Právě čtete

Zvedněte si náladu s jógou smíchu

3740  
Sdílet: 

Zvedněte si náladu s jógou smíchu

Ačkoli život dokáže občas pěkně potrápit, po nelehkých situacích přicházejí lepší časy. Naštěstí máme v rukávu tu největší zbraň, se kterou dokážeme spolehlivě porazit všechny chmury. Jmenuje se smích!

20. 12. 2017 3 min. čtení Redakce
Zvedněte si náladu s jógou smíchu

Jak se říká, dobrá nálada je nakažlivá a zasmát se pořádně od srdce dokáže být neuvěřitelně osvobozující. Smích uvolňuje, přináší nadhled a pomáhá nám zvládat nelehké životní situace. Nebrat se až zas tak vážně a občas se umět zasmát i sám sobě je ten nejlepší recept na spokojený život. Tak se zkuste také chvíli nekontrolovatelně a nahlas zasmát, uvidíte, jak pookřejete. A pokud vám to nejde tak úplně samo, zapracujte na tom třeba s jógou smíchu. Jak na to, nám poradí přední slovenský instruktor Ľubomír Foltán, který se józe smíchu věnuje již šest let a smysl pro humor mu tedy rozhodně nechybí.

V čem jóga smíchu spočívá?

Nejprve si musíme uvědomit fakt, že náš mozek dokáže rozeznávat mezi smíchem přirozeným a uměle vyvolaným. Jakmile se začneme smát, mozek dostává signál a začíná vyplavovat endorfiny, hormony dobré nálady. „Svoji náladu tak díky józe smíchu můžete mít zcela pod kontrolou a kdykoli ji ovlivnit,“ dodává Ľubomír.

Při cvičení používáme jednoduché dýchání a relaxační techniky, skrze něž si člověk opakováním vypěstuje něco jako podmíněný reflex. Každý si je tak schopný vypěstovat konstantní dobrou náladu bez závislosti na dění v jeho blízkém okolí. Poctivým tréninkem se nakonec můžete i vy stát šiřitelem dobré nálady a pozitivních emocí.

Jak probíhá klasická lekce

Pokud jste se rozhodli s touto neobyčejnou technikou začít, vydejte se na jeden z nejrůznějších kurzů. Klasická lekce trvá zhruba 90 až 120 hodin. Nejprve se začíná jednoduchými aktivitami a pohybovými hrami na rozproudění krve a uvolnění atmosféry mezi všemi účastníky. Dále se pokračuje takzvanými smíchocviky, které jsou prováděny samostatně, v párek či ve skupině.

„Na mých lekcích jsou oblíbené nejrůznější cviky: od natírání krému smíchu či čištění chrupu mentální nití… často vznikají nové cviky přímo během workshopu, vysvětluje Ľubomír. Mimo tyto netradiční techniky se do lekcí zapojují i více klasické dýchací cviky pro dostatečné zásobení organismu kyslíkem a taktéž i fyzicky náročnější úkony na posílení organismu a spálení nějakých těch kalorií. Vše je zakončeno meditací.

Zahoďte stud

Rádi byste jógu smíchu vyzkoušeli, ale bojíte se? Nesmysl. Školení instruktoři s elementem studu plně počítají a lekce přizpůsobují konkrétnímu osobnímu i skupinovému emočnímu rozpoložení. Nechte se vtáhnout a uvidíte, že smích je opravdu velmi nakažlivý. První lekce vás uvolní a zvedne náladu, s opakováním pak docílíte vyvolání žádaného podmíněného reflexu, který vám pomůže zvládat i ty nejtěžší stresové situace.

Zacvičte si klidně doma

Jógu smíchu můžete vyzkoušet i v pohodlí domova, nicméně její hlavní přínos spočívá právě v sociálním kontaktu. Zkuste si tedy na pomoc zavolat alespoň partnera, děti, kamarády či kolegy z práce. Základní cviky najdete i na internetu a „pokud vás při tom uvidí ostatní členové vaší rodiny, alespoň pobavíte i své okolí.“

Pokud byste si některé cviky chtěli vyzkoušet doma, jak na to vám poradí například návod portálu jogin.cz.

Zapojte i své děti

Velmi dobře může jóga smíchu zapůsobit i na děti každého věku. Smích totiž nejenže budí pozornost a odstraňuje napětí, také zlepšuje schopnost zapamatování usnadňující učení. Nespoutaný hlasitý smích taktéž prokazatelně snižuje agresivitu, zvyšuje sebevědomí a zlepšením psychického stavu posiluje obranyschopnost.

Tak vidíte, smích je prostě všelék. Se zdravým sebevědomím přichází i větší míra atraktivity a vy se tak budete cítit lépe na duši i na těle. Tak se nebojte, osvoboďte se od zaběhlých konvencí očekávání a pusťte se do toho. Popusťte uzdy spontaneitě a pořádně se zasmějte z plných plic!

Foto: Ivan Čillík
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články