Právě čtete

12 skvělých způsobů, jak si Den matek užijete vy i vaše maminka

7677  
Sdílet: 

12 skvělých způsobů, jak si Den matek užijete vy i vaše maminka

V redakci jsme se rozhodli vzít to letos pořádně a poradili se i s vámi, čtenářkami.

11. 5. 2018 6 min. čtení Marie Háková
12 skvělých způsobů, jak si Den matek užijete vy i vaše maminka

Když jsem byla ještě na základce, Den matek byl jasný: týden před jsme na výtvarce vždycky kreslili přáníčka, pak se ještě koupila nebo natrhala kytička, zadeklamovalo blahopřání, pusa sem, pusa tam a mohl se servírovat polárkový dort. Na ten jsem se těšila nejvíc já a myslím, že mámě ani nijak zvlášť nechutnal.

O deset a víc let později bychom to spolu mohly a hlavně měly oslavit mnohem líp. Když jsme obě dospělé, rozumíme si v mnohem více věcech, a taky teprve teď vidím, kolik sil ji moje dětství muselo stát (a to ještě vlastní děti nemám). Zkrátka si myslím, že dospělá žena svoji mámu oceňuje mnohem víc než mladá žába. Ale stejně kolem sebe vidím spoustu holek, které Den matek sfouknou jednou smskou.

Nejcennější je společný čas: 10 tipů od čtenářek

Na Facebooku jsme se vás nedávno zeptali, jak byste ideálně strávili den s maminkou. Sešla se nám spousta tipů. Například:

Pusťte se do společného úklidu, který vás obě baví

„My můžeme dělat cokoli. Jsme samozřejmě schopné sedět u vínka a kecat o ničem několik hodin v kuse. Nebo můžeme společně uklízet, hrabat listí, účtovat nebo cestovat. Minulý rok jsme vyrazily ve třech i s mojí dcerou na otočku autem do Paříže. Střídaly jsme se s mamkou za volantem a po cestě hupsly synchronně do bazénu.“

(Bára Pázlerová)

Bára přidala hned několik tipů najednou, nás ale zaujalo právě to společné uklízení. Kluci to většinou nepochopí, ale když se setkají dvě ženy, které mají rády stejný typ pořádku, můžou si společný čas vážně užít. Co třeba vyplít s maminkou záhony jejích oblíbených květin nebo společně vytřídit šatník jedné z vás?

Udělejte si holčičí den jako z filmu

„Zašla bych s maminkou do Tchiba na ranní kávu a lahodné minikoblížky, poté se obě zkrášlit ke kadeřnici, následoval by výborný oběd někde na zahrádce a odpoledne nakupování a nakupování nových módních kousků a užít si při tom spousty zábavy.“

(Miška Kratochvílová)

To ani nepotřebuje komentář, že? :-)

Dejte dohromady rodokmen

„Máme v plánu sepsat rodokmen z mamčiny strany. Zatím nám to ještě nevyšlo, ale určitě se na to vrhneme, jen co bude chvilka.“

(Lena Hejduk Kovandová)

Maminka zná spoustu rodinných historek z doby, kdy jste ještě nebyla na světě. Určitě stojí za to, udělat si čas na povídání o jejím dětství, rodičích a prarodičích, procházení starých fotek a vzpomínání.

Zapojte maminku do každodenních radostí

„Ráda s ní trávím čas jakkoli, nejčastěji při povídání sledujeme každá jedním okem děti. :-)“

(Tereza Cimburková)

Že máte někoho ráda koneckonců projevíte nejlépe právě tím, že mu věnujete svůj čas, že?

Dejte si rande

„Pustíme si s maminkou a mojí dcerou pěkný film – náš společný ‚holčičí‘ nejoblíbenější je Mamma Mia – a k tomu si dáme dobré červené vínečko.“

(Zdeňka Váhalová)

Společný večer ne nepodobný klasickému rande nás opravdu nadchl!

Dopřejte si, co máte obě rády

„Lenošit doma, masírovat si záda, udělat jedna druhé pedikúru a manikúru, pít lahodny čaj, koukat na dobrý český film, upéct si kuře s bramborovou kaši, nadlábnout se a upéct její výborný koláč.“

(Dana Boháčová)

Proč rovnou nezkombinovat všechno, co vám dělá radost? Každá z nás bude mít seznam jiný, ale rozhodně si jeho plnění užijeme!

Vezměte maminku ven

„Beru maminku hodně do společnosti, kam to jen jde. Jdeme do restaurace, do kina, divadla…“

(Martina Vaňková)

Pamatujete, když vás maminka poprvé vzala někam za kulturou? Dneska jí to můžete oplatit.

Vytvořte si rituál

„S mojí maminkou máme vždy stejný rituál. Jezdíme si spolu posedět na horké maliny s vanilkovou zmrzlinou.“

(Petra Hejdová)

Někdy je tradice krásnější než stovka překvapení.

Pokud můžete, splňte jí sen

„Já beru mamku na 14 dní na její vysněnou dovolenou na Srí Lanku ♥ Už se nemůžu dočkat naší dámské jízdy a výšlapu na Adamovu horu.“

(Veronika Janů)

Splnit někomu životní sen není jenom tak. Ale pokud je to ve vašich možnostech, dáváte mu ten nejkrásnější dárek.

Mějte ji prostě ráda

„Přece všechno! Protože maminka a dcera (dítě) je ten nejbližší možný vztah mezi dvěma lidmi.“

(Petra Wrzecionková)

A tímto krásným komentářem tipy čtenářek uzavřeme. :-)

Holky z redakce přidaly dva skvělé tipy: recept na něco dobrého a krásný dárek, který se nebudete stydět vyrobit sama.

Sladké přání: pozvěte mámu domů na kafe a něco jí upečte

Tereza skvěle peče a pro maminku vymyslela ovocnou galetku ve tvaru srdce. Pokud láska prochází žaludkem, tak proč by nemohla i ta mezi mámou a dcerou?

Na dezert nepotřebujete mnoho surovin ani žádné speciální formy. Srdce vytvarujete jednoduše prsty. Bude tak navíc vaše, originální, ručně vyráběné.

Na 1 srdce (4 porce) potřebujete:

Na těsto:

  • 160 g špaldové hladké mouky
  • 120 g másla
  • 50 g plnotučného jogurtu
  • špetku soli a cukru

Na náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce cukru moučka s vanilkovym luskem
  • 500 g blum nebo švestek (můžete je namixovat)

Na lesk:

  • 30 g másla
  • 5 lžic rumu

Postup:

Vypracujte těsto z mouky, na kostky nakrájeného másla a jogurtu., Nejprve vznikne drobenka, pak z ní na vále zpracujte hladké těsto. Nebojte se, půjde to, jak vám bude měknout máslo pod rukama. Hladké těsto dejte zabalené do fólie chladit do lednice ideálně na den, minimálně ale na 4 hodiny.

Druhý den těsto vyklopte rovnou na plech s pečicím papírem. Válečkem vyválejte a vytvarujte zatím takové písmeno V (nejlépe tak, že od středu/od sebe válejte šikmo nahoru vlevo a pak vpravo).

Tvaroh se žloutkem a cukrem rozmíchejte metlou a rovnoměrně rozetřete na těsto (2–3 cm od okrajů). Dostatečně pokryjte ovocem. Nyní kraje lehce přehněte, dotvarujte své srdce.

Z rozpuštěného másla a rumu si rozmíchejte „lesk“ a brkem potřete kraje těsta.

Pečte ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 30 minut.

Krásný dárek: vlastnoručně vyrobená ozdoba

Denisa ráda vyrábí krásné věci a vymyslela dárek, jaký si maminka ráda vystaví, i když už vám dávno není deset, ale o pár dekád víc.

Potřebujete:

  • skleněnou visací dekorační kouli (nebo jakýkoli jiný libovolný tvar – použila jsem kapku), kterou pořídíte v obchodě s ozdobnou galanterií nebo dekoracemi
  • kousek přírody nebo sukulent
  • provázek

Výroba je úžasně jednoduchá:

Na procházce posbírejte kousky přírody, které vám padnou do oka a vejdou se do připravené koule. Sama jsem si nasbírala různé malé kamínky a oblázky, kousek kůry, vyloupla trošku mechu a přidala oříškovou skořápku. Pokud máte s maminkou oblíbené místo, vydejte se sbírat tam.

Nemáte-li čas vydat se do lesa, dejte do koule třeba malé kamínky a minisukulent.

Kamínky skládejte od nejmenších po největší. Na ně, podle toho, jak se vám to bude líbit, naaranžujte mech, kůru, choroš a větší oblázky.

Na závěr provlékněte očkem na kouli provázek. Použila jsem přírodní, aby nerušil les uvnitř koule. Pokud ale chcete mít ozdobu veselejší, nebojte se použít barevnou stužku.


Inspirovala jste se pro letošní Den matek, nebo máte svůj vlastní tip? Budeme moc rádi, když se podělíte v komentářích.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články