Babička vždycky na přelomu listopadu a prosince vytáhla svůj léty prověřený „salátový“ sešit receptů a vybíraly jsme spolu, do čeho se pustíme nejdřív. Její kuchyň provoněná vanilkou, skořicí i kávou je pro mě nezapomenutelná. Stejně tak její rady, ruce s mozoly od měchačky a schopnost vytvořit z obyčejných ingrediencí cukrářské skvosty. Nemluvě o tom, že v její kuchyni nebyly žádné šlehače a roboty. Díky tomu vím, že se bez nich většinou sama také obejdu.
Vybrala jsem pro vás recepty, které jsou provoněné kávou, rychlé a zároveň vypadají luxusně. Ať už je budete péct samy, s kamarádkami nebo dětmi, užijte si ty okamžiky naplno.
Kávové lanýže
Jsou nadýchané, lehounké a nikdy vám nebude stačit jeden. Můžete je připravit do malých košíčků, dát do ozdobné krabice a věnovat je někomu jako jedlý dárek v podobě bonboniéry.
Na 30 až 35 kousků budete potřebovat:
Na základ:
- 100 ml smetany ke šlehání (33%)
- 1 lžíce instantní kávy (doporučujeme výraznou Tchibo Gold Selection)
- 1 lžíce másla
- 300 g bílé čokolády
Na zdobení:
- kvalitní kakao
- nastrouhaná bílá čokoláda
- tmavá čokoládová rýže
Postup:
Smetanu zahřejte a vmíchejte do ní instantní kávu. Pak přidejte na kousky nakrájené máslo a nalámanou čokoládu a nechte vše zcela rozpustit. Směs pouze zahřívejte, ale nevařte. Pak ji nechte v lednici ztuhnout do druhého dne. Druhý den z ní pomocí lžíce odebírejte kousky nebo tvarujte pravidelné kuličky, každý kousek obalujte v kakau, čokoládové rýži nebo nastrouhané bílé čokoládě. Nakonec dejte lanýže do papírových košíčků.
Stáhněte si recepty
Všechny tři recepty si stáhněte, vytiskněte a založte do své sbírky receptů. :-)
Kávové oválky
Kávové sušenky chutnají fantasticky i „nasucho“. V takovém případě je dobré vyválet je embosovaným válečkem, vypadají luxusně. Pokud zvolíte variantu s krémem, nechte je pár dní uležet, pak budou dokonalé vláčné.
Na 35 až 40 kusů budete potřebovat:
Na těsto:
- 100 g hladké špaldové mouky
- 80 g mandlové mouky
- 120 g másla
- 60 g třtinového cukru
- 1 žloutek
- ½ lžičky nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíci instantní kávy (sáhněte po chuťově výrazné BLACK’N’WHITE)
Na krém:
- 100 g změklého másla
- 1 lžíce třtinového cukru
- ½ lžíce kakaa
- semínka z ½ vanilkového lusku
- 80 g rozpuštěné tmavé čokolády
Na polevu:
- 100 g moučkového cukru
- 2–3 lžíce horké kávy
- 1 lžička změklého másla
- zrnka kávy na zdobení (hodí se buď 100% arabika Milano s jemnější chutí, nebo říznější Sicilia, která v sobě má část robusty)
Postup:
Do mísy nasypte špaldovou a mandlovou mouku, přidejte na kousky nakrájené máslo, cukr, žloutek, kávu a citronovou kůru. Pak vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové folie a nechte asi půl hodiny odpočinout v chladu. Mezitím si připravte krém. Do mísy dejte máslo s cukrem a vše vyšlehejte do nadýchané pěny. Pak do krému postupně zašlehejte kakao, semínka z vanilkového lusku a rozpuštěnou čokoládu.
Uleželé těsto vyválejte na tenký plát a vykrajujte oválky nebo jiné tvary podle libosti. Poskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a sušenky pečte 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení je nechte vychladnout na mřížce nebo jiné podložce. Po vychladnutí je spojujte čokoládovým krémem.
Moučkový cukr smíchejte s horkou kávou a pak do směsi vmíchejte máslo. Naplněné oválky ozdobte polevou buď po celé ploše nebo je jen pocákejte. Nakonec ozdobte kávovým zrnem.
Nepečená kávová zrna
Ideální volba na poslední chvíli, nebo když nechcete žhavit troubu. Já sama do těchto zrn obvykle zpracuji zbytky sušeného ovoce a ořechů z jiného pečení. Chutnají pokaždé jinak, ale vždy výtečně. Jsou bleskově hotové a stejně tak rychle i mizí ze stolu.
Na 30 zrn budete potřebovat:
Na základ:
- 80 g másla
- 1 lžička najemno umleté kávy (pokud nevíte, po které sáhnout, skvělá bude káva Tchibo Espresso Milano Style)
- 1 lžíce mletých vlašských ořechů
- 1 lžíce najemno nasekaných brusinek
- 3 nadrobno nasekané sušené meruňky
- 80 g mletých piškotů
- ½ lžíce rumu
- špetka nastrouhané citronové kůry
- 2 lžíce moučkového cukru
- semínka z ½ vanilkového lusku
Na polevu:
- 100 g tmavé čokolády
- 1 lžíce másla
Postup:
Všechny suroviny důkladně promíchejte v míse. Základní hmotu můžete také dát do nádobky mixéru a důkladně rozmixovat na hladkou hmotu. Lépe se vám budou tvarovat zrna, ale s oběma variantami dosáhnete dobrého výsledku. Z hotové směsi pak odebírejte kousky, vytvarujte válečky a uprostřed udělejte rýhu. Já ji dělám obrácenou stranou příborového nože. Zrna dejte do chladu a mezitím připravte polevu.
Čokoládu nalámejte do misky a pak ji nechte ve vodní lázni rozpustit. Přidejte máslo, promíchejte a hotovou polevou přelejte zrna. Čokoládu nechte ztuhnout a pak zrna rozdělte do papírových košíčků.