Právě čtete

5 detailů, které dohromady vykouzlí slavnostní stůl

10435  
Sdílet: 

5 detailů, které dohromady vykouzlí slavnostní stůl

Stůl jako z časopisu nebo z Pinterestu můžete prostřít i u sebe doma. Poprosila jsem bytovou architektku o pár rad a vyzkoušela si, že to není vůbec složité.

4. 12. 2019 2 min. čtení Marie Háková
5 detailů, které dohromady vykouzlí slavnostní stůl

Když se u nás konala slavnostní rodinná večeře, přípravy byly vždycky stejné: babička vyžehlila speciální ubrus právě pro tyto příležitosti, doprostřed stolu nachystala dekorace a z kredence vytáhla slavnostní nádobí. A přesně to samé vykouzlí sváteční atmosféru na každém stole i dnes.

S bytovou architektkou Martinou Šandovou jsme připravily dva stoly: jednodušší a zdobenější.

Jednodušší stůl: místo ubrusu máme pouze běhoun na desce a používáme méně dekorativních prvků
Zdobenější stůl: použily jsme více látkových doplňků i dekorací

Základ je vybrat si barvy a styl

Dobrý základ je mít jednoduchý servis a nepřezdobené sklo – prostý design nádobí ve slavnostní promění vše ostatní: ubrusy, ubrousky a dekorace. K základnímu designu se pak samozřejmě hodí i více různých sestav, jeden rok máte stůl modro-stříbrný, příští červeno-zlatý, další přírodně-zelený…

Moc hezky spolu fungují tyto kombinace (vyberte si vždy jednu hlavní a jednu doplňkovou/neutrální barvu):

Bílá může fungovat jak mezi výraznými barvami (doplněná třeba zlatými tóny), tak jako neutrál. Vypadá velmi hezky i na větších plochách.

Čím víc látky, tím víc oslav

Ne, vážně. :-) Čím více vrstev bude tabule mít, tím slavnostněji bude vypadat. Každému se líbí něco jiného, takže si vyberte podle sebe, jestli vyměníte papírové ubrousky za látkové, jestli navrstvíte ubrus i běhoun, nebo dáte jen jedno z toho, a zda přidáte prostírání.

Ubrus má navíc jednu výhodu: zakryje, pokud jste provizorně spojili více různých stolů. Ale to už vás, pokud toto řešení využíváte, určitě napadlo. :-)

Přidejte něco zeleného

Zeleň se v domovech objevuje čím dál tím více a slavnostní stolování umí velmi příjemně odlehčit i doladit. Čím ležérněji ji přidáte, tím lehčí dojem vytvoříte. Jednoduše řečeno – věnec bude vždycky slavnostnější než jen tak položené větvičky.

Zeleni to sluší i ve váze, ale Martina doporučuje spíše malé vázičky a drobné úvazy, abyste na sebe přes tyto dekorace se spolustolovníky viděli.

Pro vánoční tabuli se hodí:

  • Chvojí
  • Jmelí
  • Eukalyptus (na fotkách)
  • Rozmarýn

Budiž světlo!

I jedna svíčka dodá střízlivě prostřenému stolu slavnostní atmosféru. Co teprve když jich přidáte více a vložíte je do svícnů! Kromě svíček jsou tu taky světýlka – vyberte si ty s drobnými žárovičkami na dlouhém drátku, a pokud poblíž stolu nemáte zásuvku, zvolte ty na baterky.

Světýlkům to vždycky nejvíce svědčí uprostřed tabule, kde nepřekážejí žádnému stolovníkovi. U vysokých svíček pozor na popálení, nehodí se, pokud si chcete jídlo průběžně nabírat z nabídky na stole. Máte-li servírovací stolek nebo nosíte-li naložené talíře ke stolu, svíčky ničemu vadit nebudou.

Jmenovky: malý detail, který hodně změní

Samozřejmě se u stolu všichni znáte a možná máte svůj zaběhlý zasedací pořádek, ale pokud chcete jeho výzdobu opravdu povýšit, přidejte i je. Je to právě jejich „oficialita“, co udělá výjimečnou atmosféru. My jsme pro hodně zdobený stůl připravily jmenovky vyvedené zlatým fixem, pro jednodušší tabuli jen tenkou černou linkou. I jmenovky by totiž měly dotvářet celkový styl.

Můžete je na stůl položit, napsat je na přehnutou (stojící) čtvrtku, položit na ubrousek, přivázat k ubrousku…

Jmenovky přizpůsobte celkovému stylu

A jaká bude vaše slavnostní tabule?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články