V pohádkách jich bylo moře. Jáhlové i té z Hrnečku vař! To jsme se s děckama bavily tím, že jsme hádaly, jaká asi byla, slaná nebo sladká? Já byla vždy pro sladkou, zřejmě mišutkovou.
Pak jsme na kaši zapomněli a jedli jsme k snídani radši rohlíky s marmeládou. Ale ochutnat jáhlovou kaši byl můj dětský sen.No a teď se nám pojídání obilných kaší vrací zpátky jako trend zdravého životního stylu. Já paradoxně začínala s pohankovou, na kterou si člověk musí pro její charakteristickou chuť trochu zvykat. Jáhlová kaše je proti tomu pohádka a splnila má dětská očekávání.
Co teď letí mezi mladými uvědomělými matkami a otci, je teff. Milička habešská neboli eragrosti tef. Tahle bylina z rodu trav je 10 až 300 cm vysoká a pěstuje se v subtropech jako obilnina a pícnina. Její semínka jsou vůbec nejmenší obilovinou nabitou železem, vápníkem, vlákninou a proteiny. U nás rostou miličky také a některé jsou dokonce chráněné. V Etiopii a Eritreji se z kvašené teffové mouky připravuje národní jídlo, takové palačinky, zvané injera. Já jsem teffovou kaši smíchala s trochou kaše jáhlové a přidala parmazán, citronovou šťávu a olivový olej. Prostě změna!
Pohanková kaše
Suroviny:
50 g pohankových vloček
150 ml mléka, rostlinného nápoje nebo vody
ovoce podle chuti
javorový sirup
Postup:
Vločky stačí zalít horkou tekutinou, zamíchat, nechat chvíli nasát a kaši podle chuti dosladit sirupem a ozdobit ovocem.
Jáhlová kaše
Suroviny:
125 g jáhlových vloček
250 ml mléka (já použila domácí kokosové)
hrst sladkých dýňových semínek
semena granátového jablka
sirup z agáve
Postup:
Jáhlové vločky buď zalijeme horkým mlékem, nebo je krátce v mléku povaříme. Kaši poté dosladíme agávovým sirupem a přidáme granátové jablko a sladká dýňová semínka.
Kaše z teffu a jáhlových vloček
Suroviny:
100 g teffu
300 ml vody
50 g jáhlových vloček
150 ml mléka
kousek parmazánu
1 až 2 polévkové lžíce olivového oleje
1/2 citronu
snítka naťové petrželky
hrstka pistácií
Postup:
Teff vaříme v poměru 1:3 s vodou asi 20 min. Vločky zalijeme horkým mlékem, promícháme a necháme nasát. Horký teff smícháme s jáhlovou kaší, zakápneme olejem a navrh nastrouháme parmazán. Posypeme nadrobno natrhanou petrželkou a pistáciemi. Podle chuti zakápneme citronem.