Právě čtete

3 vymazlené tipy, se kterými obyčejné topinky k večeři proměníte v křupavé nebe

4905  
Sdílet: 

3 vymazlené tipy, se kterými obyčejné topinky k večeři proměníte v křupavé nebe

Znáte to, chcete si večer připravit nějakou dobrou večeři, ale ve spíži najdete jen pár dní starý chléb a něco málo v lednici. A z toho se delikatesa nevykouzlí… Nebo jo? Co takhle křupavá topinka provoněná česnekem a na ní přesně to, co máte rádi? Mám pro vás nějaké tipy, které se vám budou při přípravě topinek hodit, a také vytuněné recepty a jiné zajímavosti.

10. 4. 2024 4 min. čtení Romana Böhmová
3 vymazlené tipy, se kterými obyčejné topinky k večeři proměníte v křupavé nebe

Mnozí z vás si možná při pomyšlení na topinky vybaví své dětství, kdy byla tato pochoutka častou večeří. A kdo prožil studentská léta na kolejích, potvrdí mi, že právě topinky na všechny možné způsoby byly vrcholem kuchařského snažení většiny studentů. Vaječné topinky, ďábelské, se sýrem, přelité sádlem, s rajčatovou směsí nebo prostě s čímkoliv, “co dům dal”. Nechte ožít některé oblíbené pokrmy z topinek nebo vyzkoušejte nové chutě.

Okoralý chléb je základem úspěchu

S topinkami zabijete dvě mouchy jednou ranou, využijete zbytky tvrdého chleba, které byste možná už dávno vyhodili, a zároveň si skvěle pochutnáte. Okoralý chléb má navíc tu přednost, že při smažení nenasákne tolik tuku jako ten čerstvý.

Při krájení se snažte o co nejrovnější krajíc, aby se topinka propekla po celé ploše stejně. Pokud chcete tip ťop výsledek, kupte si chléb krájený nebo si ho nakrájejte v obchodě, případně využijte kráječ chleba. Ideální tloušťka topinky je 1 cm, ale pravítko při její přípravě není nutné.

Jak topinky připravovat?

Rozhodnete-li se pro večeři v podobě topinek, máte několik variant, jak je připravit. Opéct se dají buď klasicky na pánvi, v troubě, na grilu, nebo třeba v topinkovači. Použít můžete sádlo, řepkový či slunečnicový olej, olivový olej, přepuštěné máslo nebo je udělat nasucho. Pokud vám nevadí tučnější verze, ponořte krajíce chleba do cca 1,5 cm rozpuštěného sádla nebo oleje a osmažte z obou stran.

Můj tip: Já nejčastěji připravuji topinky tak, že je namažu slabou vrstvou sádla a peču na pánvi. Teď se mi ale osvědčil i recept v troubě, kdy si nachystám směs z másla, soli, bylinek a prolisovaného česneku a směsí chléb z obou stran potřu. Pak ho jen strčím na 10 minut do trouby rozehřáté na 250 stupňů a mám luxusní topinku.

Pokud se vrhnete na jejich přípravu a budete mít po ruce gril, určitě využijte sílu ohně a udělejte topinky na něm.

Předejděte zápachu po smažení

Přepálený olej nebo sádlo zrovna nevoní a někdy při dlouhém smažení může nepříjemným pachem načichnout celý byt. Pokud si ale topinky neumíte bez tuku představit a zároveň chcete předejít zmiňovanému problému, vyzkoušejte vychytávky našich babiček:

  • Při smažení zkuste do oleje hodit pár snítek petrželky, jen co zhnědne, vyměňte za nový kus. Stejně tak fungují i plátky jablka nebo citronu.
  • Pach také pomůže pohltit vroucí voda s octem nebo skořicí, kterou vaříte vedle pánve s topinkami.
  • Případně zkuste povařit vodu s aviváží či vonným olejem na provonění bytu.
  • Zárukou úspěchu je okno dokořán nebo digestoř.

Dobrota našich babiček aneb V jednoduchosti je krása

Kdybychom se měli vrátit do minulosti, vychutnali bychom si topinky opékané přímo na kamnech a máčené v horké vodě. Vy je můžete vyzkoušet v dnešní době, a to i bez kamen. Krajíce chleba opečte nasucho na pánvi nebo třeba na grilu, rozehřejte si v kastrůlku sádlo a do vhodné nádoby nalijte horkou vodu. Každý kus chleba po opečení omočte ve vařící vodě. Podávejte ho s utřeným česnekem, se solí a politý rozpuštěným sádlem. Prostá večeře, která však chutná skvěle.

Vymazlené topinky na míru

Topinky jsou skvělé v tom, že si je můžete připravit na míru přesně podle toho, co máte rádi. Opečený nebo osmažený chléb je jistotou, že pokrm bude mít vždy jedinečný základ, a na něj se pak dá “stavět” ledacos.

Masová směs: Kromě tataráku můžete zvolit směs z mletého masa, rajčatového pyré a zeleniny, a to buď v pálivé verzi s feferonkami à la ďábelská směs, nebo po vzoru boloňského základu omáčky (bez omáčky). Luxusní záležitostí je také pikantní kuřecí směs se sójovou omáčkou nebo třeba trhané vepřové maso s cibulkou a hořčicí.

Recept topinky s masovou směsí a sýrem

Na základ potřebujete:

  • topinky
  • sádlo
  • sýr gouda nebo cheddar

Na masovou směs:

  • 500 g mletého masa (ideálně směs vepřového a hovězího masa)
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 plechovka fazolí
  • 1 lžička provensálského koření
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme masovou směs. Do hlubší pánve si dáme lžíci sádla a osmahneme na něm dozlatova najemno nakrájenou cibulku. Když nám hezky zezlátne, přidáme mleté maso a restujeme ho, dokud není hezky propečené. Poté přidáme rajčatový protlak a minutu zarestujeme. Nakonec přidáme plechovku rajčat, fazolí a provensálské koření. Vše podle chuti osolíme a opepříme. Směs necháme 8-10 minut na mírném plameni probublávat.
  2. Mezitím si připravíme topinky. Každý plátek chleba potřeme z obou stran sádlem a topinky opečeme na pánvi nebo na grilu.
  3. Masovou směs dáme na topinky a posypeme je nakonec ještě nastrouhaným sýrem.

Bezmasá směs: Kdo má raději trochu lehčí verzi směsi na topinky, může zkusit zeleninovou verzi, a to například ve stylu leča. Chutnat bude rozhodně i směs s houbami, nebojte se experimentovat a kromě žampionů vyzkoušejte třeba hlívu ústřičnou nebo šii-take. Za zmínku rozhodně stojí i mexická směs s fazolemi a kukuřicí nebo míchané vejce, které si můžete doplnit špenátem nebo medvědím česnekem.

Tip

Zavařte si zeleninovou směs na topinky do zásoby, zkusit můžete kombinaci cukety, papriky a rajčat. Když přijde chuť, máte během chvíle „navařeno“.

Recept na topinky caprese

Co potřebujeme:

  • 2 plátky chleba
  • 2 rajčata
  • 1 mozzarella
  • bazalka (případně jiné bylinky – tymián, pažitka atd.)
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

  1. Topinky si z obou stran potřeme olivovým olejem a opečeme je na pánvi nebo na grilu hezky do zlatova.
  2. Rajčata i mozzarellu si nakrájíme zhruba na stejně silné plátky. Na každou topinku střídavě dáváme plátek rajčete a mozzarelly a dáme na 180 stupňů zapéct na 10 minut do trouby.
  3. Poté topinky pokapeme olivovým olejem a posypeme bylinkami (např. bazalkou) a zlehka posolíme.

Recept na topinky s restovanými žampiony

Co potřebujeme:

  • 2 plátky chleba (ideálně kváskového)
  • 2 lžíce másla
  • 1 větší cibule (případně 2 menší)
  • 8 žampionů
  • 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
  • 2 lžíce žervé
  • hrst mixu salátů, případně samotná rukola
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Topinky si z obou stran potřeme máslem (použijeme cca 1 lžíci) a opečeme je na pánvi nebo na grilu hezky do zlatova.
  2. Na pánev si dáme lžíci másla a orestujeme na ní nadrobno nakrájenou cibulku. Když nám začne zlátnout, přidáme na plátky nakrájené žampiony, které zlehka osolíme a opepříme. Když máme žampiony hezky orestované, přidáme lžíci nasekaných bylinek.
  3. Na topinky namažeme žervé, přidáme mix salátů (případně rukolu) a navrch dáme orestované žampiony.

A samozřejme tu máme pak úplnou klasiku – není nad topinky se solí a česnekem. I to občas stačí ke štěstí. Takže jakkoli si tuhle křupavou dobrotu připravíte, přeji vám dobrou chuť!

Oblečte se do barev

Oblečte se do barev

Osvěžte svůj šatník jarním oblečením v zelené, růžové a mátově zelené.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články