Právě čtete

Domácí granola

52194  
Sdílet: 

Domácí granola

Právě se nacházím ve fázi, kdy si mé tělo žádá k snídani obiloviny v jogurtu. To jsem už dlouho nezažila. Můj oblíbený kváskový chléb s "něčím” vystřídala po letech (?!) granola a müsli. Ale nevadí, docela si to užívám! Stejně jako výrobu své vlastní mixáže. A co že to vlastně je?

15. 1. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Domácí granola

Granola je v podstatě zapečené, křupavé a oslazené müsli. To není žádná novinka. První granula, jak se původně nazývala, byla patentována už na konci 19. století a jistý pan Kellogg, jehož jméno vám může být povědomé z krabic s cereáliemi, ji přejmenoval na granolu. No, mně je vlastně jedno, jak se to jmenuje, ale hřeje mě pomyšlení, že toho mám celý pytel ve skříňce do zásoby. Je to totiž snadný na výrobu. A navíc je to tak dobrý!

Základem jsou obilné vločky, ořechy nebo semínka (nejlépe obojí) a med, cukr či sirup. Nádavkem přidejte koření a sušené ovoce a mixujte! Tenhle recept je jen ukázka toho, jak může granola vypadat, ale troufněte si i na svoje vlastní kombinace. Uvidíte, že to stojí za to. Další možností je třeba jen následovat, co zrovna máte po ruce ve spíži: vlašáky, skořici, javorový sirup, hrozinky, křížaly, vanilku, lněné semínko, pohankové vločky, čokoládu… Tu ale přimíchejte až do zchladlé směsi, jinak by to nemuselo dopadnout. A molům vzkažte, ať se ani nepřibližujou, jinak dostanou naplácáno!

granola7.12.2015 stateo00259_3_res

Suroviny:

150 g ovesných vloček
150 g špaldových vloček
hrst mandlí
hrst pekanových ořechů
hrst směsi semínek (slunečnice, pinie, dýně)
hrst plátkového kokosu
hrst sušených brusinek
5 polévkových lžic medu
50 g třtinového cukru
špetka soli
1/2 čajové lžičky mletého kardamonu

Postup:

Troubu předehřejeme na 160 °C. Na plech rozprostřeme pečící papír. Ořechy nahrubo nasekáme a spolu s vločkami, semínky a kokosem je nasypeme na plech a lehce posolíme. Promícháme rukama a dáme na 10 min do trouby, dokud nezačne kokos zlátnout. Mezitím lehce rozehřejeme med a cukr s kardamonem a zalijeme s ním pečené vločky. Opět rovnoměrně promícháme a zapékáme dalších 20 minut. Hlídáme hlavně ořechy, aby se nepálily a nezhořkly. Případně zmírníme teplotu pečení. Do teplé granoly vmícháme brusinky, necháme vychladnout a uchováme v uzavřené nádobě ve spíži.

granola7.12.2015 stateo00276_2_res

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články