Právě čtete

6 rad alergika, jak se neukýchat k smrti

1647  
Sdílet: 

6 rad alergika, jak se neukýchat k smrti

Na příchod jara a rozkvétající přírodu se po zimě většina lidí těší. Alergici ho vítají se skřípajícími zuby. Pro některé utrpení pomíjí s koncem pylového období, jiným trvá celý rok. Všem dohromady přinášíme pohled autentického alergika, jak přežít a nemuset polykat antihistaminika jako lentilky.

6. 4. 2021 4 min. čtení Martin Kužel
6 rad alergika, jak se neukýchat k smrti

Alergii mám od dětství a ke konci března na Zyrtec pravidelně přísahám jako na krucifix. Kdo ohavným spiknutím matky přírody jménem alergie netrpí, nedokáže to pochopit. Neví, co to je záchvat pšíkání, který nejde zastavit a na jehož konci člověk už jen bezmocně kleje, zatímco se hrabe v lékárničce nebo strká hlavu pod vodovod. Nemá ponětí, co to je nesmět si vymnout z očí smítko nebo ostražitě ustoupit, když se v dohledné vzdálenosti objeví kočička. Zkušenost je to nesdělitelná. Naštěstí se jí dá předcházet.

Jak tedy přežít alergický rok?

V následujících bodech se s vámi podělím o moudra hojně aplikovaná, která se nevztahují jen k polétavým pylům, ale ke všem možným alergenům obecně. Na specifičtější otázky jsme se zeptali přímo alergoložky MUDr. Zuzany Vančíkové, která doplnila mé zkušenosti vlastními poznatky dlouholeté praxe.

1. Větrejte co nejméně

Pozorovat jarní sluníčko, jak praží do zeleně, zpoza zavřeného okna může znamenat trochu depku. Ale pokud jsou vaším alergenem pyly, oblakům žluté smrti se vyhnout určitě chcete. Není nutné kvůli tomu bydlet zrovna u louky, i na sídlišti rostou stromy, které se rády rozmnožují. Pokud vyvětrat opravdu potřebujete, dělejte to večer nebo po dešti, kdy je koncentrace pylů ve vzduchu nejnižší. Dobrou investicí může být i čistička vzduchu, která opravdu pomáhá. Stejně tak věšení prádla doma namísto na balkoně. Ta žlutá vrstva, která tak krásně obaluje okna, se prádlu totiž nevyhýbá.

2. Udržujte čistotu

Luxování baví málokoho, ale tady jde pohodlnost stranou. Vysávejte alespoň jednou, ideálně dvakrát týdně. Nenechávejte na površích ležet prach, měňte ložní prádlo každý týden a doma nekuřte. Zdá se to hodně, ale klidné dýchání a spaní bez překážek bude vaší odměnou. Pokud máte doma alergika, zvažte ložní prádlo a deky ze syntetické tkaniny a i ty pravidelně měňte. Péřový polštář je možná pohodlný, ale pokud vám po něm, jako mně nateče obličej, radost z večerky mít nebudete.

Odborník odpovídá – Existuje proti alergii nějaká účinná prevence?

„Jen do určité míry. Nejedná se o žádná speciální opatření, souhrnně lze říci, že prevencí alergie je zdravý životní styl, pestrá strava, dostatek pohybu, pobyt v čistém prostředí (zejména nekuřáckém).“
– MUDr. Zuzana Vančíková

3. Zatočte s plísněmi

Častými příčinami alergie jsou plísně a roztoči. Namísto zvlhčovače vzduchu si pořiďte raději odvlhčovač. Opravdu existuje a dokáže udržet vlhkost ve vašem domově pod 50 %, což je poměrně účinná prevence vzniku plísní. Přejet jednou týdně závěsy a dlaždičky v koupelně speciálním přípravkem se taky vyplatí. Pamatuji si, že v devadesátkách k nám blahé paměti zabloudil podomní prodavač a demonstrátor výkonných vysavačů. Jeho trikem bylo vakuové vysátí polštáře na placku, o kterém tvrdil, že kromě radikálního zmenšení objemu do úložných prostor také spolehlivě zničilo všechny roztoče. Nevím, jestli v něm tehdy nějací byli, ale za pokus to určitě stojí.

4. Větrák, závěsy a koberce vraťte babičce

Hádejte, čemu se ve víření prachu nic nevyrovná? Správně. Účinnější už je jenom přidělat na lopatky větráku prachovku. Pokud máte na vybranou, zvolte koberce s nízkým vlasem, kde se tolik prachu nechytá, nebo se jich zbavte úplně ve prospěch parket nebo plovoučky. Totéž platí s těžkými závěsy, které opravdu patří spíš do minulého století. Pořádné žaluzie udělají tutéž parádu a jde je jednoduše otřít hadříkem. A to nejdůležitější – perte plyšové medvídky/dráčky/poníky. Nebo je alespoň vysávejte, když se jejich majitelé nedívají.

Odborník odpovídá – Je alergie dědičná?

„Pro alergii máme mnoho genů, které se mohou různě kombinovat. Pokud je alergický jeden z rodičů, je pravděpodobné, že přibližně polovina dětí bude mít alergii také. Pokud jsou alergičtí oba rodiče, riziko pro potomstvo roste až na cca 80 %.“
– MUDr. Zuzana Vančíková

5. Zvířátka nechejte raději venku

Je mi líto, ale zvířecí chlupy a sliny jsou také velmi častými alergeny. Pokud své chlupaté mazlíčky nemůžete vyšoupnout za dveře, je zapotřebí nasadit přísnější režim. To znamená nepouštět je do místnosti, kde spíte, a pravidelně je koupat, i když se jim to zamlouvat asi úplně nebude. Z vlastní zkušenosti mohu prohlásit, že alergie na zvířata může při stálém vystavení sama odeznít, protože si tělo pravděpodobně uvědomí, že má na výběr buď zemřít nebo přestat hysterčit. Nelze však zaručit, že se to obdobně stane i u vás. Mám strýce, který vyrůstal na vesnici obklopen zvířaty a zhruba ve čtyřiceti letech se mu sama od sebe spustila velmi silná a velmi prekérní alergie na kočky. Reakce jsou různé, takže se raději chraňte.

6. Vycházky do přírody pečlivě naplánujte a nezapomeňte se chránit

Pokud je to možné, vyhněte se během pylové sezóny pobytu venku mezi 5. a 10. dopoledne, kdy je produkce pylu nejintenzivnější. Pokud jdete na procházku, vezměte si kšiltovku a sluneční brýle. Oboje slouží jako dobrá ochrana vašich sliznic před polétavým žlutým ekvivalentem pepřového spreje. Ochrana, nikoliv imunita. Oči vás budou pravděpodobně pálit i tak, ale za žádnou cenu si do nich v tu chvíli nesmíte sáhnout. Pokud nechcete zjistit, jaké to je řídit/jet na kole/ploužit se domů z výletu poslepu. Mytí obličeje nebo radši rovnou sprcha po návratu z procházky a kompletní převlečení taky není jenom otázka osobního pohodlí. Je to otázka nezbytnosti.

Odborník odpovídá – Jak se alergie léčí?

„Kromě odstranění alergenů z blízkosti postiženého přichází v úvahu léky blokující účinky histaminu, což je hlavní působek při alergickém zánětu. Užívají se buď celkově nebo ve formě kapek do očí a sprejů do nosu. Na některé formy existují i vakcíny. Postupným podáváním upravených alergenů je imunitní systém přeladěn tak, že přestává reagovat alergicky a obtíže mizí.“
MUDr. Zuzana Vančíková

Vše do vaší koupelny

Vše do vaší koupelny

Vyberte si praktické úložné boxy i měkoučké ručníky na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články