Recept na tyto palačinky se vám bude hodit nejen při přebytcích špenátu a navíc snad ani nemůže být jednodušší. A když do nich pokaždé dáte jinou náplň, rozhodně vás jen tak neomrzí!
Ačkoliv barvu špenát dodá výraznou, chuť palačinek ovlivní jenom lehce. Jsou krémovější, mají krásně hladkou konzistenci, no a snad i nějaké ty živiny navíc. Špenát můžete použít čerstvý i mražený. Dobrý mixér rozmixuje obojí, s mraženým ale uberte na tekutinách v těstě. Suroviny doporučuji rozmixovat v klasickém stolním mixéru nebo smoothie makeru, ale pokud ani jedním strojem nedisponujete, půjde to i s tyčovým mixérem. V každém případě mixujte tak dlouho, dokud se špenát nerozmixuje úplně dohladka, čímž pustí svou krásně zářivou barvu.
Polníček místo špenátu
Místo špenátu někdy používám také salát polníček. V těstu na palačinky se chová úplně stejně jako právě špenát.
Jak na palačinky bez zádrhelů
I když pro někoho jsou palačinky naprostý základ, který by měl každý v kuchyni umět, ne všichni je zvládají s přehledem.
Dobrý recept je rozhodně tím nejlepším prvním krokem, kvalitní nepřilnavá pánev druhým. Těsto musí mít co nejhladší konzistenci a je také důležité ho nechat alespoň půl hodiny v chladu odpočinout. Jen tak nebude houstnout a vy ho nebudete muset zbytečně ředit. Pánev musí být dostatečně rozpálená a potřená olejem vhodným na smažení. Aby se těsto snadno a rovnoměrně rozlilo po pánvi, pomůžou vám krouživé pohyby.
Palačinky stačí opékat tak půl minuty z každé strany. Protože jsou křehké a mohou se trhat, je dobré je před obracením ze všech stran podebrat a ujistit se, že půjdou lehce otočit. A určitě se nenechte odradit první potrhanou palačinkou. Pánev se totiž ideálně rozehřeje až tak po druhé nebo třetí palačince, takže ta první se jen málokdy povede! :-)
Aby byly pořádně zelené
Pokud chcete mít palačinky co nejzelenější, opékejte je jen z jedné strany, a to tak dlouho, dokud se i vrchní strana nezpevní.
Se špenátem nasladko i naslano
Jakmile máte palačinky hotové, přichází čas na kreativitu. Palačinky jsou velmi variabilním pokrmem a platí to i u těch špenátových.
Lze je připravit na slano i na sladko, různě překládat, skládat na sebe, rolovat nebo balit do wrapů. Tak se také dají jednoduše dát do krabičky a přenést třeba na svačinu do práce.
Slanou verzi ráda plním čerstvým sýrem nebo různými fazolovými či zeleninovými pomazánkami. Vždy přidám něco navíc. Například sýr, uzeného lososa, olivy, sušená rajčata a nezapomenu na čerstvou zeleninu a bylinky. Náplň můžete doplnit také různým kořením, ořechy a semínky.
V případě sladké verze pak velmi dobře funguje tvaroh či zakysaná smetana doplněná domácí marmeládou, čerstvým ovocem nebo ovocným rozvarem, citronovou šťávou s cukrem nebo třeba oříškovým máslem. U mě také nesmí chybět čerstvá máta nebo meduňka.
Udělejte z palačinek dort
Skvělý dezert pro všechny, kteří si na složitější dezerty moc netroufají! Jde jen o to udělat větší množství palačinek a každou potřít marmeládou nebo krémem. Já mám ráda kombinaci obojího a u krému lehčí tvarohovou verzi. Pokud preferujete vydatnější a krémovější chutě, určitě neváhejte použít tučnější mascarpone nebo šlehačku.
Recept na zelený palačinkový dort
Na jeden dort budete potřebovat asi 20 palačinek, na které vám vystačí i uvedené ingredience. Na přípravu si vyhraďte asi 45 minut času a počítejte ještě se dvěma hodinami na chlazení.
Suroviny na palačinky:
- 100 g čerstvých špenátových listů
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru
- 200 ml mléka
- 100 g hladké pšeničné mouky
- 1 špetka soli
- olej na smažení
Na náplň:
- 400 g plnotučného tvarohu
- šťáva z ½ citrónu
- med podle chuti
- 1 lžička vanilkové esence
- 200 g marmelády (použila jsem meruňkovou)
- čerstvé ovoce (jahody, maliny)
- čerstvá máta
Postup:
- Do mixéru nebo smoothie makeru dejte všechny suroviny na těsto a rozmixujte dohladka.
- Pánev rozpalte na střední stupeň a mašlovačkou vytřete olejem.
- Do pánve nalijte naběračkou těsto a krouživým pohybem rovnoměrně rozlijte po pánvi. Opékejte asi minutu z jedné strany nebo půl minuty z obou stran.
- Tvaroh rozmíchejte s citrónovou šťávou, medem a vanilkovou esencí. Krémem a marmeládou potírejte palačinky a skládejte na sebe. Poslední palačinku ozdobte čerstvými jahodami, malinami a mátou. Před podáváním dejte do lednice nejméně na dvě hodiny vychladit.
Vše na vaření a pečení
Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.