Právě čtete

Okurková sezóna u nás: Nakládané, fermentované a rychlá salátová na asijský způsob

5411  
Sdílet: 

Okurková sezóna u nás: Nakládané, fermentované a rychlá salátová na asijský způsob

Co vy a okurková sezóna? Zažíváte ji v tom přeneseném slova smyslu, nebo sklízíte a nakládáte? Pokud to druhé, mám pro vás recepty, které se vám budou hodit. A jeden je dokonce i pro ty, kdo okurky nakládačky po ruce nemají, ale přesto by si chtěli něco podobného vychutnat – a to nejlépe hned. Jde to totiž dokonce z okurky salátové.

26. 8. 2022 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Okurková sezóna u nás: Nakládané, fermentované a rychlá salátová na asijský způsob

První dva recepty v článku jsou klasické kyselé nakládačky v nálevu, poté jejich kvašená verze, která potěší všechny fanynky fermentování,  a nakonec pro vás mám jednu netradiční věc – rychle naloženou salátovou okurku připravenou ke konzumaci během několika minut. Je to sice asijský způsob, ale skvěle se hodí i k českému bůčku.

Na zavařování jsou vhodné spíše menší okurky, tzv. „nakládačky“ o velikosti 5–10 cm, ty o něco větší využívám k fermentování, salátové jsou zase ideální pro rychlou úpravu v asijském stylu, kterou najdete na konci článku. Aby se vám nakládané okurky povedly, je potřeba je pořádně očistit. Pokud jsou od hlíny, vydrhněte je kartáčkem. Stejně tak důležité je důkladné vyčištění zavařovacích sklenic a víček.

Klasické nakládané okurky

Tuhle klasiku zná snad každý, koupit se dá v každém supermarketu. Já ale nedám dopustit na poctivé domácí nakládané okurky, které si můžu dochutit podle vlastního gusta. Chuť ovlivní použité koření, třeba hořčičná semínka, pepř, bobkový list, kopr… ale vliv má i další zelenina, kterou použijete. Může to být například cibule, česnek, křen nebo feferonka.

Jedinou nevýhodou těchto okurek oproti ostatním dvěma způsobům nakládání je to, že je můžete konzumovat nejdřív za 2 týdny, ideálně ale až za čtyři, aby se všechny chutě hezky proležely a spojily. A to je pro mě vždy zkouška trpělivosti.

Ingredience:

  • 2,5 kg okurek nakládaček
  • 3,5 l vody
  • 1 l octa
  • 350 g cukru
  • 150 g soli
  • 1 lžíce kuliček černého pepře
  • 5 bobkových listů
  • Podle chuti: mrkev, česnek, cibule, kopr (včetně květenství), feferonka, křen

postup naklládané okurky

Postup:

  1. Povařte vodu, ocet, cukr a sůl. Hotový lák nechte trochu vychladnout.
  2. Zbytek ingrediencí naskládejte do sklenic. Okurky rovnejte nastojato. Snažte se sklenice naplnit co nejvíce.
  3. Okurky zalijte ještě teplým lákem a zavíčkujte.
  4. Sklenice vložte do hrnce s horkou vodou, zahřejte na teplotu 80 stupňů a sterilizujte 20 minut.
  5. Nechte vychladnout a uložte do spíže. Okurky by se měly nechat odležet alespoň 2 týdny.

Fermentované okurky neboli kvašáky

Kvašáky mi připomínají dětství. Můj dědeček je miloval a každé léto jich nadělal pořádnou zásobu. Byl v nich přeborník. Obrovské zavařovací sklenice pak postupně až do dalšího léta otevíral a celá rodina je s chutí jedla.

Na tomto druhu nakládaných okurek si můžete pochutnávat už za týden od přípravy. Do sklenice k okurkám můžete přidat i jiný druh zeleniny. Já jsem zkusila mrkev a cibuli. Fermentované byly také výborné. Koření a jiná ochucovadla použijte podle vlastního gusta.

Ingredience:

  • 1 kg okurek nakládaček
  • 1 l vody
  • 60 g soli
  • 1/2 lžičky celého pepře
  • 5 stonků kopru
  • 2 bobkové listy

návod na kvašené okurky

Postup:

  1. V hrnci připravte nálev tak, že asi 3 minuty povaříte vodu a sůl.
  2. Nálev odstavte z plotny a nechte ho trochu vychladnout (měl by ale zůstat teplý).
  3. Do čistých sklenic naskládejte omyté okurky, pepř, kopr a bobkové listy.
  4. Teplým nálevem zalijte okurky. Sklenice by měla být plná, ale nepřelijte ji.
  5. Uzavřenou sklenici nechte kvasit na teplém místě 7-10 dní.
  6. Poté sklenici přesuňte na studené místo, čímž zastavíte proces kvašení. Kvašáky vám tak vydrží i několik měsíců.

Salátové okurky na asijský způsob

Přiznám se, že tahle úprava okurky byla novinkou i pro mě. Okurky jsem zkoušela na asijský způsob nakládat poprvé a teda, je to fakt dobrota. Určitě tenhle recept zařadím do „těch svých“, které dělám nejčastěji a nejraději. Skvělé je, že okurky nakládané tímto způsobem můžete konzumovat prakticky okamžitě. Je to skvělý doplněk hlavnímu jídlu. Doporučuji vyzkoušet k dokřupava vypečenému bůčku.

Ingredience:

  • 1 salátová okurka
  • 150 ml horké vody
  • 4 lžíce rýžového octa
  • 4 lžíce sezamového oleje
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • hrst čerstvého koriandru
  • Sezamová semínka na posypání

nakládaná salátová okurka

Postup:

  1. Nastrouhejte salátovou okurku na plátky a dejte ji do misky.
  2. V misce smíchejte horkou vodu, rýžový ocet, sezamový olej a javorový sirup.
  3. Horkou směsí zalijte okurku a promíchejte.
  4. Takto naložené okurky vychlaďte a můžete podávat. Pokud ale máte čas, doporučuji nechat je jeden až dva dny odležet.
  5. Před servírováním přidejte nasekaný koriandr a sezamová semínka.

Tak do kterých se pustíte? Ať to budou kterékoliv, věřím, že se povedou a zachutnají vám.

Osvěžte se s Mazgrande

Osvěžte se s Mazgrande

Vychutnejte si osvěžující spojení kávy a citrusové šťávy v nealkoholickém nápoji bez přidaného cukru.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články