Právě čtete

Tři sladké recepty, se kterými zpracujete přezrálé banány

47209  
Sdílet: 

Tři sladké recepty, se kterými zpracujete přezrálé banány

Lidi se dělí na dvě poloviny: jedni si banány schválně nechávají „dojít“, ti druzí je mají rádi jenom žluté. Já jsem v té druhé skupině. Hnědé banány jsou na mě moc sladké a měkké. Zato se s nimi skvěle kouzlí v kuchyni!

8. 6. 2019 3 min. čtení Tereza Olivová
Tři sladké recepty, se kterými zpracujete přezrálé banány

Hnědými banány můžete vylepšit bábovku, sušenky nebo mléčný koktejl. Využít je můžete i třeba na palačinky a lívance (1 vajíčko na 2 banány, rozmixujte a máte těsto) nebo světoznámý banánový chléb. Já pro vás mám trochu méně profláknuté, ale stejně snadné recepty.

Domácí termix

Pro děti ideální svačinka do „kapsičky“ nebo plnohodnotná snídaně.

My dospělí ho milujeme s nasekanými ořechy a kyselejšími druhy ovoce jako milou variantu dezertu ke kávě. Navíc je díky vysokému obsahu bílkovin a přirozených cukrů vynikající svačinou pro sportovce.

Suroviny na 2 porce termixu:

  • 1 kelímek plnotučného tvarohu
  • 1 kelímek kvalitního jogurtu (min. 10 % tuku, ideálně použijte jogurt řeckého typu)
  • 2 zralé banány (mohou být i hodně měkké)
  • 1 lžíce nepraženého kakaa
  • ovoce, bylinky, ořechy k ozdobení
  • případně sladidlo – záleží na chuti, podle mě není třeba sladit

Postup:

Je více než jednoduchý. Do mixéru nebo hluboké mísy vložte tvaroh, jogurt, pokrájené banány a kakao. Vše promixujte do hladkého krému. Dávkujte přímo do skleničky nebo krabičky. Můžete zdobit čerstvým ovocem, listy máty a meduňky nebo sekanými ořechy.

Karamelizované banány (třeba do kaše)

Suroviny na 2 porce:

  • 2 měkké banány
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička sladidla (nejlepší je med, golden sirup, javorový nebo datlový sirup)

Postup:

Banány podélně rozřízněte. V pánvi na středním ohni rozehřejte máslo, a když se rozpustí, vyskládejte do pánve banány řezem dolů. Občas pánví zakružte a kontrolujte, aby se banány nepálily. Za čtyři minutky jsou banány hotové, podle chuti je oslaďte a nechte ještě dokaramelizovat.

Podávejte například s kokosovou kaší. Tu připravíte během opékání banánů. Na dvě porce stačí tři lžíce kokosové mouky a 3 dcl mléka – kravského, nebo kokosového či mandlového „rostlinného mléka“. Pomalu svařte přebytečnou tekutinu a kaši přitom stále prošlehávejte (jako krupicovou kaši). Za pár minut kaše zhoustne a můžete podávat.

Banánové cookies s bílou čokoládou

Tyhle sušenky milujeme! Připravujeme je také jako vánoční cukroví, jsou skvělé na dětskou oslavu i k nedělní kávě. Můžete na ně použít i úplně ošklivý nahnědlý banán.

Suroviny na plech sušenek:

  • 100 g bílé čokolády
  • 70 g změklého másla
  • 30 g moučkového cukru (nejlepší je doma uleželý s vanilkovými lusky)
  • 1 vejce
  • 1 měkký banán
  • 200 g hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • nastrouhaná citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu

Postup:

Najemno nasekejte bílou čokoládu a nechte zatím stranou. Ve větší míse utřete máslo s cukrem. Přidejte vejce a rozmačkaný banán. Zapracujte dohromady. Na tuto směs přes síto prosejte mouku a také prášek do pečiva. Díky máslu těsto hodně měkne, snažte se proto nezpracovávat ho rukou, ale rychle vařečkou nebo robotem. Bílou čokoládu přidejte na závěr a rovnoměrně ji do těsta rozsypejte.

Zpracované těsto dejte pod pokličkou nebo zabalené v potravinové fólii na 30 minut ztuhnout do lednice. Poté jej vyndejte na potravinovou fólii, rychle zpracujte váleček o průměru 1,5–2 cm a zabalené do fólie vložte na hodinu do mrazničky.

Než těsto vyndáte, připravte si plech vyložený pečicím papírem a troubu předehřejte na 170 °C. Ztuhlý váleček krájejte na půlcentimetrová kolečka a s mírnými rozestupy je skládejte na plech. Pečte asi 15 minut, než začnou zlátnout.

Jsou skvělé samotné nebo ke kávě s napěněným mlékem. V uzavřené nádobě vydrží několik dní.

A co dál s přezrálými banány?

  • Připravte si rychlý mléčný koktejl – starší banány rozmixujte s mlékem nebo jogurtem, přidejte čerstvé nebo mražené ovoce a třeba trochu medu.
  • Banány pokrájejte na čtyři nebo pět kusů a dejte zamrazit – zmražené je můžete kdykoli vyndat, rozmixovat se smetanou. Přidejte vanilku, oříšky, karamel nebo další ovoce a máte skvělou zmrzlinu. Tady je recept.
  • Když jen pomačkáte banán v misce a rozmícháte s vajíčkem a trochou mouky, máte skvělé těsto na palačinky, lívance nebo vafle. Navíc bez laktózy. Nebo můžete zkusit úplně bezlepkovou verzi, jen 1 vajíčko + 2 banány. Další podobné recepty najdete tady.

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články