Když takovou zimní pomazánku budete podávat na rozpečeném pečivu společně s horkou polévkou, možná při jídle sundáte i všechny svetry. :-) Mým nejoblíbenějším zahřívajícím kořením je chilli, zázvor, kajenský i černý pepř nebo do žluta zbarvená kurkuma. Nic nezkazíte také křenem, česnekem a lékořicí. Tyto ingredience nejenom že zahřejí, ale také vyžene případné bacily.
Kam všude se pomazánky hodí?
Pomazánky se hodí nejenom na pečivo všeho druhu. Jsou skvělé třeba i na tortilly, k pita chlebu nebo na další placky. Já pomazánky s oblibou připravuji i jako dipy ke krekrům nebo k nakrájené zelenině. Skvěle poslouží i na jednohubky a chlebíčky jako bleskurychlé pohoštění pro přátele. A to vše bez velkého vaření.
Protože tipů na pomazánek není nikdy dost, ráda s vámi nasdílím i mé oblíbené, které doma velmi často připravuji. Ať si rozšíříte repertoár. :-)
Fazolová pomazánka s chilli a balsamikovým octem
Moje oblíbená volba, když nevím, co na chleba k večeři. Spolu s dobrým pečivem a polévkou bohatě poslouží i jako hlavní chod.
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 15 minut
Ingredience:
- 1 plechovka červených fazolí (240 g bez nálevu)
Fazole můžete také den předem odmočit a potom uvařit – mrkněte se na souhrnný článek Jak pracovat s luštěninami - 10 sušených rajčat naložených v oleji
- 1 dcl vody
- 1 lžička sušeného chilli
- 2 lžíce balzamikového octa
- Pepř, sůl
Postup:
Fazole slijte a opláchněte od nálevu. Pak je rozmixujte dohladka se všemi ingrediencemi. Pokud je pomazánka příliš hustá a nejde rozmixovat, přidejte trochu vody.
Pomazánka z červené čočky s kari
Tato pomazánka hodně připomíná hummus, ale z červené čočky. Je také víc ochucená, a to výrazným kari kořením. Nejraději ji mám s pita chlebem, ke krekrům nebo jen tak s nakrájenou zeleninou.
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 malá cibule
- 1 malý stroužek česneku
- 100 g červené čočky
- 300 ml vody
- 1 lžička kari koření
- sůl, pepř
- citronová šťáva
Postup:
V hrnci rozehřejte olej. Dozlatova na něm opečte cibuli nakrájenou na kostičky a prolisovaný stroužek česneku. Pak přidejte červenou čočku, kari koření a zalijte vodou. Vařte 10 minut, dokud nebude čočka měkká. Poté osolte, opepřete a rozmixujte tyčovým mixérem najemno. Na závěr dochuťte citronovou šťávou.
Tvarohová pomazánka s křenem
Tvaroh je v pomazánce celkem oblíbenou surovinou. Zkuste ho pro změnu jednou zkombinovat s čerstvým křenem. Pomazánka je výborná s topinkami nebo na jednohubkách.
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 15 minut
Ingredience:
- 1 čerstvý křen
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 ml zakysané smetany
- 1 malá červená cibule
- sůl, pepř
Postup:
Křen očistěte a nastrouhejte najemno. Pak smíchejte s tvarohem, smetanou a nadrobno nakrájenou cibulkou. Podle chuti osolte a opepřete.
Sýrová pomazánka s česnekem
Tato pomazánka chutná nejlépe na opečeném toustu nebo bagetě. Čedar můžete nahradit klasickým eidamem.
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 15 minut
Ingredience:
- 150 g čedaru
- 100 g krémového žervé
- 1 malý stroužek česneku
- 200 ml zakysané smetany
- Sůl, pepř podle chuti
Postup:
Čedar nastrouhejte, česnek prolisujte. Promíchejte s žervé a zakysanou smetanou. Podle chuti osolte a opepřete. Výsledek můžete dozdobit kousky samotného sýra.
Mrkvová pomazánka s lučinou
Mrkvovou mám nejraději na kváskovém chlebu, s olivovým olejem a čerstvou petrželkou. Mrkev můžete i jednoduše nastrouhat syrovou a smíchat spolu s ostatními surovinami, ale doporučuji ji upéct. Pečením získá lepší chuť.
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 4 mrkve
- 125 g lučiny
- ½ stroužku česneku
- citronová šťáva
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
Mrkev nakrájejte na menší kousky. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete a lehce pokapejte olejem. Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečenou mrkev rozmixujte s lučinou, česnekem a citronovou šťávou najemno. Podle chuti osolte a opepřete.