Těstoviny miluji, rajčata snad ještě víc. K tomu výborný sýr, sklenka dobrého vína a jsem spokojená. Itálie a Francie? Tam bych mohla z fleku žít. Mám je projeté křížem krážem, ochutnala jsem nespočet chutí, a i proto si myslím, že zrovna těstovina a rajče je snad nejvíce variabilní kombinace, která může být. Hodí se k nim jakékoli maso, mořské plody, ryby, mleté, kuřecí, vepřové… jak říkám, všechno. Dokonce i bezmasá verze je úžasná a musím se přiznat, že ta se u nás vaří nejčastěji.
- Jak vylepšit klasické těstoviny s kečupem?
- Čerstvé těstoviny s omáčkou sugo
- Domácí těstoviny s vlastní omáčkou jako od italské maminky
Jak se dají vylepšit „špagety s kečupem a se sýrem“?
Je to vážně rychlé a snadné jídlo. Člověk se v kuchyni ani neotočí a má ho na stole.
Hotové jídlo máte do 15 minut (i se strouháním sýra). Je to jednoduché a zašpiníte minimum nádobí. Chuť je obyčejná, ale dá se vylepšit.
Mám tři tipy, jak si na nich pochutnat o něco víc:
- V posledních letech už v obchodech poměrně běžně koupíte i lepší těstoviny: ze semolinové mouky a s vajíčkem (tedy ne bezvaječné). Chutnají opravdu o mnoho lépe.
- Kečup, který je opravdu z rajčat a ne plný chuťových náhražek. Zkuste se podívat po nějakém s rajčaty (ne protlakem) na prvních místech v seznamu surovin.
- Vyzrálejší sýr místo eidamu také dodá jídlu novou chuť. Zkuste goudu, čedar nebo Grana Padano. Pozor, jsou slanější než eidamová klasika.
Celková cena za 4 porce může být doslova pár korun. Pokud si můžete dovolit kvalitnější suroviny, odrazí se na výsledné chuti. Italské semolinové těstoviny stojí kolem 50 Kč/balíček, farmářský kečup (využijete vícekrát) do 100 Kč, ceny sýra jsou různé. Počítejme tedy do 100 korun za 4 porce.
O krok dál: čerstvé těstoviny s omáčkou sugo
Omáčka sugo pomodoro znamená v překladu omáčka z rajčat. V italské kuchyni platí za základní surovinu. Když je sklizeň rajčat, do zásoby ji chystá téměř každá italská domácnost. Připravit si ji na zimu a zavařit můžete i vy. Anebo se zastavte v italských potravinách, tam ji najdete zaručeně; v poslední době už ji koupíte i v mnoha klasických supermarketech.
Druhá věc, která za mě rozhodně stojí za vyzkoušení, jsou čerstvé těstoviny – takové, které neprošly sušením. Chuťový rozdíl oproti těm klasickým je opravdu velký! Klidně bych si je dala jen tak s troškou pesta nebo jenom s olivovým olejem. :-)
Je to stejná rychlovka jako výše. Pokud byste chystali vlastní sugo, vyhraďte si zhruba 2 hodiny – ale to se dá buď koupit, nebo navařit do zásoby a pak jen vytáhnout sklenici. Recept pak není o nic náročnější než u špaget s kečupem, ale chuť je mnohem lepší: pestrá, vyvážená, jemná. Tohle bych mohla jíst denně.
Na domácí sugo (4 porce) potřebujete:
- 1 kg konzervovaných loupaných rajčat (případně čerstvých, oloupaných)
- 1/2 cibule
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 2 lžíce olivového oleje
- cukr a sůl
- 2 lžíce másla
- hrst bazalky
Postup:
- Rajčata, cibuli, mrkev a celer nakrájíme na větší kousky. V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu bez rajčat zpěníme, přidáme rajčata a povaříme. Vaříme cca hodinu, než se šťáva zredukuje.
- Poté omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem a ještě asi půl hodiny povaříme.
- Nakonec přidáme cukr a sůl dle chuti, zjemníme máslem a přidáme nasekanou bazalku.
- Omáčku buď servírujeme ihned, nebo přelijeme do zavařovacích sklenic, zavaříme, otočíme hrdlem dolu a po vychladnutí uložíme na suché a tmavé místo.
Celková cena za 4 porce: od 80 Kč do zhruba 200 Kč. Čerstvé těstoviny i sugo seženete v různých obchodech za různou cenu (záleží třeba, jestli jde o ruční výrobu).
Jako od italské maminky: domácí těstoviny s domácí rajčatovou omáčkou
Na řadu přichází můj vyhlášený recept, který vařím opravdu hodně často. :-) Někdy zaměním těstoviny za bulgur, kuskus, jáhly nebo rýži. Někdy k omáčce připravím rybu, masové koule či mořské plody.
Příprava je sice časově náročnější, ale zase do jídla dáte kus sebe. A to se cení. Domácí těstoviny si případně můžete nasušit a mít je po ruce i na později.
Příprava „všeho domácího“ zabere až dvě hodiny; nejdéle trvá příprava domácích těstovin, ale ty tedy stojí za to! Určitě je ocení i rodina nebo hosté. Pro někoho se to může zdát jako nadživotní kuchařský výkon, za sebe ale můžu říct, že omáčka je jedna z těch nejjednodušších a těstoviny složitě jen vypadají. Chuť je plná a dokonale vyvážená – klidně můžete konkurovat italské restauraci. :-) Nejvíc „chutná“ ta láska, kterou jste do jídla dali.
Ingredience na domácí těstoviny (2 porce):
- 200 g semolinové mouky vhodné na přípravu těstovin (seženete nejčastěji v hypermarketech nebo italských potravinách)
- 2 celá vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- tymián, rozmarýn, bazalka
- voda a sůl na vaření
Ingredience na omáčku (2–3 porce):
- 100 g pancetty nebo slaniny
- 1 červená cibule
- 2 mrkve
- 2 řapíky celeru
- 2 plechovky rajčat nebo zhruba 800 g opravdu zralých rajčat
- 1–2 stroužky česneku
- olivový olej, sůl, pepř
- černé olivy
- parmazán
Celková cena za 4 porce (dvojnásobek receptu výše): 250–350 Kč podle výběru surovin. Náklady na 4 porce těstovin jsou kolem 40 Kč za ingredience na těsto a 200–300 Kč za omáčku, pokud kupujete rajčata v plechovce. S rajčátky ze zahrádky a slaninou místo italské pancetty bude mnohem nižší.
Můj tip: Omáčku si klidně „půjčte“ i do receptů právě s bulgurem nebo rýží a experimentujte s jinými bylinkami. Uvidíte, jak se bude měnit chuť výsledného jídla!
Nejprve připravíme těstoviny:
Na vál si odvážíme mouku, přidáme vejce a olej a důkladně propracujeme. Těsto musí být vláčné a nesmí se trhat, ale ani lepit. Po zpracování necháme těsto cca 10 minut odpočinout.
A nyní máme dvě možnosti. Můžeme těsto vyválet a nakrájet ručně nebo použít strojek na těstoviny. Oboje jde a oboje není nijak náročné. Spíše jde o praxi a o to, zda strojek máme doma. Já ho mám a nemůžu si ho vynachválit. Je ale pravda, že pokud připravujete těstoviny jen výjimečně, vystačíte si s válečkem.
Těsto tedy buď vyválíme na cca 2 mm silnou placku a nakrájíme na požadovaný tvar nebo ho rozdělíme na několik plátků a protáhneme strojkem. Vždy ale musíme začínat na nejsilnější plát a postupně snižovat. Tenké pláty necháme pár minut uschnout. Nakonec nasadíme nástavec na krájení těstovin a pokrájíme je na nudle či nudličky.
Pokrájené těstoviny vždy promícháme s trochou mouky a necháme doschnout. Jen tak se nám neslepí. Dáme vařit dostatečné množství vody a osolíme jí. Vždy solíme asi tak, jako je slané moře. Vaříme 3 minuty.
Jak na omáčku:
- Připravíme si hlubokou pánev, pokrájíme si pančetu nebo slaninu na drobné kostičky a pomalu opékáme. Potřebujeme, aby se slanina vypekla a pustila tuk.
- Poté přidáme na proužky pokrájenou cibuli a na kostičky pokrájenou mrkev s celerem. Restujeme do zlatova. Dále přidáme rajčata (pokud používáte ta z plechovky, doporučuju kupovat krájená; rajčata vcelku případně rozmačkejte vařečkou).
- Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a necháme provařit. Díky tomu se chutě propojí.
- Nakonec přidáme pokrájené olivy, promícháme s uvařenými těstovinami, posypeme strouhaným parmazánem, zakápneme olivovým olejem a podáváme.
Jak nejraději připravujete těstoviny s rajčaty vy?