Ale pozor, neplatí tak úplně, že se nejlépe osvěžíme ledovou kávou nebo zmrzlinou, ačkoliv po obojím pochopitelně často saháme. Jsou však jiná jídla a nápoje, které umějí pracovat s naší termoregulací více v náš prospěch. Která to jsou?
Bílý jogurt
Bílý jogurt má nízký glykemický index, je stravitelnější než mléko, zásobí nás vápníkem a vitaminy skupiny B a dodává střevní mikroflóře užitečné bakterie, které napomáhají při vstřebávání živin. Možná si říkáte, že to je všechno hezké, ale co to ochlazení. Právě to, že se jogurt lehce tráví, nemusí naše tělo vynakládat moc energie a tím se zahřívat.
Máta
Tato bylinka má výrazné ochlazující účinky, za což vděčíme mentolu. Arabové dobře vědí, proč celé dny popíjejí teplý mátový čaj s cukrem. Mátu můžeme samozřejmě využít také do smoothies nebo salátů.
Syrová zelenina
Podobně jako bílý jogurt je čerstvá zelenina lehce stravitelná, zejména ta, která obsahuje hodně vody jako třeba cuketa, salátová okurka, rajčata, ředkvičky nebo všechny druhy salátů. Zkuste spojit první a druhý bod dohromady a pochopíte, proč je řeckým hitem salát tzatziki z okurky, jogurtu, česneku, kopru, máty, soli a olivového oleje.
Banán
Spojuje v sobě dva ochlazující faktory. Je lehce stravitelný a navíc obsahuje draslík. Podle čínské medicíny kombinace těchto dvou věcí přispívá k tomu, že nám banán v horkém létě pomáhá cítit se lépe.
Avokádo
Obsahuje mononenasycené mastné kyseliny. Je sice docela kalorické, ale jde o zdravé a lehce stravitelné tuky. Mononenasycené mastné kyseliny navíc odvádějí horkost z těla, proto je toto ovoce (ačkoliv chutná spíše jako zelenina) vhodné právě pro letní dny.
Maliny a ostružiny
Podle čínské medicíny je toto ovoce zásadité a vytváří chladivou energii. Kromě toho obsahují maliny i ostružiny hodně vody, což také prospívá ke snížení tělesné teploty.
Chilli a pepř
Hodně kořeněná exotická jídla zvyšují teplotu uvnitř těla, takže se organismus začne automaticky potit a tím pádem i přirozeně ochlazovat. Mexičané i Indové by vám to odpřisáhli.
A co pít?
Teplý zelený nebo mátový čaj s cukrem – všechny tři složky (cukr, máta, zelený čaj) stahují horkost. Význam má ale i teplota nápoje. Když se blíží teplotě těla (cca 37 °C), je to ideální. Na příliš ledové nápoje totiž reaguje naše tělo zvýšeným výdejem energie, a tím se zahřívá.