Právě čtete

Rodina a peníze: je společný účet pohroma, nebo řešení problémů?

97732  
Sdílet: 

Rodina a peníze: je společný účet pohroma, nebo řešení problémů?

S partnerem trávíte krásné chvíle, plánujete budoucnost, na spoustě věcí se dokonale shodnete. Jenže jakmile přijde řeč na peníze, začnou se objevovat i nějaké otazníky. S některými z nich může pomoci, když si doma uděláte společný účet. Jak na to?

20. 1. 2018 4 min. čtení Lenka Černá
Rodina a peníze: je společný účet pohroma, nebo řešení problémů?

Možná to znáte sami – schválně, kolikrát jste se doma chytli na téma, kdo, co a komu má zaplatit? Není se za co stydět, takhle je to většinou všude, peníze jsou zkrátka citlivá věc. A není náhodou, že prapříčinou spousty domácích zemětřesení jsou často právě peníze a otázky související s jejich řízením. Ostatně, peníze jsou prý druhým nejčastějším důvodem každého rozvodu.

Jasná komunikace je klíč

Ta nejdůležitější věc ohledně domácích financí je především naučit se o nich mluvit bez negativních emocí. Ty si většinou přinášíme už z dětství a tohle naprogramování pak přenášíme i dál v podobě nejrůznějších bloků a neochotě vůbec podobné diskuse začínat.

Proto je důležité, abyste o penězích byli schopni mluvit a mít v nich s tím druhým jasno. Pro začátek je celkem jedno, jestli najdete dokonalou shodu, bohatě bude stačit, když se takový hovor obejde bez hádek a pocitu, že vás někdo chce kontrolovat nebo vám lézt do soukromí.

Tip: Návod, jak nakousnout debatu o penězích, najdete v boxu na konci článku.

Na to, jak doma vytvořit příjemné finanční klima, neexistuje jednotný postup. Vždycky záleží na každém páru, jak se umí mezi sebou na fungování a konkrétních podmínkách domluvit.

Takže: odděleně, nebo společně?

Obě možnosti mají nepochybně své kouzlo.

S výhradně společnou hromadou se dá lépe plánovat, navíc oba mají stejnou míru kontroly. Na druhé straně právě kontrola může být budoucí jádro problému – třeba čerpání měsíčního „kapesného“ ze společných peněz nemusí být pro každého zrovna důstojné.

Naopak, s odděleným rozpočtem se hůř šetří a plánuje – každý je jiný a každý má k pěnezům jiný vztah. Výhoda může být, že ani jeden z partnerů nemá pocit, že ho ten druhý třeba ohrožuje, a nemusí řešit, „jestli náhodou tenhle měsíc neutratil víc za obědy“.

Moderní varianta: účetní kompromis

Já sama fandím variantě „někde na půl cesty“, což v praxi znamená, že každý z partnerů má svůj vlastní účet a zároveň jeden rodinný, ze kterého odchází všechny důležité platby. Oba se na výdajích dohodnou a zároveň si stanoví, kdo jakou částku na společný účet bude posílat.

Inspirujte se starodávnými kulturami

Za to, že v oblasti partnerských financí tápete a nevíte, jak by to vlastně mělo fungovat, se každopádně nemusíte stydět. Rozhodně nebudete první ani poslední.

Je zajímavé si připomenout, jak se to dělalo dřív: V dávných kulturách vcelku přirozeně fungoval model, kdy muž byl tím, kdo zajistil potravu a donesl ji domů. Žena pak byla hospodářem a byla zodpovědná za to, jak se s ulovenou kořistí nebo cennostmi naložilo.

I když to dnes není ani zdaleka tak jednoduché, mně osobně takové rozložení rolí dává celkem smysl, co vám?

Jak zvládnout debatu o společném účtu s grácií?

Pokud jste se rozhodli, že chcete se svým protějškem zahájit komunikaci o společných financích, vyzkoušejte můj návod. Zvládnete to s lehkostí, uvidíte!

  • Ujasněte si, co je vaším cílem. Mějte jasnou představu o tom, jak společné finance chcete vést. Nalaďte se také na to, že vše dobře dopadne, a výsledný moment si také můžete představit ve své mysli.
  • Nebojte se před klíčovým momentem prodýchat, někdy stačí i 10 hlubokých nádechů a výdechů. Pro určité “uzemnění se” vám pomůže pár dřepů nebo procházka v přírodě.
  • Zvolte pro debatu vhodný čas i místo. Váš protějšek by neměl být unavený, otrávený a klima ve vztahu by mělo být příjemné a harmonické.
  • Pro začátek začněte něčím pozitivním, zdůrazněte svému protějšku, jak moc si vážíte toho, že spolu můžete otevřeně mluvit a probírat společné záležitosti. Pamatujte, že je dobré nejdříve druhého pochválit a příjemně naladit, až poté přijít s náročnějšími tématy!
  • Předneste svému protějšku svůj návrh a vyvarujte se výčitek a jakýchkoli emocí. Vaše debata by měla být po celou dobu příjemná! Pokud se druhá strana brání, zkuste se více ptát na to, jak by si řešení představovala.
  • Pokud se vám nepodaří s tím druhým dohodnout, nevadí. Debatu ukončete s tím, že chcete, aby váš protějšek o řešení přemýšlel, a vraťte se ke společnému tématu později.

Může se vám stát, že do emocí propadnete vy samotní, ale to také není chyba. Každá situace v partnerství nás něčemu učí, tak si z ní vezměte ponaučení a zkuste zapracovat na své emoční stabilitě.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články