Právě čtete

Druhá puberta ve 30 a jak se s ní vyrovnat?

12844  
Sdílet: 

Druhá puberta ve 30 a jak se s ní vyrovnat?

Během dospívání je životní směr jasný: ještě před třicítkou založit rodinu a pak vést spořádaný dospělý život. Na prahu třicátých narozenin se to ale často zlomí a najednou se v životě gruntuje – nový partner, jiná práce a další velké životní zlomy. Proč vlastně dnešní generace třicátníků prožívá druhou pubertu a jak se vyrovnat s výčitkami, které pak má člověk sám vůči sobě?

31. 3. 2018 3 min. čtení Lenka Černá
Druhá puberta ve 30 a jak se s ní vyrovnat?

Náhlý zlom mívá jednoduchou příčinu. Najednou vám je jasné, co chcete vy a co chtělo okolí

Je to, jako když nosíte nepohodlné sako, které jste podědili, a jednoho dne se ho rozhodnete vyměnit za kousek, který vám padne dokonale.

Každý z nás okoukal během dětství a dospívání určité vzorce a „naprogramování“, které ho ovlivňuje. A občas ho podvědomě nutí, aby si život nastavil podle představ těch, kdo ho vychovávali. Ta tolik omílaná „druhá puberta“ přichází, když jste dost zralí na to, abyste si uvědomili, že chcete jít jiným směrem, než jak zamýšleli vaši rodiče – nebo hůř, než si jenom vy myslíte, že to rodiče zamýšleli.

Zbavit se rodinných vzorců, které vám nesedí, a vykročit novým směrem může být úlevné a není potřeba mít výčitky.

Měňte, dokud máte dostatek energie

Čím jsme starší, tím je těžší dělat jakékoli změny. Pokud tedy po nějaké ze srdce toužíte, vězte, že jednodušší už to nikdy nebude, těžší vždycky. :-) Nejvíce energie pro změny v sobě najdete do 45 let.

Co když vás paralyzuje strach?

V mé praxi se často setkávám s tím, že proti touze po změnách stojí strach. Nejčastější otázka mých klientů je: „Zvládnu to? Ustojím to?“

V takové situaci mohu doporučit:

  1. Najděte si kouče nebo terapeuta. Období změn nebývá snadné; profesionál vás podrží a nabídne potřebný nadhled, ale nebude vás zavádět do slepých uliček.
  2. Věřte tomu, že vše v životě přichází ve správný čas. I ty nápady na velké změny. :-)
  3. Nebojte se začít poslouchat emoce a intuici. Naše logická část to sice často ráda popírá, ale mívají pravdu.

Z nejistoty vám může pomoci i jednoduchý test, zda má smysl se do změn pustit: představte si, že uběhlo pět let a nic se nezměnilo. Jak se cítíte? Zapište si to. A pak si představte druhou situaci: změnila jste, co jste chtěla, a pak uběhlo pět let. Jak se vám líbí druhá varianta?

Jak to ustát? Dejte sami sebe na první místo

Zdravá sebeláska je alfou omegou našeho životního štěstí. Prosím nezaměňovat se sobectvím. :-)

Starat se o blaho všech kolem a sebe mít na posledním místě znamená, že ve druhé polovině života zjistíte, že nebyl vůbec váš. Neužili jste si ho, nesplnili jste si sny, nebyli jste to vy.

Řešením je naučit se zdravé sebelásce a postavit se na první místo. Ve finále tím totiž prospějete i svému okolí. Když budete šťastní, získáte mnoho energie, kterou poté můžete šířit dále.

Druhá puberta vám pomůže k tomu, abyste byli v souladu sami se sebou, následovali volání svého srdce a získali vnitřní rovnováhu, radost i štěstí. Vaše změna tedy bude mít pozitivní dosah i na vaše okolí, a to více, než si dokážete představit!

Nezapomeňte u toho být sami na sebe hodní

Každá životní změna nám krátkodobě odebere určité množství energie, a když je těch změn více, nemusí to naše psychická i fyzická kondice ustát.

Naučte se tedy měnit krok za krokem, mějte se sebou trpělivost a dobře plánujte, na co teď stačíte. Je to stejné, jako když běžíte maraton. Rozkládejte svoji sílu, ať zdárně doběhnete do konce s úsměvem na rtech!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články