Právě čtete

Vyzkoušeli jsme 5 způsobů, jak vyčistit tenisky, které se nesmí prát

96547  
Sdílet: 

Vyzkoušeli jsme 5 způsobů, jak vyčistit tenisky, které se nesmí prát

Zamilovala jsem se do tenisek a rozhodně nepatřím mezi ty, kdo na nich rádi nosí několikaletou historii. A to se mi pěkně vymstilo. Víte, co udělá pračka s keckami?

1. 8. 2018 2 min. čtení Nela Hanáková
Vyzkoušeli jsme 5 způsobů, jak vyčistit tenisky, které se nesmí prát

Na konci loňské sezony jsem vzala tři páry a šup s nimi do pračky. Po hodině a půl na program „špinavé oblečení“ (teď bych ho spíš nazvala „hoďte své tenisky rovnou do koše“) jsem byla dost překvapená, co jsem v pračce místo svých krásných tenisek objevila. Guma kolem boty se odlepila a na stranách popraskala. Navíc jedny z mých nejoblíbenějších, červené conversky, obohatily všechny tkaničky a bílé části o zářivě růžové fleky.

To mě vyškolilo, a tak jsem postupně našla a vyzkoušela několik fíglů, se kterými se dá pračce vyhnout a přitom mít čisté kecky. Docela mě překvapilo, že většinu čisticích přípravků mám doma. A výsledek?

Trik č.1: Prášek, voda a kartáč je TOP

Začala jsem tím nejjednodušším způsobem, který mi přišel i od pohledu nejúčinnější. V misce jsem smíchala čisticí směs z pracího prášku a vody. Množství jsem odhadla tak nějak od oka, aby vznikla řidší kašička. Stačí i úplně tekutá směs.

Nejdřív jsem kartáčem zkusila odstranit špínu z gumové podrážky – na to stačilo pár krouživých pohybů a boty byly čisté. Co mě překvapilo, tak stejně lehce šla vyčistit i špína z látkové části. Jen je potřeba pak tenisku opravdu důkladně vymáchat.

Verdikt: prášek a voda je ideální pro každodenní lehké umytí bot.

Trik č.2: Guma

Na gumové části, kde místy nestačil použít jen kartáč s čisticí směsí, jsem vyzkoušela gumu. Nejenže špína pustila, ale šlo to opravdu rychle.

Verdikt: takhle hezky vyčištěné podrážky jsem snad nikdy neměla. Gumu teď používám na průběžné čištění.

Trik č.3: Trochu sci-fi s pastou

Na tenhle trik jsem byla opravdu zvědavá. Vytvořila jsem podle jedné rady čisticí směs ze zubní pasty a mýdla a čistila… a čistila. A vůbec nic nevyčistila.

Verdikt: pasta zanechává na botě takový zvláštní povlak a nic moc nevyčistí.

Trik č.4: Šampon nejen na vlasy

Překvapivě dobře si vedl šampon. Já použila ten na maxi objem, ale s největší pravděpodobností to bude zřejmě jedno.

Verdikt: až budu příště čistit tenisky, šampon bude patřit mezi favority společně s pracím práškem a vodou.

Trik č.5: A co čisticí prostředek na vanu?

O něco hůře než šampon na tom byl tak často doporučovaný krémový čistič na vany a umyvadla. Na gumové části sice stačil, ale na těch látkových zanechával stopy a nic moc nevyčistil.

Verdikt: ani to nezkoušejte, z látky se dostává špatně a na gumu moc nezabírá.

Bonus: Když pračka, tak aspoň šetrně

Některé typy bot do pračky dát můžete, ale je to na vlastní nebezpečí. Pokud se vám přece jen nechce boty čistit v ruce, zvolte jeden ze šetrnějších programů a boty vložte do pracího pytlíku. Minimálně vám kovová očka na tkaničky apod. nepoškodí buben.

Mokré tenisky je dobré pověsit na sušák za patu a vytáhnout co nejvíce jazyk, aby rychle proschly. Pokud nechcete, aby na teniskách zůstaly obtisknuté kolíčky, zvolte takové, které mají vyměkčenou část.

Čtěte také: Skoncujte se zápachem v botách! Tři kroky k voňavé obuvi

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články