Právě čtete

Telefon a klávesnice jsou 18× špinavější než toaleta. Čistíte je?

1676  
Sdílet: 

Telefon a klávesnice jsou 18× špinavější než toaleta. Čistíte je?

To, že si bez mobilu snad ani neumíme představit život, je fakt. A fakt je i to, že ho bereme mnohokrát za den do rukou. A že jeho povrch je špinavější než splachovadlo na veřejných toaletách.

11. 1. 2020 3 min. čtení Katarína Ligačová
Telefon a klávesnice jsou 18× špinavější než toaleta. Čistíte je?

Když jsem si kupovala notebook, těšila jsem se na něj jako dítě na Vánoce, a hlavně jsem mu už v předstihu pořídila kryt i obal na přenášení, aby se mu nic nestalo. První týdny jsem kolem něj div nechodila po špičkách. Dneska? Zrovna nedávno mi na něj během sledování filmu spadl chleba s máslem. Asi nemusím říkat, kterou stranou.

Zdaleka ale nejde jenom o tu špínu, která je vidět. Podle studie v britském Which Magazine najdete na průměrném telefonu 18× větší množství potenciálně škodlivých bakterií než na splachovadle průměrné veřejné pánské toalety. A to tedy není hezká zpráva.

Možná si řeknete, že vy nad počítačem nejíte, nenosíte ho do zaprášeného prostředí apod., takže asi špinavý nebude. Ale pokud si pokaždé, než na něj sáhnete, zběsile neumýváte ruce, bakterie a nečistoty se přenáší velmi jednoduše.

Co s tím? Prostě počítač, telefon a další elektroniku čistěte – tak, abyste je za 1) vydezinfikovali, ale za 2) jim neublížili. Tak jednoduché to je.

Klávesnice a myš to odnášejí nejvíc

Když jde o počítač, mnohem víc než na monitoru jsou nečistoty (nejenom) vidět na klávesnici. A taky mezi klávesami. Na rychlejší čištění se mi osvědčily dva způsoby:

  1. Tyčinka na jemné nečistoty, která šup-šup odstraní cokoli viditelného, co se vám kde pod klávesou zaseklo. A asi budete překvapení, kolik prachu se na ní objeví, když ji použijete po delší době.
  2. Použití speciální „plastelíny“, která na sebe prach a nečistoty nabalí. Seženete ji v elektru nebo e-shopech s elektronikou.

Pro důkladnější očistu se mi osvědčil octový roztok. Smíchejte ocet 1:1 s vodou, vezměte tyčinku do uší, případně vatový tamponek, namočte ho do roztoku a pomalu přejíždějte mezi klávesami. (Pozor, ať roztok z tyčinky nekape.) U mezerníku se možná zapotíte, ale výsledek za to stojí.

Na mastnotu už musíte sáhnout po něčem silnějším – zabírá izopropylalkohol. Pro jistotu ho nejprve opatrně vyzkoušejte na nějaké neoblíbené klávese. :-)

Zaseklo se něco mezi klávesami? Pomůže stlačený vzduch

Někdy se potřebujete dostat do meziprostor, kam se snad bez vyloupnutí daného tlačítka ani nedostanete. Tak přesně k tomu existuje „stlačený“ vzduch ve spreji, který fouká pod vysokým tlakem (a na rozdíl od profouknutí pusou nezanese žádnou vlhkost nebo bakterie).

Stlačený vzduch „vyfoukne“ skoro jakoukoli nečistotu.

Tip: pokud mezi klávesami skončilo pár nečekaných kapek (ale ne celý hrnek čaje!), stlačený vzduch je umí vyhnat ven. Vyplatí se mít ho pohotovostně v šuplíku a zasáhnout okamžitě.

Monitor: nedotýkají se ho prsty, ale stejně si zaslouží občas vyčistit

Tady je snad jenom jedna věc, na kterou bych upozornila. Mnoho lidí nevidí rozdíl mezi papírovým kapesníčkem a hadříkem na elektroniku. Kapesník po sobě zanechává částečky vláken – na monitoru, na obrazovce, na skleněné tabuli i na brýlích. Proto jsou tyto plochy „zase hned zaprášené“. Používejte místo kapesníčků hadříky z mikrovlákna. Má to smysl.

Jak se správně starat o mikrovláknové utěrky?

Lépe sají, když je před prvním použitím nejdříve vyperete. A to buď v prostředku na mikrovlákna, nebo aspoň bez aviváže na 30 stupňů. Nechte je vyschnout na vzduchu, ideálně někde, kde se práší co nejméně. Skladovat je pak můžete ve znovu uzavíratelném sáčku, aby zbytečně nelapaly prach „mimo službu“.

Kvalitu vláken ovlivňuje i průběžná péče. Po (každém) použití je přeperte, aby zbytky čisticích prostředků neničily vlákna. Nemluvě o tom, že u hodně citlivých povrchů by mohly zbytky z předchozího použití poškrábat povrch. Konkrétní instrukce také často uvádí výrobce na obale. A asi tam nejsou jen tak pro nic za nic. :-)

Pokud jde o samotný čisticí prostředek, nejlepší je gel/sprej určený přímo na obrazovky (monitory, displeje, TV). Odstraní prach i mastnotu a má antistatický účinek. Často se dá koupit v balení s maličkou mikrovláknovou utěrkou, takže je to hezké 2v1.

Mobil náš každodenní

S příchodem dotykových obrazovek se čistění telefonů hodně zjednodušilo – konečně nemusíme řešit tlačítka. Což na druhé straně není bůhvíjaká výhra, protože na obrazovku saháme tolikrát (a málokdy si těsně před tím umyjeme ruce), že právě telefony vyhrávají závody o největší koncentraci bakterií.

  • Displej nikdy nečistěte tak, že budete čisticí prostředek stříkat přímo na displej. Hloupá zatoulaná kapka může později způsobit nemilý zkrat.
  • Dejte pozor, aby displej nezůstal vlhký.
  • Vždycky je lepší používat prostředek určený přímo pro displeje. V případě velkého znečištění zkuste zmiňovaný izopropylalkohol (ale na každodenní použití není určený).
  • Stírejte hadříkem na brýle nebo mikrovláknovou utěrkou, a to odshora dolů.

Na otvor pro sluchátka atp. je skvělou pomůckou měkký mezizubní kartáček nebo taky již zmiňovaná „plastelína“ (na obrázku). Stačí s ní jednotlivé vstupy projet a je po nepořádku.

Manipulace s ní je jednoduchá

A co vy, jak čistíte elektroniku?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články