Začneme melounovým gazpachem. To klasické mám už několik let v malíčku, strávila jsem totiž tři léta ve Španělsku jako au pair. Když moje španělská ‚‚maminka‘‘ přišla domů z práce a já měla ‚‚padla‘‘, sešly jsme se všechny v kuchyni a společně připravovaly večeři a oběd na další den. U toho jsme si povídaly, já si procvičovala španělštinu a poznávala místní kulturu a hlavně kuchyni. Gazpacho jsme dělaly každý týden, a to vždycky ve větším množství. Část jsme v uzavíratelné sklenici daly do lednice, kde vydrželo v pohodě tři dny, a bylo tak připravené k popíjení, kdykoliv byla chuť.
Tip na servírování gazpacha
Říkám schválně k popíjení, protože gazpacho se ve Španělsku většinou popíjí, a to z klasické skleničky. Na ledu či bez, dle vašich preferencí.
Melounové gazpacho
Melounové gazpacho jsem zkusila letos poprvé. A je výborné. Meloun nápoj příjemně osladí a zároveň zastane funkci tekutiny místo obyčejné vody. Moc doporučuji!
Ingredience:
- 450 g melounu
- 300 g rajčat
- 300 g okurky
- 150 g červené papriky
- 120 g ředkviček
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 25 g koriandru
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového octa
- sůl
Postup:
- Zeleninu očistěte, nakrájejte a vložte do stolního mixéru.
- Přidejte na zhruba osminy nakrájenou a oloupanou mrkev a česnek.
- Dochuťte olivovým olejem, balzamikovým octem a solí. Rozmixujte.
- Ochutnejte a případně přisolte nebo zakápněte olivovým olejem či balzamikem.
- Servírujte.
S domácí zmrzlinou si udržíte i postavu do plavek
Domácí sorbety chutnají jako z nejlepší zmrzlinárny, a přitom jsou opravdu snadné. Jediné, co k jejich přípravě potřebujete, je kvalitní stolní mixér a libovolné ovoce (skvělé je zralé mango, banány, ananas…).
Stačí ho pak jen oloupat, nakrájet, vložit do sáčku a dát zamrazit. Mražené ovoce pak rozmixujete ve stolním mixéru a máte hladkou a nadýchanou zmrzlinu, kterou můžete okamžitě konzumovat. A kdyby vám náhodou nějaká zbyla, dáte ji do mrazáku, ze kterého stačí vyndat 20 minut před servírováním.
Melounovo-jahodový sorbet
Ingredience:
- 300 g nakrájeného a zmraženého melounu
- 200 g mražených jahod
- sladidlo (množství dle chuti, já jsem dala trochu datlového sirupu)
Postup:
- Zmražený meloun rozdělte na kostičky (já ho dávám pod studenou vodu a následně pomocí nože od sebe odděluji jednotlivé kostky) a vložte ho společně s jahodami do mixéru.
- Mixujte, dokud nevznikne hladká zmrzlina.
- Servírujte.
Tip na servírování zmrzliny a ještě větší dávku osvěžení
Zmrzlinu můžete servírovat buď samotnou v misce, nebo v kornoutu, který seženete i v běžných supermarketech. Hodí se také jako zpestření letních dezertů, třeba bublaniny. A ještě ji můžete zpestřit limetkovou šťávou nebo čerstvou mátou.
Melounový salát
Salát, kterým potěšíte snad každou návštěvu v létě. Je svěží, lehký, a navíc vám hezky ozdobí prostřený stůl. Jestli meloun nakrájíte na kostičky, nebo jinak, je jenom na vás. Stačí, když tvary budou alespoň trochu stejnoměrné, a salát pak bude vypadat skvěle. Já jsem si vzala malou naběračku na zmrzlinu, díky které mám kousky pěkně kulaté.
Ingredience:
- 300 g vodního melounu
- 1/2 melounu cantaloupe
- 1/2 žlutého melounu
- trochu čerstvé máty
Na zálivku:
- šťáva z 1/2 limetky
- 2 lžíce javorového sirupu
Postup:
- Nakrájejte melouny a promíchejte je s natrhanou mátou.
- Smíchejte všechny ingredience na zálivku.
- Zakápněte zálivkou nakrájený meloun.
- Servírujte.
Tip na dětskou narozeninovou oslavu
Vytáhněte vykrajovátka na perníky a vyhrajte si s tvary! Zapojit se do přípravy zvládnou i samy děti. Vykrojené tvary pak napíchejte na špejli a barevné melounové špízy jsou hotové.
Jaké další dobroty osvěží vaše letní dny? Zkuste některých z našich dalších jednoduchých receptů, ve kterých nesmí chybět meloun: