příjemné snoubení studené smetany a výrazného alkoholického nápoje,“ dodává barista.

Alžírská káva

alzir

A na závěr už jen krátce: recept poctivého „babičkovského“ nápoje – alžírské kávy. Až ho budete doma připravovat, myslete na to, že vyžaduje filtrovanou kávu, pro tu nejsprávnější a nejpoctivější chuť.

Alžírská káva se připravuje z vaječného koňaku, filtrované kávy a sycené šlehačky, na vrch se posype moučkovým cukrem anebo se může přelít koňakem.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články