Vědcům je již dlouho známo, že kofein stimuluje uvolňování dopaminu, který produkuje euforii a příjemné pocity. Některé studie však přímo dávají do souvislosti kofein s lepší náladou.
Lepší rozpoznávání pozitivních slov
Experimentální psycholog Lars Kuchinke z univerzity v Porúří v Německu zkoušel, jak funguje kofein na náladu 66 dobrovolníků testem pozitivních slov. Polovině z nich dal půl hodiny před testem 200 miligramovou kofeinovou tabletu, druhé polovině pouze laktózovou pilulku. Během pokusu zjistil, že první polovina byla o 7 procent přesnější a výstižnější v rozeznávání pozitivních slov od jakýchkoliv jinak zabarvených slov, která jim ukazoval.
Profesor Kuchinke se domnívá, že kofein stimuluje části mozku, které jsou napojeny na pozitivní myšlení. Říká však, že ačkoliv kofein stimuluje mentální funkce, může se jednat pouze o specifické projevy, jako je rozpoznávání citově zabarvených slov.
Antidepresivní účinky kávy
Ještě dále zašli vědci z Harvardovy univerzity, kteří zkoumali dopad kofeinu na sebevrahy. Zjistili, že u konzumentů kofeinu se riziko sebevraždy snižuje až o 50 procent, pokud ho konzumují v přiměřeném množství (dva až čtyři šálky kávy denně). Výzkum vycházel ze tří dalších studií, které celkově zahrnovaly asi 40 tisíc mužů a 150 tisíc žen. Vědci u testovaných dobrovolníků pozorovali nárůst pozitivní nálady, snížení stresu a antidepresivní účinky kávy.
Kofein pravděpodobně stimuluje nejen centrální nervový systém, ale také zvyšuje aktivitu chemických látek v mozku, jako je dopamin, serotonin nebo noradrenalin, které bývají spojeny se šťastnými pocity, kreativitou, nebo zrychlují fungování organismu.
Pokud byste však chtěli v těchto horkých dnech dostat lepší náladu třeba jen díky tomu, že vás něco zchladí, připravili jsme vám návod na vynikající a jednoduchou ledovou kávu. Jejím základem je káva filtrovaná, jejíž přípravu si představíme jako první. Vtip pak spočívá v jejím ředění vodou z rozpouštějícího se ledu.
Filtrovaná káva
Suroviny
70 g kávy
1 l vody
Postup
Papírový filtr vložte do držáku a propláchněte jej horkou vodou. Takto filtr vyčistíte a zbavíte jej nežádoucích pachů. Na litr vody použijte 70 gramů kávy namleté na střední hrubost. Nasypte dávku kávy do filtru, uložte nad konvici a vodou horkou 92 až 94 stupňů zvolna zalévejte. Káva na horkou vodu reaguje. Pění, extrahuje se a protéká dolů do konvice. Když mírně zchladne, zvýrazní svoji chuť. Snadno se zředí teplou vodou a vydrží dlouho čerstvá.
Ledová káva (cold drip)
Suroviny
70 g kávy
1 l vody
Postup
Skleněnou konvici zaplňte ze tří čtvrtin kostkami ledu. Na ni uložte tzv. „dripper“, neboli držák s propláchnutým papírovým filtrem. Pomalu zalévejte vodou o teplotě 92 až 94 stupňů Celsia. Servírujeme s ledem a bez cukru. K zachování plné chuti doporučujeme vyrábět led ze známých zdrojů kvalitní vody.