Právě čtete

Vztah na dálku. Jak ho udržovat s babičkou a dědou?

1586  
Sdílet: 

Vztah na dálku. Jak ho udržovat s babičkou a dědou?

Bydlí rodiče nebo prarodiče ve stejném městě jako vy? Máte je naopak daleko a jste na odloučení zvyklí? Pokud nežijete ve společné domácnosti, třeba taky řešíte, jak jim teď pomoct zvládnout izolaci. Možná se pro seniory zdánlivě nic moc nemění. Tím spíš můžeme brát stávající situaci jako impuls k vylepšení spojení.

18. 4. 2020 5 min. čtení Anna Hrábková
Vztah na dálku. Jak ho udržovat s babičkou a dědou?

Někdo se s příbuznými vídá například na zahradě, ale spousta z nás takovou možnost nemá. Pro mě je to aktuální téma, protože prababičku mých dětí smíme vídat jen s velkým odstupem. S dalšími prarodiči nás dělí stovky kilometrů a zavřené hranice. Je tedy načase najít nové nápady, aby nám náš „vztah na dálku“ fungoval, a všem členům rodiny trochu pomoct období karantény překonat.

Pomoc může být vzájemná

Na dobrou noc

Sociálními sítěmi letí videa, kde slavné osobnosti čtou. Jakou jinou celebritu by děti chtěly před spaním poslouchat raději než milovaného dědu? Na volbě literatury se můžou podílet obě strany, a pokud to ještě ratolest nedokáže, může být prima výběr nechat na prarodičích. V jejich knihovně se určitě najde něco zajímavějšího, než co děti znají. A možná si dokonce poslechneme něco, u čeho jsme jako malí sami usínali.

Může se hodit: bezdrátový reproduktor, který spárujete s telefonem a postavíte dětem do pokojíčku

Elce pelce pro spiklence

Pokud jste už unavení a taky máte doma dítě lačné po čtení a mluvení + zásobu kvalitních ucpávek do uší, dalším tipem je „říkanková výzva“. Dohodněte se, že si prarodič připraví (třeba) na každý den po dobu dvou týdnů novou říkanku, kterou po telefonu vnoučata naučí. Dědu to potěší, procvičí si paměť a mládě bude zabavené aspoň na chvilku někým jiným než vámi.

Může se hodit: dětská stereosluchátka pro „soukromý poslech“ :-)

V kontaktu s prarodiči
Ilustrační foto

Pozvánka k plotně

Přemýšlíte už dlouho, že si musíte dědečkovi říct o recept na jeho vychytanou svíčkovou? Kdy jindy, když ne teď! Dejte si telefonát přímo k vaření. Možná se to bude podobat pořadu Moja mama varí lepšie ako tvoja, možná to s vámi děda vzdá po prvním rámusivém náletu dětí do kuchyně. Ale jeho to snad ujistí, že ho pořád potřebujete (a že by vám po skončení izolace vážně pomohlo častější hlídání). A vám to kromě společného zážitku zajistí snad i dobrou večeři.

Může se hodit: chytrý stojánek na smartphone, aby byl mobil na lince v bezpečí

Ovlivnit můžeme na dálku i jejich domov

Principy hygge

Pravděpodobně jste o „hygge“ už slyšeli. Seveřané si umí trudnomyslnost dlouhých pochmurných dní zmírnit pocitem útulnosti. Není to žádné kouzlo, pomocí pár jednoduchých triků můžete pomoci jak sobě, tak prarodičům. Přečtěte si článek, poraďte jim po telefonu, jak na to, a s příštím nákupem jim můžete tentokrát nechat dovézt i svíčky, pěknou deku, řetěz světýlek. Babička se bude cítit ve svém obýváku o stupeň lépe, i když bude venku třeba zamračeno.

Může se hodit: dekorace a bytový textil pro zútulnění domácnosti

Kontakt s prarodiči během karantény
Ilustrační foto

Ke strojům

Pomoct můžeme rodičům a prarodičům také vymyslet, co s volným časem. Když se dá spojit i s vědomím potřebnosti, výhra je dvojitá. Má maminka nebo babička doma šicí stroj? Možná ho ráda opráší. Šití roušek (tady je návod), ale třeba i kapsářů pro děti udělá radost jí i vám.

Může se hodit: vybavení k šicímu stroji – třeba páráček s lupou nebo podložka na šití

Street art pro babičku

Máte to k sobě blízko a můžete se zastavit aspoň pod balkonem? Ovlivnit můžete často i babiččin výhled z okna. Obrovská křídová malůvka na chodníku po oknem bude jistě vidět i z pátého patra. Máte malé děti? Doručte prarodičům předtím pár bublifuků a poproste je, ať vnoučatům na vzkaz odpoví fouknutím bublin nebo z okna pošlou vlaštovku s obrázkem.

Může se hodit: hra diabolo, se kterou můžou děti předvést pod oknem parádní kousky!

Složte vlaštovku, která opravdu létá

Složte vlaštovku, která opravdu létá

Malý návod nebo osvěžení dětských let se rozhodně hodí, zvlášť když máte děti. Vyzkoušeli jsme úplně jednoduchou vlaštovku, kterou zvládne každý, i složité kousky, jimiž rozhodně ohromíte.

Přečíst článek

Je libo křečka?

Četla jsem i doporučení pořídit si teď zvíře – prý je blahodárné pozorovat pučení a růst fauny i flóry. Ale samozřejmě platí totéž, co vždycky: než nečekaně přinesete za dveře pískomila nebo mopsí štěně, nejdříve se s (pra)rodiči domluvte.

Může se hodit: hračky a pelíšky pro psy i kočky

Překvapení ke dveřím

Domů se (zejména teď) dá doručit ledacos a dobré je na to myslet i při brouzdání po e-shopech. Pro inspiraci uvedu pár příkladů: knihy, oběd, kávu, květiny, propriety na babiččino domácí wellness odpoledne, fotoalbum, bedýnku se zeleninou a ovocem. Určitě vymyslíte další.

Může se hodit: dózy na donášku vlastnoručně připraveného oběda a dobrot

V kontaktu s rodiči během karantény
Ilustrační foto

„V kontaktu“ se dá být různě

Já se teď snažím babičce volat, jak to jde, ale stejně v tom mám černé svědomí. Pomáhá nám ale pár věcí, z nichž některé děláme dlouhodobě. Třeba hromadný rodinný chat.

Společná konverzace v chatovací aplikaci

Tohle vyžaduje, aby prarodiče měli chytrý telefon, ale to už nebývá problém. WhatsApp, Messenger, mail, cokoliv je vám a hlavně babičkám blízké. U nás od narození prvního syna funguje společná skupinka s rodinou z obou stran. Tohle je základ, jak si můžu být jistá, že i když nemám zrovna čas na dlouhé hovory, jsme každý den ve spojení. Poslat pár fotek zabere pět vteřin a navíc tak mám uložené všechny důležité okamžiky ze života našich chlapečků a můžu se po večerech dojímat nekonečným scrollováním. Co jiného dělat, když děti konečně usnou?

Vtipný bonus je, že někteří prarodiče občas omylem kliknou na skupinový videohovor a ve dvě ráno se sejde půlka rodiny na obrazovkách. K nezaplacení. :-)

O čem spolu mluvit?


To je otázka, kterou při každodenním telefonování můžeme brzy začít řešit. Neziskovka Dementia navrhuje 5 témat, která v hovoru se seniory vždy probrat. Pozitivní zprávu z uplynulých dnů, společnou vzpomínku, plány na další dny, nabídku pomoci a ujištění, jak se na sebe těšíme a máme se i na dálku rádi. Super mentální cvičení pro hovor s kýmkoliv.

(Online) pohlednice

Můžete ji poslat za pár korun s vlastní fotkou (třeba z dovolené s prarodiči) a vzkazem – stačí vše jen naklikat na webu České pošty. Děda a babi pak najdou papírovou formu klasického pohledu ve schránce.

Pokud máte možnost dopis či pohled doručit osobně, děti možná bude bavit namalovat vlastní a vyzdobit ho třeba lepenkou nebo nálepkami. Anebo můžete i klasický, poštou poslaný pozdrav vyzdobit podle svého. Nakupte na poště hromadu korespondenčních lístků, pusťte se do tvoření a pak už je jenom házejte do poštovní schránky.

Může se hodit: pastelky, voskovky, barevné pásky…, s nimiž se (nejen) děti vyřádí při vlastní tvorbě

Videovzkazy

Když nestíhám plnohodnotný telefonát a fotka mi přijde málo, natočím video. V něm mluvím přímo k babičce, ukážu třeba nové čmárance na zdi od pravnoučka nebo kytku, co jsme si ráno natrhali na procházce. Pro mě nejlepší alternativa, používám je už i s kamarády místo obyčejných zpráv.

Může se hodit: odkládací polička na psací stůl, kde máte telefon vždy poruce

Jako Romeo a Julie

Pokud se s prarodiči vídáte jen z balkonu nebo okna a máte odvahu, děti nebo obojí, můžete jim uspořádat i malé představení. Nacvičte si společný taneček, zazpívejte, předneste báseň… Sousedi se třeba taky pobaví. Přinejhorším se můžou babička s dědou zavřít doma a předstírat, že se neznáte.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články