Když se řekne burek, vybaví se mi dovolená v Chorvatsku a taky moje jmenovkyně Jana, kterou tady na Tchibo Blogu vídáte jako autorku módních článků. Jana pochází z balkánu a už před časem jsem podle jejího receptu doma burek pekla. Je famózní a ačkoliv se to možná nezdá, příprava je naprosto jednoduchá a zabere jen pár minut.
Co je to vlastně burek?
Burek se připravuje z taženého těsta a má nespočet možných variant, co se náplní týká.
Nejprve je potřeba připravit si tažené těsto, které rukama vytaháte na placku tak tenkou, že bude skoro průhledná. Na tu pak navrstvíte náplň a vše zarolujete do velkého „hada“, kterého opatrně přenesete do pekáče nebo na plech. Tahle varianta je moje oblíbená, chorvatsky se jí říká „motani“ a podle mě je i jednoduchá, ale jde to i jako „trokuti“, tedy že si připravíte z těsta více malých placiček a ty pak vrstvíte do kulatého pekáče, podobně jako když pečete lasagne. Po upečení rozkrájíte na trojúhelníčky.
Burek by měl mít spoustu vrstviček, ve kterých se střídá těsto s náplní, po upečení nahoře trošku křupavé, uvnitř parádně vláčné.
Jakou náplň může mít burek?
Vlastně docela libovolnou, ale tady máte pár příkladů pro inspiraci:
Naslano: mleté maso opečené na cibulce (lepší je vepřové, protože je šťavnatější), balkánský sýr nebo feta a měkký tvaroh nebo zakysaná smetana, špenát, mangold
Nasladko: strouhaná jablka a skořice (připomíná štrúdl), tvaroh s vanilkovým cukrem a rozinky
„Pamatuji si, že když jsem byla malá a žili jsme v Jugoslávii, náš soused si na slanou verzi burku sa sirom (chutná podobně, jako když do náplně smícháte tvaroh s balkánským sýrem) sypal cukr. Zajímavá kombinace,“ vzpomíná Jana.
Burek „sa sirom“ je v Chorvatsku asi nejtradičnější a najdete ho v každé pekárně. Když ale přijedete do Bosny, tam se úplně stejný druh burku jmenuje „sirnica“. Podle Jany je tento rozdíl v názvech údajně na Balkáně zdrojem mnoha vtipů.
Recept na burek „sa sirom“
Nejtradičnější podoba burku mi chutná nejvíc, a když burek peču doma, chuťově je k ní podle mě nejblíž varianta, kdy do náplně použiju zakysanou smetanu nebo tvaroh a balkánský sýr.
Ingredience na těsto:
- 450 g hladké mouky
- 3 lžíce oleje (používám olivový)
- 1,5 lžičky soli
- 270 ml vody
- + trošku oleje a mouky navíc
Ingredience na náplň:
- 200 g balkánského sýra
- 1 vanička tvarohu nebo 1 kelímek zakysané smetany
Postup:
- Smíchejte všechny ingredience na těsto dohromady a začněte propracovávat rukama.
- Těsto hněťte asi 10 minut, jen díky tomu bude hezky hladké a vláčné (čím více člověk hněte, tím více začne pracovat lepek a těsto bude pružit).
- Hotové těsto potřete olejem a nechte ho chvíli odpočinout.
- Na stůl si natáhněte například čistý ubrus a poprašte ho moukou. Pak na něj položte těsto.
- Prsty těsto postupně roztahujte tak dlouho, dokud nebude skoro průhledné a opravdu rozměrné.
- Takto připravené těsto potřete tvarohem nebo smetanou a rovnoměrně na něj rozdrolte sýr.
- Pak za pomoci ubrusu začněte těsto zamotávat jako šneka. Když máte hotovo, přeneste těsto na plech nebo do pekáče.
- Těsto stočte dokulata jako šneka nebo ho ledabyle položte tak, aby vznikla jedna větší plocha.
- Pečte na 210 °C dozlatova, já pekla asi 30 minut. Doba pečení je individuální podle toho, jak silného šneka jste umotali.
- Hotový burek ještě za tepla potírám kouskem odkrojeného másla, krásně se na něm rozteče a trošku zvláční vrchní vrstvu.
Burek můžete jíst zatepla i zastudena, odkrajovat nebo odmotávat. To je jen na vás. Já vám ale zaručuju, že se po něm hned zapráší. Moc děkuji Janě za recept a za to, že mi dovolila se o něj s vámi podělit. :-)