Právě čtete

Jak dát auto do kupy po dětech, psech a zlobivých spolujezdcích

6104  
Sdílet: 

Jak dát auto do kupy po dětech, psech a zlobivých spolujezdcích

Platí-li příměr můj dům, můj hrad, pak auto představuje kočár. Ale ne každý, kdo v něm s vámi jede, to vidí stejně – kočár si pletou s rohožkou, pojízdným bufetem nebo kartáčem na chlupy. Jak po takové jízdě uvést všechno zase do použitelného stavu?

8. 1. 2020 4 min. čtení Martin Kužel
Jak dát auto do kupy po dětech, psech a zlobivých spolujezdcích

Jsou mezi námi i tací řidiči, pro které je auto jednoduše předmět, nástroj k používání jako každý jiný. A je jim tudíž jedno, jestli do něj naskakují špinaví, s blátem, pískem nebo jinou nadílkou na podrážkách a jestli jejich chlupatí společníci sedí na dece nebo zvesela línají na potahy. Já se mezi ně neřadím. Oklepat si boty před nástupem na palubu považuji za stejně důležité jako otření na rohožce před bytem.

Představme si ale na moment, že vynucená rituální očista byla opomenuta nebo se minula účinkem a v autě to vypadá jako na bojišti. Sice bez mrtvých, ale rozměr utrpení, které zakusíte po pohledu dovnitř, je stejný.

Úklid auta začíná ideálně odspodu

Pravidlo úklidu auta je opačné než doma: začneme dole a postupně se vypracujeme vzhůru. Dole totiž bývá nejvíce „hrubé špíny“.

Sólo pro vysavač

Největší lenoši vyřeší situaci jednoduše, ba prostince. Zajedou s autem k benzince a za pár desetikaček nebo žetonů stráví plodnou půlhodinku luxováním. To je sice relativně efektivní způsob, ale příkladné čistoty tak docílit nelze.

Větší fachmani si ale vyhrnou rukávy a pustí se do toho postaru a ručně.

Vezměte to od podlahy

Koberečky, první styčná plocha při nástupu do vozu, na tom bývají často nejhůř. Nebojte se je pravidelně pořádně vyklepat a vyprášit. Staromilci, kteří najdou v komoře dědovu plácačku na koberce, mohou do očisty zakomponovat i psychohygienu.

Jsou-li koberečky vyklepány, přichází ke slovu vysavač. Nejlépe výkonnější, který vezme i písek ze spár v podlážce. Pokud ani tehdy není výsledek uspokojivý, je pochopitelně možné autoběhouny předat to parády pračce, na jemný program. Což byste jednou za pár měsíců měli udělat tak jako tak.

Plastové přízemní části doporučuji jednoduše otřít vlhkou hubkou a čisticím prostředkem. Za luxusní saponáty s vůní kanadských ztepilých dřevorubců nemá cenu utrácet, jar a voda úplně stačí.

Vyžadují-li podlážky péči nad rámec luxu, což znamená, že se špína stačila zažrat a následně udusat, použijte čisticí pěnu a kartáč.

Chlupy, vlasy a jiné radosti

S potahy je to trochu složitější, hlavně po zvířecích spolujezdcích. Špinavé tlapky jsou jedna věc – se zaschlým bahnem a prachem cest si poradí vysavač nebo čisticí pěna. Chlupy jsou ovšem úplně jiná. Naštěstí i na ně existuje pár triků, aniž je musíte pinzetou sbírat po jednom.

Pokud nemáte utěrku z mikrovlákna, skvěle na hromadný sběr chlupů poslouží gumový kartáč, případně gumové rukavice zdrsnělé na dlaních, na které se chlupy chytí jedna báseň. Pro větší účinnost je zvlhčete, srst pak vytvoří chuchvalce a jde snadněji sebrat.

Do záhybů sedaček se také rády schovávají celé mlýnice drobků po křupavých rohlíčcích a jiných cestovních svačinkách. Tady nalezne uplatnění především dlouhá hubice vysavače. Máte-li strach z poškrábání potahů, sáhněte po hadříku.

Kožené sedačky vypadají dobře, ale…

Nejčastěji trpí jiným neduhem, než je nečistota – drápky a ostré hrany dovedou nadělat paseku, na kterou žádný úklidový tip v kapse opravdu nemám.

Pravidelné péči se nevyhnete. Jako první by mělo přijít na řadu speciální mýdlo na odstraňování nečistot, potom čistá voda a nakonec impregnace k navrácení přirozené vláčnosti.

Kožené sedačky vyžadují speciální péči

Jednou za čas mrkněte i na klimu

Do čištění klimatizace samotné se raději nemontujte, pokud stoprocentně nevíte, co děláte. Jinak to může být i na výlet do servisu, pokud náhodou něco zapadne někam, kam nemá. Průduchy větráků se ale čas od času otřít vyplatí. I když hezky ukazují směr foukání, nejsou vlající prachové praporce v dnešním světě nahlíženy s velkým pochopením. Existují speciální kartáče, které se dají strčit mezi jednotlivé „zuby“, a čištění tak zabere doslova pár vteřin.

Metelesku blesku

Okna, palubní deska a další lesklé plochy jsou nejvíc vidět, takže odfláknout je znamená kategoricky snížit hodnotu jakéhokoli dalšího úklidu. Jíst z nich nebudete, ale pokud je jednou za čas otřete přípravkem s antistatickou složkou, budete překvapeni.

Na okna upatlaná lepkavými prstíky (zevnitř i zvenčí) aplikujte čistou vodu, jar, okenu nebo jakýkoli přípravek, který je hoden skel ve vašem bytě. Manželka bude vědět a vy za zájem získáte body do budoucna.

A na konec je tu exteriér – to už je otázka důslednosti každého fajnšmekra. Jestli si svého favoritka rádi naleštíte ručně anebo ho odvezete do myčky, už ponechám na vás.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články