Právě čtete

Konec vykukujícím ramínkům!

28315  
Sdílet: 

Konec vykukujícím ramínkům!

Pomalu, ale jistě je tady to krásné období roku, kdy svetry a roláky schovávám hlouběji do skříně a na přední místa dávám halenky, tílka, lehké šaty a sukně. Všichni se na to těšíme – jakmile teploměr ukáže trochu přijatelnou hodnotu, svetr či kabát si dávám jen ležérně přes kabelku a restaurace či kavárny začínám vybírat podle toho, jestli už mají zahrádku.

15. 5. 2019 2 min. čtení Martina Chomátová
Konec vykukujícím ramínkům!

Se vzdušnějším oblečením je ale také potřeba občas vyřešit problém se spodním prádlem, protože vyčuhující ramínko od podprsenky je moje noční můra. Vůbec nejhorší je, když musím stále kontrolovat, jestli mi někde něco nekouká, a pořád to upravovat.

Základ je vybrat si správné prádlo pod daný typ oblečení

Pokud nehrozí koukající ramínko a řeším čistě jen materiál svršku, osvědčila se mi tělová podprsenka, která se hodí pod bílá trička či košile a průsvitnější materiály. Je potřeba myslet také na těsnost oblečení, protože jestli si pod takový top vezmu krajkové prádlo nebo podprsenku se znatelnými švy, bude to pochopitelně vidět. Hladká a decentní varianta se skrytými švy bude v takovém případě to nejlepší.

Pod různá tílka, topy nebo šaty se zavazováním za krkem je vhodná podprsenka buď bez ramínek nebo s možností jejich odepnutí či překřížení, čímž si ušetříte mnoho starostí. Takovou podprsenku využijete i v případě svršků, které nemají ramínka vůbec. Pokud ale takovou podprsenku stejně jako já nemáte, existují pomocníci, kteří ji nahradí. Geniálním řešením je spona na ramínka, kterou spojíte ramínka mezi lopatkami nebo tam, kde potřebujete. Její použití nevyžaduje žádné speciální dovednosti a během chvilky rychle přijdete jak na to.

Specialitou jsou široké lodičkové výstřihy nebo topy se širokými ramínky. Tam je ideální našít poutka, která ramínka od podprsenky podrží přesně tam, kde potřebuji, a nemusím stále dokola řešit, zda není vidět něco, co nechci. Taková poutka nejsou žádná složitá věc a jejich našití do oblíbeného svršku trvá chvilku. Ukážu vám jak na to.

Jak si do trička všít poutka na ramínka

Co budete potřebovat:

  • jehlu a nit
  • dva proužky látky
  • dvě patentky
  • nůžky
  • metr

Látku a nit pochopitelně ladím do barvy topu, ke kterému chci poutko našít. Já jsem pro lepší viditelnost v návodu volila bílou, ale normálně bych zvolila modrou dle oblečení. Šířka každého z proužků bude 4 cm. Jeho délku zjistíte tak, že změříte šířku ramínka topu/halenky a připočítáte 1 cm.

A jak složit proužek látky do finálního tvaru? Podélně ho přeložíte napůl, sežehlíte, pak znovu každou z těchto polovin přeložíte napůl a opět sežehlíte. Látka se tak hezky složí do sebe a na nejdelší straně vznikne hladké začištění. Abychom toto začištění měly i na kratších koncích, složíme látku na každé straně o 0,5 cm dovnitř. Pro lepší představu jsem vyfotila postup na kousku barevného papíru. Výsledkem je proužek látky, který ze tří stran jednoduše prošijeme  .

Nyní si vezmete patentku a jeden její konec (ten větší) přišijete na vnitřní stranu ramínka. Druhou část patentky přišijete na již připravený proužek látky pro samotné poutko. Pak patentku zapnete a druhou stranu poutka přišijete k protějšímu konci ramínka. A máte hotovo! Prostá věc, která funguje naprosto spolehlivě a ramínka od podprsenky udrží tam, kde má.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články