Rychlá pomazánka: s fetou a sušenými rajčaty
Pro ty, kdo mají ke snídani rádi pečivo, ale nevědí, „co pořád na to“, je tu pomazánková variace.
Suroviny (2 porce):
- 100 g sýru feta
- 80 g sýru gervais
- 5 sušených rajčat v oleji
- trocha oleje ze sušených rajčat
- pepř (sůl není potřeba, sýr je sám o sobě dost slaný)
- polníček a bílý chléb k podávání
Postup:
Všechny suroviny na pomazánku vložte do mixéru a rozmixujte do hladka. Dochuťte, případně zjemněte trochou smetany.
Variace podle ledničky:
- Nebojte se sýr vyměnit za ten, který máte v ledničce. Hlavní je, aby byl polotvrdý anebo mazací nadýchaný.
- Místo rajčat zkuste olivy (nakrájejte zvlášť a vmíchejte na konec), najemno nasekanou papriku (také na konec) nebo kousek okurky bez semínek.
Zdravá miska: šakšuka kuskus s vajíčkem
Kouzlo tohoto receptu tkví v tom, že můžete jednotlivé suroviny variovat a mít tak pokaždé něco trochu jiného. Než se vrhnete do vlastních úprav, zkuste přímo kuskus s křepelčími vajíčky. Je vynikající!
Suroviny (1 porce):
- 1/4 hrnku celozrnného kuskusu
- olivový olej
- 1 menší červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 žluté papriky
- 6 drobných rajčat
- 3 lžíce passaty
- mletý římský kmín, uzená paprika, sůl, pepř, chilli (nemusí být)
- 3 křepelčí vajíčka
- na ozdobu pár lístků čerstvého koriandru
Postup:
Než začnete, připravte si stranou kuskus. Porci nasypte do misky a zalijte 2–3násobkem vřelé vody (nebo nejlépe vývarem). Nechte přikrytý odstát.
Na oleji orestujte na drobno nakrájenou cibulku a česnek. Až zesklovatí, přidejte na kostičky nakrájenou papriku a rajčata a ještě chvíli restujte. Poté přidejte passatu a koření. Podlijte trochou vody a nechte dusit do měkka (přibližně 10 minut).
Nakonec připravte volská oka. Ta z křepelčích vajíček jsou drobná a chuťově zajímavá. Slepičí vajíčko stačí jedno.
Variace podle ledničky a spíže:
- Místo kuskusu zkuste bulgur. Připravuje se podobně, jen jej nejprve přiveďte k varu a chvíli vařte. Zbytek vody či vývaru také nechte vsáknout, zatímco bulgur odložíte stranou.
- Pokud chcete snídat více bílkovin, připravte si červenou čočku. Nemusí se namáčet předem a na skus se vaří jen 3–5 minut.
- Jako zeleninu vyzkoušejte cokoliv, co je dobré dušené či lehce osmahnuté na pánvi: paprika, lilek, cuketa…
- Překvapí vás, jak skvělé je na kolečka nakrájenou mrkev podusit s ostatní zeleninou.
Nadýchaná omeleta s rukolou a pestem
Vajíčka ke snídani jsou sytá a velmi oblíbená. Klasickou omeletu vylepšíte tímto receptem:
Suroviny (1 porce):
- 1 dl polotučného mléka
- 0,5 dl smetany 15%
- 80 g hladké špaldové mouky
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1 větší vejce
- sůl a pepř
- hrst čerstvé rukoly
- 1 lžíce kvalitního bazalkového pesta
Postup:
V misce vyšlehejte mléko a smetanu spolu s moukou a kypřicím práškem do hladka. Přidejte vejce a znovu vyšlehejte. Osolte a opepřete. Směs nechte 10 minut odpočívat, mezitím můžete třeba dokončit své ranní přípravy. :-)
Rozpalte nepřilnavou pánev a nalijte na ni polovinu směsi. Plamen stáhněte na polovinu, a než se palačinka zatáhne, posypte ji rovnoměrně lístky rukoly.
Pak palačinku opatrně zarolujte přímo na pánvi a dejte na talíř odpočívat.
Opakujte i s druhou polovinou směsi. Obě palačinky nakrájejte na proužky a ozdobte pestem.
Pro krásnou kuchyni
Tip: misky, do kterých servírujeme snídaně v tomto receptu, najdete na na e-shopu Tchibo. :-)