Jak může proboha být růžičková kapusta dobrá?
Kouzlo je v postupu, kterému se říká blanšírování. Pokud ho znáte, tento článek číst nepotřebujete. Všechnu tu nedobrou zeleninu pravděpodobně umíte připravit tak, že si každý rád ještě přidá. Můj muž si o brokolici nebo kapustičky jako přílohu klidně řekne. Blanšírované jsou totiž výborné.
Co je blanšírování
Zeleninu krátce povaříte (přesně tak dlouho, jak to potřebuje daný druh – mrkněte na tabulku níže) a potom velmi, velmi prudce zchladíte, aby sama sebe neohřívala už ani o minutku déle.
Čím chladit
Profíci v restauracích ji z hrnce přehazují do mísy s ledem. Já ho většinou tolik k dispozici nemám (máme vážně malý mrazák), ale cedník do dřezu a ledová voda udělají podobnou službu.
Jak vařit
Voda musí být v okamžiku, kdy do ní zeleninu vhazujete, opravdu vroucí. Prudce bublající. Pomáhám si rychlovarnou konvicí, proč ne. Voda by taky měla být osolená. Nebojte se hodit tam soli hodně, klidně hrst. Většinu slanosti totiž potom vypláchnete ledovou koupelí. A nakonec přidávám přepuštěné máslo, zhruba lžíci na dvě porce zeleniny. Dodá jídlu příjemnou, nasládlou chuť.
Jak dlouho se blanšírují různé druhy zeleniny?
Zelenina | Délka blanšírování |
Brokolice | 3 minuty |
Fazolky | 5 minut |
Růžičková kapusta | 7 minut |
Mrkev | 2 minuty |
Květák | 3 minuty |
Stáhněte si PDF k vytištění se seznamem zeleniny.
Možná vás v seznamu překvapila mrkev. Blanšírovaná je skvělá k jiné tepelně upravené zelenině, třeba k dušené paprice, k bramborám, k libovolně upravenému květáku, k cuketě, k brokolici… Ráda jí přidávám třeba jenom trošku, 1 mrkev do 2–3 porcí, aby dodala zbytku jídla další barvu.
Čtěte také:
Kompletní výbava do kuchyně
Kolekce Tchibo jsou plné šikovných vychytávek, které vám usnadní vaření i pečení. Nakoukněte!