Právě čtete

Svatoštěpánská kachna na švestkách

3061  
Sdílet: 

Svatoštěpánská kachna na švestkách

Přátelé, ani jste ještě nestrávili to všechno, co jste včera o Štědrém večeru spořádali, a už se můžete těšit na zítřejší svatoštěpánskou kachnu. Juhůůůů. Pěkně na švestkách. Tento recept je sice delší, ale stojí za to. Když se vám povede, vezmete si kachnu mezi svátky dvakrát za sebou do práce k obědu.

25. 12. 2014 2 min. čtení Kateřina Winterová
Svatoštěpánská kachna na švestkách

Na recept budete potřebovat tyto ingredience:

  • středně velká kachna, vykuchaná a dobře očištěná
  • 5 lžic másla
  • 4 cibule (1 nahrubo nasekaná a 3 nakrájené na měsíčky)
  • 5 jalovčinek (kuliček jalovce)
  • 4 hřebíčky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • zhruba 100 ml vody
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g sušených švestek, vypeckovaných a nakrájených na kostičky
  • 2 kyselá jablka, zbavená jádřince a nakrájená na kostičky
  • 1 snítka tymiánu

_DSC1106

Krok 1:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Kachnu naporcujeme, osolíme a opepříme a osmažíme na polovině másla dozlatova. Přeložíme ji do pekáče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, jalovčinky, hřebíčky a majoránku a podlijeme vodou. Pečeme doměkka ve vyhřáté troubě zhruba 2 hodiny, záleží na velikosti kachny.

Krok 2:

Upečené porce kachny vyjmeme a udržujeme v teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Vzniklou jíšku zalijeme trochou vody, promícháme a povaříme.

Krok 3:

Rozehřejeme zbylé máslo, přidáme cibule nakrájené na měsíčky, ovoce a snítku tymiánu. Opečeme, zalijeme šťávou a ještě chvíli povaříme. Porce kachny dáme na talíře a podlijeme omáčkou.

Můžeme podávat s malými bramborovými knedlíčky a kedlubnovým zelím.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články