Právě čtete

5 triků, jak se před dětmi blýsknout matematikou

13012  
Sdílet: 

5 triků, jak se před dětmi blýsknout matematikou

Když vám čísla a počítání nešly ve škole, nedá se předpokládat, že vám půjdou dvacet let poté, když se chcete učit s dětmi. Naštěstí ne všemu musíte rozumět, a stejně si můžete udělat u dětí hezké očko s jednoduchými triky, které vypadají skoro jako kouzlo.

10. 1. 2018 2 min. čtení Martin Pistulka
5 triků, jak se před dětmi blýsknout matematikou

Stejně jako spousta dalších jsem na matematiku v podstatě zanevřel s tím, že si v životě vystačím s kalkulačkou. Možná by bývalo pomohlo, kdybych se učil víc nebo úplně jiným způsobem (třeba podle Hejného metody), ale to už je tolik let po škole trochu mimo hru.

Podstatné je, že jako táta, co se snaží učit s dítětem, jsem zjistil, že bez počítání se chtě nechtě neobejdu. A také že otevírat v mobilu kalkulačku na každou maličkost nebo kontrolu úkolu z matematiky mi dost ubírá rodičovskou autoritu. :-) Nicméně objevil jsem pár triků, které sice nikomu (natož mně) principy matematiky neodhalí, ale minimálně pomůžou, abych třeba vedle dcery nevypadal jako prvňáček, co všechno vidí poprvé.

Jde o jednoduchá matematická kouzla, která jsou ale postavená na pevných základech a po chvilce cviku je pochopí a zvládne kdokoli, kdo ovládá malou násobilku. I těm, kdo matematiku nemají v oblibě, ukážou hraní s čísly v trochu jiném světle. A třeba vás začne i bavit!

Výpočet procent

Celý trik spočívá v dopočítávání toho snazšího. Každý výpočet si zkrátka nakouskujete a pak už je to hračka.

Přehrát znovu

Přehrát znovu

Násobení z hlavy

Násobky z hlavy chtějí trochu cviku, ale pokud zvládnete základní princip, budete rychlejší než kalkulačka.

Přehrát znovu

Přehrát znovu

Japonské násobení

Upřímně, asi nikdy nepochopím, čím to, že počítání pomocí čar funguje. Takže tenhle trik na mě působí asi nejvíc jako dokonalé kouzlo.

Přehrát znovu

Přehrát znovu

Velká násobilka

Tenhle trik funguje na násobení dvojciferných čísel do stovky. Pokud zvládáte malou násobilku, kalkulačku už vůbec nepotřebujete.

Přehrát znovu

Přehrát znovu

Počítání zlomků

Téhle fintě se říká motýlí metoda. Stačí si jen pamatovat jednoduchý postup.

Přehrát znovu

Přehrát znovu

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články