Překvapivě zachutnala i mojí mamince, která vaří skvělá klasická jídla. Ta si ale recept vytunila mletým masem. A mimochodem, na špagetových dýních přežíval kruté zimy v Kanadě Vráťa Brabenec z The Plastic People of the Universe, když tam byl v exilu. Říkal mi to na baru v Praze a já mu věřím, je to poslední mohykán.
Suroviny:
1 špagetová dýně
sůl
1 chilli paprička, pokrájená nadrobno nebo 1 lžička chilli vloček
2 stroužky česneku, nasekané na plátky
2 lžíce olivového oleje
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Špagetovou dýni rozřízneme podélně napůl, osolíme, posypeme nakrájenou chilli papričkou nebo chilli vločkami a plátky česneku, zakápneme olivovým olejem a vložíme do vyhřáté trouby zhruba na 1 hodinu. Dužina změkne a vytvoří aglio olio v dýni, ve které je můžeme rovnou podávat.